Olje, bank og fly sendte Oslo Børs til ny rekordnotering

Resultatene rullet inn på Oslo Børs også torsdag, der tungvektere som DNB og Statoil bidro til å sende hovedindeksen opp til ny rekord, i tillegg til at Norwegian-aksjen skjøt i været.

TOK AV PÅ BØRS: Norwegian steg 17,69 prosent på Oslo Børs etter fremleggelsen av resultatrapporten for første kvartal.

Foto: Torstein Bøe NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

DNB var blant de rundt 20 selskapene som var i ilden med kvartalstall i morgentimene.

Pengene renner inn for storbanken, som mer enn innfridde markedets forventninger med et nettoresultat som var en drøy milliard høyere enn på samme tid i fjor.

På Oslo Børs ble bankaksjonærene belønnet med en oppgang på 6,66 prosent.

Les mer i E24s børskommentar: DNBs pangresultat kan starte nytt kursløft (for abonnenter)

Det bidro til at hovedindeksen klatret 2,66 prosent til 863,02 poeng, den høyeste sluttnoteringen noensinne.

Også oljeprisen ga drahjelp til det norske markedet. Da Børsen stengte var prisen på et fat nordsjøolje opp 0,5 prosent til 74,4 dollar, tett på det høyeste nivået siden 2014.

Stigende oljepris er godt nytt for Statoil, som steg 3,88 prosent etter at aksjen hadde en tung dag onsdag etter fremleggelse av kvartalstall.

I oljemarkedet er manges øyne rettet mot Iran og USA. Spekulasjoner om at sistnevnte ikke vil videreføre sanksjonsfritakene til Iran har bidratt til en sterk periode for oljeprisen.

Norwegian tok av

Dagens soleklare børsvinner ble imidlertid Norwegian. En oppgang på 17,7 prosent sendte aksjen opp til det høyeste siden høsten 2016.

Les også

Kjos om mulig Norwegian-salg: – Ikke jeg alene som skal bestemme

Flyselskapet la som ventet frem et underskudd på driften på godt over to milliarder kroner, men dette var varslet på forhånd og det er for tiden andre ting enn selve resultatutviklingen som skaper blest rundt selskapet til Bjørn Kjos.

Les også: Aksjesalg reduserer varslet milliardunderskudd

British Airways-eier IAG snuser som kjent på muligheten for å legge inn et bud på Norwegian, og i forbindelse med kvartalsrapporten går det frem at flyselskapet har mottatt flere forespørsler.

– Det sier seg selv at det ikke bare er IAG som er interessert. Etter at IAG meldte seg har flere aktører meldt seg, og vi vurderer det som seriøse og interesserte aktører, sa Bjørn Kjos under kvartalspresentasjonen torsdag.

Les mer i E24s børskommentar: Kjos var en regnskapsregel unna tapt egenkapital (for abonnenter)

Selskapet har opprettet en styrekomité som skal sørge for at man ender med en løsning som er til de beste for alle aksjonærer. Det er også hyret inn finansielle og juridiske rådgivere, men ledelsen var ellers ordknappe om henvendelsene som er mottatt.

Selskapet sier også at det kan bli aktuelt å selge opptil 140 fly, inkludert fly som ikke er levert. Dette kan skje gjennom utfasing av eldre fly, samt salg til leasing.

Les også: - Et sug i markedet etter nye maskiner

Les også

Sterkere tall fra DNB

Milliardene renner inn

DNB-sjef Rune Bjerke kunne slå i bordet med resultat etter skatt på 5,65 milliarder kroner i årets første kvartal. Det overgikk forventningene på 4,87 milliarder kroner, og resulterte i et solid kurshopp.

Da oljeprisen stupte steg lånetapene til DNB, men banken kan nå vise til en langt bedre utvikling. I kvartalet ble verdien av lån og finansielle instrumenter skrevet opp med 330 millioner kroner.

– Optimismen er tilbake i oljesektoren, og tapene er kraftig redusert. For DNB gjør det at storkundeområdet har størst økning i fortjeneste blant våre forretningsområder, sa Bjerke.

Forøvrig hadde flere andre store selskaper også en god dag, deriblant Yara som steg 4,65 prosent og Marine Harvest som endte opp 2,06 prosent, mens Subsrea 7 klatret 2,71 prosent og Telenor var opp 0,48 prosent.

Les også

Kraftig resultathopp for Facebook

Les også

Alumina-smell for Hydro

Les også

Yara rammet av kaldt vintervær i Europa

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Motortrøbbel tvinger Kjos til flyleie i år igjen

  2. Kjos og Kise fortsetter å selge Norwegian-aksjer

  3. Aksjesalg reduserer varslet milliardunderskudd

  4. Analytiker om mulig Norwegian-flysalg: – Det er et sug i markedet etter nye maskiner

  5. Oslo Børs klatret under global børsopptur