SAS fraktet over 2,5 millioner passasjerer i april

Flyselskapet SAS fraktet flere reisende i april, og fikk bedre betalt per passasjer. Men selskapet venter motvind fra en sterkere dollar fremover.

MER Å GJØRE: SAS fraktet flere passasjerer i april.

Foto: Johan Nilsson AFP
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

Flyselskapet SAS melder fredag formiddag at selskapet fraktet 2,522 millioner passasjerer i ordinær trafikk i april, hvilket er en økning på 5,6 prosent.

Andelen seter med passasjerer, den såkalte fyllingsgraden, falt imidlertid med 3,0 prosentpoeng til 72,7 prosent i perioden.

Yielden (inntekten per passasjerkilometer) økte med syv prosent i nominelle termer til 0,91 svenske kroner. Inntekten per tilgjengelige setekilometer (pask) økte med to prosent til 0,66 kroner.

Les også

Oljeprishopp koster for flyselskapene: – Blir en marginskvis

«Grunnet endret tidspunkt for påsken sammenlignet med i fjor, justerte SAS sitt nettverk og økte kapasiteten på forretningsorienterte ruter i april. Dette resulterte i høyere trafikkvolum, spesielt på kortere ruter i Skandinavia, og hadde en positiv effekt på yield og pask», skriver selskapet i trafikkoppdateringen.

Negativ valutaeffekt

SAS skriver videre at utviklingen i yield og pask er som ventet.

Dollaren har imidlertid styrket seg mer enn ti prosent mot den svenske kronen, hvilket vil påvirke selskapets kostnadsbase negativt. Det beregnes en valutarelatert påvirkning på resultatet i andre kvartal på mer enn 200 millioner svenske kroner.

I valutajusterte termer steg yielden med fem prosent i april, pask med én prosent.

På samme tid fortsetter selskapet implementeringen av sitt effektiviseringsprogram.

Les på E24+

Analytikerens 3 beste tips: Lær deg å måle tempen på flyselskapene

«Som tidligere kommunisert er dette ventet i å resultere i samlede restruktureringskostnader på én milliard svenske kroner. Av dette kommer omtrent 200 millioner i andre kvartal», opplyser selskapet.

Mindre enn konkurrenten

Dagens trafikktall etterfølger en mars måned der SAS fraktet 2,39 millioner passasjerer, en nedgang på 2,6 prosent mot samme måned året i forveien. Yielden falt da tre prosent til 0,90 svenske kroner.

Konkurrenten Norwegian fraktet 3.049.249 passasjerer i april i år, sammenlignet med 2.638.229 passasjerer den samme måneden året i forveien. Norwegians yield falt med 16 prosent til 0,35 kroner i perioden.

I forbindelse med trafikktallene opplyste Norwegian at de la ut mange billige billetter for å tiltrekke seg nye reisende.

Les også

Syv Norwegian-maskiner sjekkes etter flyulykke i USA

Les også

Bestiller 50 splitter nye Airbus-fly

Les også

Ny passasjernedgang i mars

Her kan du lese mer om

  1. Scandinavian Airlines (SAS)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sterk vekst i europeiske ruter ga passasjerløft

  2. Flere fløy Norwegian – kraftig fall i inntekten per passasjer

  3. Flere passasjerer og økte marginer i mars

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig passasjerfall i mai

  6. Ny passasjernedgang i mars