Staten har kjøpt seg opp i Cermaq

Men staten gir seg ikke ennå. Tirsdag jakter de flere aksjer på børsen.

TAR KONTROLLEN: Næringsminister Trond Giske og staten har nå kjøpt seg kraftig opp i Cermaq. Tirsdag går staten og i markedet for å kjøpe enda flere aksjer.

Kallestad, Gorm / Bringedal, Terje
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

I en pressemelding fra Næringsdepartementet kommer det frem at staten nå har kjøpt seg opp til en eierandel i Cermaq på 53,77 prosent.

Frem til nå har staten hatt en eierandel på 43,5 prosent.

Totalt har staten kjøpt 9,46 millioner aksjer til en kurs på 108 kroner. Kjøpet ble gjennomført ved en såkalt omvendt hollandsk auksjon, hvor selgerne melder inn til kjøper hva de kan tenke å selge aksjene sine for.

Tirsdag skal næringsministeren fortsette jakten på Cermaq-aksjer, denne gang på Oslo Børs. Ifølge pressemeldingen er staten villig til å kjøpe opp til fem millioner aksjer til en kurs på 108 kroner.

Kjøper staten fem millioner aksjer til på tirsdag vil eierandelen i Cermaq øke ytterligere fra 53,77 til rundt 59,1 prosent. Da vil staten og Trond Giske ha brukt 1,56 milliarder kroner på å sikre seg ytterligere kontroll i Cermaq.

Bare store aksjonærer

Det var torsdag i forrige uke at staten ved Næringsdepartementet annonserte tilbudet om å kjøpe seg opp i Cermaq. Ifølge fullmakten som næringsminister Trond Giske har fått fra Stortinget kan staten kjøpe seg opp til en eierandel på tilsammen 65 prosent i Cermaq.

Ettersom Næringsdepartementet bare vil kjøpe fem millioner aksjer til, ser det dermed ikke ut som man vil nå maksgrensen på 65 prosents eierskap som fullmakten åpner for.

Fristen for å melde inn til budet sitt i den omvendte hollandske auksjonen utløp mandag ettermiddag. Tilbudet var bare åpent for aksjonærer med minst 5.000 aksjer på hånden, tilsvarende drøye 500.000 kroner etter nåværende kursnivå.

Næringsdepartementet opplyser at mens de kjøpte 9,46 millioner aksjer til 108 kroner, ble det tilbudt totalt 10,9 millioner aksjer til 109 kroner eller mindre, og 12,1 millioner aksjer til 110 kroner eller mindre.

Det er Handelsbanken Capital Markets som bistår Næringsdepartementet som megler.

Fredriksen mot Giske

Det har de siste månedene utspilt seg en heftig kamp i fiskebransjen i Norge.

Det halvstatlige Cermaq skulle opprinnelig kjøpe den peruanske fiskemelprodusenten Copeinca. Cermaq endte i en budkamp med kinesiske China Fishery Group, men trakk det lengste strået.

Så kom John Fredriksens Marine Harvest på banen og la inn et bud på Cermaq, med betingelsen om at Copeinca-kjøpet ikke ble noe av.

Marine Harvest klarte å stoppe Copeinca-kjøpet på generalforsmalingen i Cermaq, men klarte ikke å friste hverken staten eller styret i Cermaq til å gå inn for tilbudet.

Etter at Marine Harvest hadde spolert sjansene for Cermaqs oppkjøp av Copeinca, kom næringsminister Trond Giske på banen.

Han innkalte til pressekonferanse hvor han fortalte at han ville be Stortinget om fullmakt til enten å kjøpe seg opp eller selge seg ned i Cermaq. Nå har han altså valgt å kjøpe seg opp. Marine Harvest meldte på sin side fredag at de har solgt seg kraftig ned i Cermaq.

Les også

China Fishery prøver seg på Copeinca igjenMarine Harvest dumpet Cermaq-aksjer for 350 mill.Fredriksen kan tjene minst 100 millioner på Cermaq-raidetMarine Harvest fikk ikke napp på Cermaq

Her kan du lese mer om

  1. Cermaq

Flere artikler

  1. Giske har fullført kjøpene i Cermaq

  2. Giskes tilbud går ut i dag:- End gamet er ikke gitt

  3. Giske: - Vi lurte ikkeCermaq-aksjonærene

  4. Annonsørinnhold

  5. - Giske kommer MarineHarvest i forkjøpet

  6. Giske om Cermaq-auksjonen:- Vil ha handlekraft