Tar navn etter avdød fysiker: Dong tar en «Tesla»

Den danske havvindgiganten Dong Energy gjør som bilprodusenten Tesla og tar navnet til en avdød vitenskapsmann, Hans Christian Ørsted.

SKIFTER NAVN: Dong Energy skifter navn til Ørsted, etter den danske vitenskapsmannen ved samme navn. Navnebyttet skal markere omstillingen fra å være et av Europas mest kullintensive kraftselskaper til å hovedsakelig drive med ren energi. Bildet viser en haug med kull med havvindturbiner i bakgrunnen. Hans Christian Ørsted er innfelt.

Foto: Dong Energy / E24 / Wikimedia Commons
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Selskapets konsernsjef annonserte navnebyttet fra Dong til Ørsted direkte på en presentasjon mandag.

Navnet kommer fra den danske fysikeren Hans Christian Ørsted, som blant annet oppdaget at man kan bruke strøm for å lage magnetiske felter.

– Dong stod opprinnelig for Danish Oil and Natural Gas. Med vår omfattende strategiske transformasjon og salget av olje- og gassproduksjonsvirksomheten, er ikke dette lenger hvem vi er, sier styreleder Thomas Thune Andersen i en uttalelse.

– Derfor er det nå riktig å bytte navn, legger han til.

Nå ber selskapet aksjonærene om å godkjenne navnebyttet i en ekstraordinær generalforsamling.

– Billigere enn «sort energi»

– 2017 vil bli husket som året når havvind ble billigere enn «sort energi», som demonstrert gjennom nylige anbud for havvind i Tyskland og Storbritannia, sier konsernsjef Henrik Poulsen.

– Det har aldri vært tydeligere at det er mulig å skape en verden som går helt og holdent på grønn energi, legger han til.

Les mer: Dansker vil bygge havvind uten subsidier

For ti år siden var Dong, som er 50,1 prosent eid av den danske staten, tungt involvert i kull- og petroleumsbasert virksomhet.

Selskapet har de siste årene omstilt kraftig ved å satse tungt på fornybar energi og konvertering av kullkraftverk til biokraftverk, og solgte i sommer olje- og gassvirksomheten.

De siste ti årene har selskapets kullforbruk falt med 73 prosent, til 1,7 millioner tonn i 2016.

KUTTER KOSTNADER: Dong Energy viser til Bloomberg New Energy Finance og sier at noen av de ferskeste budene på å levere havvindkraft i Europa har en lavere kostnad enn kull- og gasskraft.

Foto: Dong Energy

Kraftig omstilling

I 2012 tapte Dong Energy mye penger på fallende gassetterspørsel i Europa, både innen gasslagring, flytende naturgass (LNG) og gasskraft. Gjelden økte, og kredittbyrået S&P nedgraderte selskapets kredittverdighet.

Året etter la selskapet frem en redningsplan. Det solgte unna eiendeler for 23 milliarder kroner frem til 2014, og Goldman Sachs og danske pensjonsfond gikk inn med 13 milliarder kroner og tok en samlet eiendel på 25 prosent.

Disse pengene ble blant annet brukt til å kutte gjeld, investere i olje og gass og ikke minst å bygge opp en stor portefølje innen havvind. Selskapet gikk på børs i 2016.

Les mer: Dansk energigigant går på børs

Dong Energy er i dag en av verdens største utbyggere av havvind, med en tung portefølje i land som Storbritannia. Selskapet er kjent for å selge halvparten av prosjektene sine til investorer, for å reinvestere pengene i nye prosjekter.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Klima
 3. Energi
 4. Oljebransjen
 5. Teknologi
 6. Fornybar energi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  En gang var de et oljeselskap. Det er de ikke lenger.

 2. Betalt innhold

  Derfor satser Statoil mer på havvind

 3. Betalt innhold

  Nå blir det ny retning med nytt navn for Dong

 4. Annonsørinnhold

 5. Tross økte inntekter fra havvind: Nedtur for danske Ørsted

 6. Vil lage hydrogen med havvind