Første inntektsvekst i Kongsberg Maritim siden 2015: – For oss er det en milepæl at det snur
Kongsberg Gruppens resultater skuffet analytikere tirsdag og aksjemarkedet sendte aksjen kraftig ned. Midt i etterdønningene fra oljebremsen er det likevel lystegn å spore.
Ledelsen i Kongsberg Gruppen hadde så vidt rukket å komme seg til slutten av kvartalspresentasjonen sin tirsdag morgen før Oslo Børs åpnet. Aksjemarkedets dom over resultatene i første kvartal var ikke nådig.
Selskapet rapporterte nemlig om lavere inntekter, lavere ordreinngang og lavere resultat enn for ett år siden, og tallene var også godt under det analytikerne hadde anslått i forkant.
Rapporten sendte aksjen rett ned og ved børsslutt tirsdags ettermiddag var fasit et fall på hele 7,3 prosent til 184,80 kroner per aksje.
Det er det kraftige fallet på en enkeltdag aksjen har hatt siden 28. oktober 2016, da aksjen falt 10,3 prosent etter at oljebremsen for alvor slo inn i regnskapet og ledelsen varslet nye kostnadsgrep.
Deler av forklaringen til den svake starten på 2018 kan forklares med forsvarsvirksomheten, der ordreinngang og aktivitet kan svinge ganske mye kvartal til kvartal fordi markedet preges av få, men store kontrakter.
Salget av NSM-missiler til Malaysia til 1,2 milliarder kroner, som ble sikret i april, kommer for eksempel først med i ordreinngangen for andre kvartal. Ifølge Kongsberg var det både missil- og luftvernvirksomheten som bidro til lavere inntekter for Kongsberg Defense-divisjonen i første kvartal
Ordreboken vokste
Oljebremsen rammet Kongsberg Gruppens største virksomhet, Kongsberg Maritime, relativt sent sammenlignet med andre selskaper i oljenæringen. Lenge hjalp aktivitet i shipping til at oljebremsen ikke slo altfor hardt, men utpå høsten i 2016 ble det klart at også shippingmarkedet opplevde en dramatisk nedgang i kontraheringen (bestillingen) av nye skip.
For første gang på lenge ser Kongsberg Gruppen nå signaler til at shippingmarkedet er i bedring, særlig innen skipssegmentene tørrlast (bulk), container og LNG (flytende naturgass).
Finansdirektør Gyrid Skalleberg Ingerø påpekte at Kongsberg Maritime i første kvartal opplevde sin første omsetningsvekst siden 2015, og at de fikk inn mer ordrer enn de fakturerte ut (en såkalt book-to-bill-faktor på 1,06):
– Selv om det bare er en omsetningsvekst på 1,6 prosent, er det for oss en milepæl at det snur, sa finansdirektøren under presentasjonen.
Ledelsen opprettholder prognosene sine for konsernet for 2018, noe som innebærer en bedring i inntekter og resultat for Kongsberg Maritime i år.
– Vi venter økt margin i andre halvår i Kongsberg Maritime, sa Ingerø og pekte på at det er flere arbeidsdager i andre halvår som slår positivt ut (både påsken og kinesisk nyttår trekker første halvår ned).
– Blir ikke en hockeykølle
Konsernsjef Geir Håøy forteller til E24 at han nylig har vært på besøk hos flere store verft i Kina og Korea for å få en oppdatering på markedet som Kongsberg leverer skipsutstyret sitt til.
– De var faktisk positive, og det jeg fikk høre var at de tre store (verftskonsernene, journ.anm.) kontraherte mer nybygg i første kvartal enn hele fjoråret, sier Håøy.
Han legger imidlertid til at det gjenstår å se hva slags prisbildet og marginer som vil komme ut av økningen.
Under presentasjonen illustrerte han poenget med at han mener «det ikke blir en hockeykølle»-vekst (en graf som skyter fart, journ.anm.), men at aktiviteten ser ut til å bli bedre.
– Særlig på LNG er det forventninger til ytterligere kontraheringer og Hyundai har sagt de skal bygge et betydelig antall containerskip. Det er også aktivitet på tørrlast. Alt i alt er det signaler på at det kan komme volum, og det er en stund siden vi har sett, oppsummerer Håøy.
Han legger til at omstillingene og kostnadskuttene som har vært gjort i Kongsberg Maritime legger grunnlaget for bedre tider hvis det nå kommer nye ordrer.
I mars kunne Wall Street Journal melde at ordrene til kinesiske skipsverft i årets to første måneder hadde økt med 450 prosent mot samme periode året før, noe som kan føre til at flere verft går i pluss i år etter flere år med tap. Samtidig fører en sterkere kinesisk valutakurs og økte råvarepriser til pressede marginer.
Ifølge avisen var det særlig segmentene tørrlast, energi og container som var sterkest, noe som sammenfaller med det Kongsberg selv melder om.
Storkontrakten i Qatar kan bli enda større
En av de viktigste avtalene som Kongsbergs forsvarsdivisjon nå jobber med er intensjonsavtalen som er inngått med Qatar. Bare i første fase er kontrakten ventet å gi inntekter på 15 milliarder kroner gjennom leveranser av våpenstasjoner til pansrede kjøretøy.
Det kan også komme ordrer i det sivile markedet fra Qatar, for eksempel til landets olje- og gassvirksomhet. Mye er imidlertid fortsatt uklart, og Kongsberg satser på at alle detaljer og det endelige omfanget av den første avtalen skal være avklart i løpet av året.
– Hvis vi får konkludert i løpet av året vil aktiviteten komme i gang ganske umiddelbart, forteller Kongsberg-sjefen med henvisning til produksjonen av våpenstasjonene.
Men allerede om kort tid kan det bli mer. I april undertegnet nemlig forsvaret i Qatar en intensjonsavtale med forsvarsgiganten Raytheon om leveranse av at luftvernsystem til landet, ifølge Gulf Times. Det kan ende med en storbestilling hos Kongsberg, hvis Qatar vil ha det norske NASAMS-systemet.
Raytheon og Kongsberg er nemlig mangeårige samarbeidspartnere og leverer luftvernsystemet NASAMS, som både Litauen, Indonesia har bestilt i det siste. Kongsberg-sjefen vil ikke si mer enn at de har sett nyheten, men at han ikke kommenterer på enkeltprosjekter som kan komme.
Andre mulige forsvarskontrakter inkluderer også salg av NSM til amerikanske fregatter og at flere land vil ha JSM-missilet til sine F35-kampfly.
– Venter dere flere deltagere i JSM, ble det spurt fra analytikerstanden.
– Ja, svarte Håøy ordknapt med et smil.
Japanske myndigheter har allerede sagt at de vil ha JSM, men foreløpig kan ikke Håøy si noe særlig om fremdriften:
– Det vi vet er at de har vært i kontakt med norske myndigheter, sier Håøy til E24.