Verdens mest verdifulle selskap: Google-eieren tar innpå Apple

Samme uke som verdens fem største selskaper leverer kvartalstall, kniper Google-eier Alphabet inn på Apples forsprang som verdens mest verdifulle selskap.

GIGANTENES UKE: Apple er fortsatt verdens mest verdifulle selskap, men Google-eier Alphabet tok mandag kraftig innpå etter at Apple-aksjen falt rundt to prosent. Etter kraftig oppgang de siste årene er det spenning knyttet til om teknologigigantene kan fortsette å levere fremgang. Denne uken leverer verdens fem største selskaper kvartalstall.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

2018 har vært den beste starten på et børsår siden 1987, men mandag endte de amerikanske børsene i rødt.

Dow Jones falt 0,67 prosent, Nasdaq Composite falt 0,52 prosent, og S&P 500 falt 0,67 prosent.

Denne uken tar markedet pulsen på verdens fem største aksjeselskaper, som alle kommer med kvartalsrapporter.

Først ut er Facebook og Microsoft som kommer med tall onsdag, og så kommer Apple, Amazon og Google-eier Alphabet med tall torsdag.

Mandag falt de amerikanske børsene, og blant de største selskapene var Apple og Facebook dem som gikk kraftigst i rødt, begge med fall på rundt to prosent.

Alphabet-aksjen holdt seg derimot nesten flatt.

Dermed knep Alphabet inn mye av Apples forsprang som verdens mest verdifulle børsnoterte private selskap.

Ved nyttår var Apple 130 milliarder dollar mer verdt enn Alphabet, men mandag var ledelsen en periode nede i «bare» 30 milliarder dollar, ifølge Marketwatch.

Slik har utviklingen i selskapenes aksjer og markedsverdi vært den siste tiden:

Aksjen mandagMarkedsverdi mandagAksjen så langt i 2018Aksjen siden jan. 2017
Apple Inc.-2,1 prosent 854 mrd. dollar-0,75 prosent+ 45 prosent
Alphabet (A) -0,1 prosent818 mrd. dollar +12,6 prosent +49,7 prosent
Microsoft-0,1 prosent724 mrd. dollar +9,8 prosent +51,1 prosent
Amazon.com+1,1 prosent683 mrd. dollar +21,3 prosent +89,1 prosent
Facebook, Inc-2,1 prosent444 mrd. dollar +5,4 prosent +61,7 prosent

Etter kraftig oppgang på amerikanske børser de siste årene spør nok mange investorer seg hvor lenge denne oppgangsperioden kan fortsette før det kommer en korreksjon.

Dow Jones-indeksen har steget fra under 20.000 poeng ved fjorårets inngang til godt over 26.000 poeng nå.

Teknologiindeksen Nasdaq Composite har steget fra 5.300 poeng til over 7.400 poeng i samme periode, og S&P 500 er opp fra 2.200 poeng til 2.800 poeng.

De store selskapene har fosset frem i takt med den generelle oppgangen.

Denne fremgangen har også staten Norge tjent gode penger på, i alle fall på papiret.

Oljefondet er storeier

Det norske Oljefondet eier aksjer for milliarder i alle de fem største selskapene i USA. Ved utgangen av tredje kvartal var alle de fem også inne på listen over fondets ti største aksjeposter.

Oljefondets aller største aksjepost er Apple, hvor det eide aksjer til en verdi av 59 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal.

Les mer: Oljefondets vinneraksje: Apple

Det var usikkert om Apple ville klare å følge opp suksessen etter at grunnleggeren Steve Jobs døde i 2011, men selskapet har klart å beholde sin posisjon, og aksjekursen har fortsatt å stige.

– Så langt så har vi hatt god avkastning på vårt relativt store eierskap i Apple, sa Oljefondets direktør Yngve Slyngstad til E24 i april i fjor.

Eier mye i Alphabet

Oljefondets fjerde største aksjepost ved utgangen av tredje kvartal var Alphabet, med aksjer for 42,6 milliarder. Fondets femte største aksjepost var Microsoft, med aksjer for 40,4 milliarder.

Fondets niende største aksjepost var Amazon.com, med aksjer for like over 28,3 milliarder kroner, mens den tiende største aksjeposten var Facebook, til en verdi av like under 28,3 milliarder kroner.

Oljefondet eier mer i Europa og mindre i USA enn størrelsen på markedene skulle tilsi. Hvis fondet var fordelt etter markedenes størrelse ville det ha eid betydelig mye mer i både Apple, Alphabet (Google), Amazon, Facebook og Microsoft.

Les mer: Oljefondet eier «for lite» i Google og Apple

I forrige uke kom for øvrig Netflix med tall fra det selskapet omtalte som «et vakkert kvartal». Netflix blir ofte sammenlignet med de andre store teknologiselskapene, og aksjen er opp hele 46 prosent bare i løpet av januar måned.

Beste start siden 1987

– Så langt i år har hovedindeksen i USA, S&P 500, steget med 7,5%, og vi har dermed hatt den beste starten på et år i det amerikanske aksjemarkedet siden 1987, skrev strateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Wealth Management, i en markedsoppdatering mandag.

Til tross for det kraftige børskrakket høsten 1987 ser ikke Gjerde dette som en skummel sammenligning.

Nordea-analytikeren mener det er høyere forventning til inntjening som ligger bak oppgangen, og hun tror ikke på noen stor fare for nedsmelding i aksjemarkedet.

– Enda viktigere er det at oppgangen den gang ikke var drevet av en tilsvarende oppgang i inntjeningsforventninger som er tilfellet nå, skriver hun.

– Genererer enorm inntjening

Hun tror ikke teknologiselskapenes fremgang kan sammenlignes med utviklingen før IT-boblen sprakk rundt tusenårsskiftet. Det er teknologisektoren har drevet børsoppgangen de siste årene.

– Selskapene har hatt en enorm børsutvikling de siste årene, og deres samlede markedsandeler har økt med nesten 60% i løpet av de tre siste årene, skriver Gjerde.

– Selskapene genererer også en enorm inntjening, og ventes å fortsette å gjøre det i tiden fremover, noe som forklarer oppgangen, legger hun til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. Amazon
 3. Microsoft
 4. Alphabet
 5. Google
 6. Facebook
 7. Aksjer

Flere artikler

 1. Nå er «Fangman» like store som Frankrike og Storbritannia

 2. Opptur for Oljefondets toppaksjer: Microsoft er størst igjen

 3. Oljefondet har tjent 170 mrd. kr på amerikanske teknologiganter - hittil i år

 4. Teknologikjemper har falt med 4.900 mrd. fra toppen

 5. USAs teknologigiganter løfter Oljefondet