Skatteetaten jakter unge eksperter: Vil fange krypto-syndere

Skatteetaten leter etter unge folk for å ta skattesnyltere som har tjent seg rike på kryptovaluta. 

JAKTER BITCOIN-SNUSK: Skatteetaten søker folk som kan hjelpe dem i jakten på dem som skjuler bitcoin-verdier.
Publisert: Publisert:

Mange nordmenn har tjent gode penger på bitcoin og annen kryptovaluta den siste tiden.

Skatteetaten tar nå grep for å være sikker på at alle får rapportert inn potensiell gevinst.

– For tiden er en god del transaksjoner med kryptovaluta i omløp. Det kan være utfordrende å spore transaksjonene til opphavsmannen når en opphavsmann sprer transaksjonene over flere digitale lommebøker, sier IT-arkitekt i Skatteetaten, Nader Aeinehchi.

Derfor søker nå etaten etter unge kryptoentusiaster for å bygge et verktøy som kan fange opp alle transaksjoner, uansett hvor godt nordmenn prøver å skjule det.

Kryptosommer

Det er andre året på rad Skatteetaten ansetter sommerhjelp for å utvikle blokkjedeteknologi, men prosjektet som skal utvikles denne sommeren starter helt fra bunnen av.

Les også

Ingen norske storbanker følger Nordeas bitcoin-forbud

– I sommer ser vi for oss å utvikle tradisjonelle algoritmer, samt algoritmer basert på ny teknologi, nemlig maskinlæring, for å gjenkjenne mønstre i transaksjoner, sier Aeinehchi.

Skatteetaten ønsker ikke å kommentere hva slags metoder de allerede har for å ta folk som prøver å gjemme unna kryptogevinst.

Aeinehchi sier for øvrig at det er en strategi å koble på unge mennesker grunnet kryptomiljøets natur.

Les også

Sør-Korea innfører nytt system for bitcoinhandel

– Vi vet at kryptovalutaer og blokkjedeteknologi ofte drives av unge mennesker, og det er også noe av grunnen til dette prosjektet, sier han og understreker at de ønsker å lære mer om blokkjedeteknologi.

– Målet er å knytte til seg unge, smarte mennesker som kan se ting med nye øyne. Så dette handler både om å lære bort, men også om å lære av unge mennesker med talent for blokkjede-teknologi, sier han.

Det vil hovedsakelig være sommervikarene som jobber med det nye prosjektet, med hjelp fra interne ressurser.

PÅ LETING: Skatteetaten ser etter folk som vil hjelpe dem å spore de som prøver å skjule gevinst fra handel i bitcoin og andre kryptovalutaer.

Vanskelig å spore

Frank Schuil er grunnlegger og daglig leder i Safello, Nordens største plattform for kjøp av bitcoin.

Han mener lite regulering og informasjon på området gjør at folk er usikre på hvordan kryptovalutaer skattes, og lar derfor verdiene stå i ro.

Han forklarer at internasjonale plattformer som lar deg handle ulike kryptovalutaer er spesielt utfordrende for skatteinnkrevere.

– Det er nesten umulig å holde styr på hver enkelt handel i disse plattformene. Dette er problematisk. Plattformene har dårlig sporing av handler og oversikt over egne handler, sier Schuil.

BI-professor og skatteekspert Eivind Furuseth synes det blir spennende å se hvordan skattemyndighetene forholder seg til beskatning av kryptovaluta i tiden som kommer.

– Hvis nordmenn har investert store beløp i kryptovaluta de siste årene, er sjansene gode for at betydelige beløp ikke har blitt skattet for.

Publisert: