Cermaq fisker stemmer

I et nytt brev uttrykker Cermaq-styret at aksjonærene ødelegger for seg selv om de hører på Marine Harvest.

BREV TIL AKJONÆRENE: Styreleder Bård Mikkelsen i Cermaq advarer aksjonærene mot å høre på Marine Harvest i nytt brev.

Richardsen, Tor
  • Stine Grihamar
Publisert:,

- Enkelte punkter i Marine Harvests kommunikasjon til Cermaqs aksjonærer er av en slik art at Cermaq finner det riktig å gi våre kommentarer.

Det skriver styreleder Bård Mikkelsen i det halvstatlige sjømatkonsernet Cermaq, i et nytt brev til aksjonærene.

Les brevet her.

Bakgrunnen er at John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest ønsker å kjøpe opp Cermaq, men har så langt blitt møtt av en nokså tverr Cermaq-ledelse og styre.

Om Fredriksen & Co klarer å snappe til seg selskapet, kan bli avgjort av aksjonærene på Cermaqs generalforsamling om knappe to uker. Da skal det stemmes over Cermaqs oppkjøp av den peruanske fiskemelprodusenten Copeinca.

Fredriksen-selskapet har varslet at de trekker sitt bud om oppkjøpet går gjennom.

Les også: Fredriksen vil kjøpe Cermaq

I mellomtiden forsøker begge selskapene å få Cermaq-aksjonærene på sin side. Marine Harvest startet «krigen» om stemmene, da de i et brev til aksjonærene oppfordret om å stemme nei oppkjøp av den peruanske fiskemelprodusenten.

Marine Harvest har kjøpt seg opp i Cermaq for å sikre et antall nei-stemmer, men en tredjedel av den fremmøtte kapitalen trengs på deres side for at de skal klare å blokkere oppkjøpet.

Allerede er det klart at Cermaqs største eier, staten, støtter transaksjonen. Det samme har Folketrygdfondet, som er den nest største eieren, varslet.

LES OGSÅ: Go'biten Fredriksen vil snappe fra Giske

- Uheldig for aksjonærene

I fredagens brev går styret i Cermaq punkt for punkt gjennom hvorfor Copeinca er et strategisk kjøp, og oppfordrer alle aksjonærer å møte opp på generalforsamlingen eller gi styreleder fullmakt.

Styret i Cermaq skriver at det vil være uheldig for Cermaqs aksjonærer dersom en verdiskapende transaksjon blir forhindret på grunn av et potensielt bud, som er for lavt og som det er betydelig usikkerhet knyttet til.

Videre legger styret ved et dokument hvor de tar for seg kommunikasjonen Marine Harvest har hatt med aksjonærer og offentligheten i forbindelse ved budet.

LES OGSÅ: Cermaq-sjefen: - Prisen er helt feil

Tviler på motivene

Ordkrigen mellom Cermaq og Marine Harvest hardnet til etter det ble klart at Cermaq varslet om at de anser budet som alt for lavt. I tillegg har betingelsen fra Marine Harvest om at Cermaq må droppe det planlagte kjøpet av Copeinca, fått selskapet til å tvile på om motivene til Marine Harvest er av industriell art.

Selskapet viser til uttalelsen fra Marine Harvests styreleder hvor han sa at Cermaq ikke burde kjøpe Copeinca med begrunnelse i at maritimt råmateriale stadig i mindre grad blir brukt som ingredienser i laksefôr.

- Vi synes det er interessant å høre fra et selskap som ikke er fôrprodusent at det vil skje en utfasing av fiskemel, sa konsernsjef Jon Hindar i Cermaq til E24 like etter oppkjøpsforsøket ble kjent.

- Argumentasjon deres er ikke basert på fakta, forsetter Cermaq-sjefen.

Lykkes Marine Harvest med å blokkere Copeinca-oppkjøpet, starter selve budrunden på Cermaq etter generalforsamlingen til Marine Harvest den 23. mai.

LES OGSÅ:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vi kritiserer verken styret eller eierne, men…

  2. Fredriksen gir blaffen i Giske

  3. - Det er feil å si at
    vi ikke er skuffet

  4. Annonsørinnhold

  5. - Det er flere veier til Rom.Slaget er ikke tapt

  6. Overrasket, men glad