- De har litt seg selv å takke
Aksjonærene i gruveselskapet Northland Resources gikk på en historisk smell fredag. Daytrader Svend Egil Larsen mener børsraset ikke var noen overraskelse.
Aksjekursen til Northland Resources falt 78,89 prosent i fredagens handel på Oslo Børs etter at gruveselskapet trykket opp 24 millioner aksjer.
Nordnet-sjef Anders Skar er sterkt kritisk til både selskapet og Oslo Børs` informasjonshåndtering.
Norges mest kjente daytrader, Svend Egil Larsen, mener imidlertid at småsparerne som nå kritiserer selskapet og Børsen etter dagens kursmassakre, kan takke seg selv.
- Det har vært tid til å sette seg selv inn i dette caset. Det som er vanskelig er at det er tonnevis med dokumenter å sette seg inn i. Man må kunne engelsk og man må vite hvor man skal lete, sier Larsen.
I juni unngikk Northland konkurs gjennom at selskapene Folksam, Metso, Norrskenet og Peab gikk inn med kapital. De kjøpte warrants som senere skulle byttes mot aksjer. Torsdag utløp disse warrantene og Northland ga fredag ut 24 millioner nye aksjer til sine storeiere.
- Det står – riktignok veldig godt gjemt – hvilken kurs warrantene deles ut på. Men det skal legges til at det har ikke vært veldig mye informasjon om det, sier Larsen til E24.
Les også: Northland- aksjonærer mister 97 prosent
Han mener caset også fremstår som en liten gavepakke for de som tegnet seg i obligasjonen.
- Northland kan sikkert kritiseres for mye, og hvordan de har kommunisert tidligere, men jeg synes ikke de eller Oslo Børs har gjort noe galt her.
Larsen viser til at aksjen har vært satt til såkalt spesiell observasjon, og den også har vært pauset ved flere anledninger.
- De som nå kritiserer selskapet har litt seg selv å takke, sier Larsen.
- Dersom Nordnet var obs på denne situasjonen, hvorfor ringte de ikke selv til sine kunder og advarte, spør han.
- De har skjult informasjon
Daglig leder Anders Skar i Nordnet Bank Norge er uenig med Larsen.
- Teoretisk har Larsen kanskje et poeng. Men når det er sagt er informasjonen fra selskapet under enhver kritikk. Når budskapet kan fremføres på en enkelt måte hadde det vært greit å forklare det i klartekst, sier Skar til E24.
- Det virker som om ledelsen i Northland har tatt på seg en maske og skjult informasjon her.
Skar viser til at selskapet tidligere har hatt investorpresentasjoner og presentert et rosenrødt bilde av situasjonen, mens det i realiteten har vist seg at det var i pengenød.
- Dette føyer seg inn i rekken av dårlig informasjon fra selskapet.
- Jeg er irritert på vegne av småsparerne og våre kunder. For det er åpenbart at det er andre aktører som har sittet på tydeligere informasjon enn småsparerne, sier Nordnet-sjefen.
Fortsetter å handle
Kursmassakre til tross, i løpet av dagen har Nordnets kunder handlet Northland-aksjer for 6 millioner kroner.
- Hva forteller det deg?
- Det viser at det er en spekulativ aksje som folk prøver å gjøre kortsiktig gevinst på.
- Har dere advart kundene?
- Vi har ingen rådgivning, men vi har opplyst om at det er stor risiko. Kundene handler selv, og vi kan ikke gå inn og fortelle de hva de skal kjøpe og selge, sier Skar.
Fritt fall
Aksjekursen til Northland Resources var fredag i fritt fall på Oslo Børs etter at gruveselskapets trykket opp over 24 millioner nye aksjer.
De nye aksjene er utstedt til eiere av såkalte warrants, og er nå ifølge selskapet blitt registrert i VPS og dermed tilgjengelig for handel.
Totalt er det blitt utøvd warrants for i overkant av 24,5 millioner aksjer, og totalt antall aksjer i Northland øker dermed fra noe over 5 millioner til rundt 29,7 millioner aksjer.
Når så mange aksjer kommer ut på markedet blir de eksisterende aksjeeierne vannet ut. Dermed raser kursen.
Totalt kan de nye eierne i et obligasjonslån på 335 millioner dollar i gruveselskapet utøve warrants for tilsvarende 83,6 millioner aksjer.
Ved utløpet av hver måned kan disse utøves i nye aksjer til en utøvelsespris på 0,01 canadisk dollar.
Full krise
Gruveselskapet, som utvikler jernmalmkonsentrat fra gruver i Nord-Sverige og Finland, har gjennom hele året vært gjennom en tung krise, konkursbeskyttelse og reorganisering.
Etter måneder under rettslig administrasjon fikk selskapet forrige fredag en etterlengtet rettslig godkjenning til å tre ut av konkursbeskyttelsen.
Utdelingen av warrants til obligasjonseierne var en del av oppgjøret som reddet selskapet fra konkurs.