Britene står alene mot bankbonustak

Britene kjemper en ensom kamp for endringer i taket på bankbonuser i EU. Men i samarbeidets ånd har Unionen ikke satt siste punktum på avtalen ennå.

BONUSHUNGRIGE: Slik fremstiller den ideelle organisasjonen Oxfam finansfolket - som gladelig ofrer miljø, utdanning og helse for å få sine bonuser for god innsats.
Publisert: Publisert:

«En beslutning som ennå ikke er en beslutning», er måten nyhetsbyrået TT beskriver enigheten mellom finansministrene om skjerpede bankregler i EU tirsdag.

Et klart flertall av EU-landene stiller seg bak kompromisset som ble inngått med EU-parlamentet forrige uke. Det innebærer strengere krav til bankenes kapitalreserver og en begrensning på hvor store bankenes bonuser kan være.

Nå skal man imidlertid diskutere «tekniske detaljer» på tjenestemannsnivå de neste par ukene før alt blir formelt.

LES OGSÅ: Nye bankregler ble «snillere» enn ventet

Frykt

Britene er nemlig fortsatt skeptiske. Finanssenteret City i London frykter bonustaket skal føre til at de store bankene heller søker seg til andre steder.

Britene har ingen vetorett i spørsmålet, og diplomater tviler på at de vil få til omfattende endringer i den nye ordningen.

– Hvis det kan finnes et teknisk hjørne som gjør britene glade, så er jeg sikker på at man finner det hjørnet, sier den danske finansministeren Margrethe Vestager til Ritzau.

Problemene med å samle støttespillere understreker britenes dalende innflytelse i EU, skriver nyhetsbyrået Reuters.

LES OGSÅ: Norge vil med i europeisk banktilsyn

Forståelse

– Jeg har veldig stor forståelse for at man vil begrense bonusene. De har vært en deldrivkraft til overdreven risikotaking i banksektoren, sier den svenske finansministeren Anders Borg ifølge TT.

Han pleier ellers ofte å være enig i britiske synspunkter.

– Det hadde naturligvis vært en fordel om man til slutt kan få med britene på en enighet, men jeg tror samtidig at det fra Parlamentets side og også fra medlemslandene finnes en begrenset kompromissvilje. Det fleste ser som Sverige bonusene som en del av problemet, sier han.

LES OGSÅ: Tror nye regler vil gi dyrere boliglån

Søksmål?

Nå vurderer store London-banker et mulig søksmål mot EU på grunn av de nye bonusreglene, melder avisen Financial Times. Argumentet er at Unionens lover ikke åpner for lønnsregulering i medlemslandene.

Taket innebærer at bonusene ikke skal være høyere enn en årslønn. Bonusene kan økes til to ganger lønnen om aksjonærene er enige.

LES OGSÅ: Sjef for britisk krisebank får millionbonus

Basel

Forhandlere fra EU-parlamentet og formannskapslandet Irland ble enige om bonustaket i forrige uke. Taket var en forutsetning fra Parlamentet for å vedta de nye internasjonale reglene for bankvesenet – kalt Basel III.

Disse reglene skjerper kravet til bankenes kapitalreserver, noe som betyr at de må styrke egenkapitalen og bygge opp en buffer så de bedre kan stå imot fremtidige kriser.

Norske myndigheter har gjort det klart at de anser EUs direktiv for EØS-relevant. Det betyr at Norge trolig vil innføre kapitalkrav for bankene i tråd med EUs nye regelverk.

LES OGSÅ: EU enig om tak på bankenes bonuser

Publisert:
Gå til e24.no