BBC: Bank of England anklages for rentepress i hemmelig opptak

I et hemmelig opptak fra 2008 diskuterer to tidligere banktopper renterigging. Den ene hevder at banken blir presset til dette av Storbritannias sentralbank.

AVVISER ANKLAGENE: Bank of England avviser at de har presset banker til å holde Libor-renten kunstig lav.
 • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Da finanskrisen herjet på det verste ble det gjort et hemmelig opptak der en banksjef hevder å ha blitt presset av Bank of England til å rigge Libor-renten.

Det er Panorama, BBCs program for gravejournalistikk, som har fått tilgang til opptaket, og som omtaler det mandag.

I opptaket diskuterer en sjef i storbanken Barclays, Mark Dearlove, med Peter Johnson, som satt Libor-renten for banken. Libor-renten (London interbank offered rate) er en daglig rente basert på de rentesatser for usikrede lån som banker låner til andre banker innen Londons pengemarked.

Les også

Financial Times: Tre europeiske banker bøtelegges for renterigging

Frem til nylig skulle en ansatt ved hver av de største bankene, Libor-rentesetteren, si hva slags rente de trodde banken ville måte betale for å låne penger. Et snitt av dette ble tatt for å regne ut Libor-renten.

– Du kommer til å hate dette

Renten følger hvor mye det koster for banker å låne fra hverandre, og den har stor påvirkning på hvor dyre huslån og andre lån blir for låntakerne.

– Du kommer absolutt til å hate dette, men vi har hatt et veldig seriøst press fra den britiske regjeringen og Bank of England om å presse Libor-renten lavere, sier Dearlove til Johnson i opptaket.

Johnson protesterer, og sier at dette vil bety at banken må bryte reglene for rentesettingen av Libor-renten, som krever at renten baseres utelukkende på kostnadene for å låne penger.

Les også

Her er de største bankbøtene i nyere tid

– Så jeg skal dytte renten under det realistiske nivået for hvor jeg tror jeg kan få penger?

Hvorpå Dearlove svarer:

– Faktum er at vi har Bank of England, alle slags folk involvert i hele greia … Jeg er like motvillig som det du er … disse folkene har akkurat sagt «bare gjør det».

Dearlove har ikke besvart BBC henvendelser. Peter Johnson ble fengslet i fjor etter å ha innrømmet å ha manipulert Libor-renten.

Avviser å ha villedet parlamentet

Samlet sett har britiske banker fått bøter for mer enn 64 milliarder kroner for å sette renten utfra interessene til tradere eller sjefer, ifølge BBC.

Telefonsamtalen mellom Dearlove og Johnson skjedde 29. oktober i 2008. Samme dag ringte Paul Tucker, en daværende direktør i Bank of England, til daværende toppsjef Bob Diamond i Barclays. Under samtalen skal de ha diskutert Libor-renten.

Les også

Mark Carney: – Uærlige bankfolk kan gi ny finanskrise

Både Tucker og Diamond har tidligere uttalt til finanskomiteen i det britiske parlamentet at de ikke har vært kjent med såkalt «lowballing» (å sette Libor-renten lavere enn reelt kostnadsnivå) før kort tid før høringen.

Til BBC fremholder Diamond at han ikke villedet parlamentet under høringen.

– Jeg står for alt jeg har sagt tidligere, sier han til kringkasteren.

Tucker har ikke besvart BBCs henvendelser.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bank of England
 2. Finanskrisen
 3. Bank
 4. Storbritannia
 5. Rente

Flere artikler

 1. Tar ikke gjenvalg etterkatastrofevalg

 2. Rent flertall for Boris Johnson: – Det er et historisk valg

 3. Betalt innhold

  Dette er en hard brexit, og derfor er risikoen nå større for at den inntreffer

 4. Dette skjer denne uken: PMI gir svar på effekten av gjenåpning

 5. Betalt innhold

  Superstjernen lovet et nytt Pakistan. Nå hagler det med avsløringer om Imran Khans nærmeste.