Disse aksjene bør du ha styrt unna

Northland troner ikke uventet øverst på årets foreløpige «taperliste».

TAPERLISTEN: Disse selskapene har hatt svakest avkastning på Oslo Børs hittil i 2013.
Publisert: Publisert:

63 selskaper har gitt negativ avkastning på Oslo Børs etter at det første kvartalet i 2013 er unnagjort, til tross for at Hovedindeksen har steget 6,11 prosent.

Høyt oppe blant «verstingene» er det flere større selskaper, eksempelvis Frontline og Kværner, som har falt henholdsvis 30 prosent og 25,31 prosent.

Øverst på taperlisten troner imidlertid Northland Resources. Gruveaksjen, som tidligere var svært populær blant norske og svenske småsparere, har falt tungt etter at selskapet i januar meldte om et uventet kapitalbehov i milliardklassen.

Les også: Stjernesmell for småsparere

Northland måtte i etterkant av dette søke konkursbeskyttelse for flere datterselskaper, og det vakte oppsikt da ledelsens milliongodtgjørelser ble kjent.

Aksjen fikk i februar kursmål null av SEB Enskilda. Tidligere denne måneden ble selskapet kastet ut av børsen i Toronto.

Konkursspøkelset til tross, det er imidlertid fortsatt håp for Northland. I forrige uke meldte selskapet at kortsiktig finansiering på 20 millioner dollar er på plass. En langsiktig finansieringsplan er ventet i løpet av april. Selskapet har startet driften fra gruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige, og den første lasten har forlatt Narvik Havn.

Les også: Northland-nytt sender aksjen til værs

Northland-aksjen er ned 84,50 prosent siden årsskiftet.

Nest svakest har InterOil gjort det. Den negative avkastningen i 2013 er på 79 prosent. Selskapet taper penger og produksjonen har falt.

Pengeproblemene førte til at selskapet for to uker siden gjennomførte en emisjon til svært lav kurs.

Som en følge av kapitalinnhentingen har hovedaksjonær og tidligere styreleder Mårten Rød truer med å saksøke selskapet.

At Rød selv er under etterforskning av Økokrim skal ifølge InterOil-styret ha bidratt til å svekke tilliten til selskapet. InterOil er også under etterforskning i Peru.

Røde tall i regnskapet er en gjenganger for flere av selskapene som har slitt på børsen, og Avocet Mining er ikke noe unntak.

Selskapet, som driver gruvedrift i Afrika, har i perioden tatt en større nedskrivning på et prosjekt i Burkina Faso, ifølge Wall Street Journal. Samtidig ble det meldt om kortere levetid, lavere produksjon og høyere produksjonskostnader for gruven.

Avocet-kursen har falt 72,03 prosent.

Fjerde svakest utvikling, med avkastning på minus 51,13 prosent, har Scana Industrier hatt. Selskapet meldte allerede før jul om vanskelige markedsforhold innen marin- og stålmarkedene.

Les også: Scana Industrier hentet 100 mill.

Negativ avkastning på 33,61 prosent sikerer Electromagnetic Geoservices (EMGS) femteplassen på taperlisten. Selskapet leverte svake tall for fjerde kvartal, med et resultat på minus 1,2 millioner dollar.

Les også: Bygge ordrebok er prioritet nummer én

Publisert:
Gå til e24.no