BBC: Bank of England anklages for rentepress i hemmelig opptak

I et hemmelig opptak fra 2008 diskuterer to tidligere banktopper renterigging. Den ene hevder at banken blir presset til dette av Storbritannias sentralbank.

AVVISER ANKLAGENE: Bank of England avviser at de har presset banker til å holde Libor-renten kunstig lav.
 • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Da finanskrisen herjet på det verste ble det gjort et hemmelig opptak der en banksjef hevder å ha blitt presset av Bank of England til å rigge Libor-renten.

Det er Panorama, BBCs program for gravejournalistikk, som har fått tilgang til opptaket, og som omtaler det mandag.

I opptaket diskuterer en sjef i storbanken Barclays, Mark Dearlove, med Peter Johnson, som satt Libor-renten for banken. Libor-renten (London interbank offered rate) er en daglig rente basert på de rentesatser for usikrede lån som banker låner til andre banker innen Londons pengemarked.

Les også

Financial Times: Tre europeiske banker bøtelegges for renterigging

Frem til nylig skulle en ansatt ved hver av de største bankene, Libor-rentesetteren, si hva slags rente de trodde banken ville måte betale for å låne penger. Et snitt av dette ble tatt for å regne ut Libor-renten.

– Du kommer til å hate dette

Renten følger hvor mye det koster for banker å låne fra hverandre, og den har stor påvirkning på hvor dyre huslån og andre lån blir for låntakerne.

– Du kommer absolutt til å hate dette, men vi har hatt et veldig seriøst press fra den britiske regjeringen og Bank of England om å presse Libor-renten lavere, sier Dearlove til Johnson i opptaket.

Johnson protesterer, og sier at dette vil bety at banken må bryte reglene for rentesettingen av Libor-renten, som krever at renten baseres utelukkende på kostnadene for å låne penger.

Les også

Her er de største bankbøtene i nyere tid

– Så jeg skal dytte renten under det realistiske nivået for hvor jeg tror jeg kan få penger?

Hvorpå Dearlove svarer:

– Faktum er at vi har Bank of England, alle slags folk involvert i hele greia … Jeg er like motvillig som det du er … disse folkene har akkurat sagt «bare gjør det».

Dearlove har ikke besvart BBC henvendelser. Peter Johnson ble fengslet i fjor etter å ha innrømmet å ha manipulert Libor-renten.

Avviser å ha villedet parlamentet

Samlet sett har britiske banker fått bøter for mer enn 64 milliarder kroner for å sette renten utfra interessene til tradere eller sjefer, ifølge BBC.

Telefonsamtalen mellom Dearlove og Johnson skjedde 29. oktober i 2008. Samme dag ringte Paul Tucker, en daværende direktør i Bank of England, til daværende toppsjef Bob Diamond i Barclays. Under samtalen skal de ha diskutert Libor-renten.

Les også

Mark Carney: – Uærlige bankfolk kan gi ny finanskrise

Både Tucker og Diamond har tidligere uttalt til finanskomiteen i det britiske parlamentet at de ikke har vært kjent med såkalt «lowballing» (å sette Libor-renten lavere enn reelt kostnadsnivå) før kort tid før høringen.

Til BBC fremholder Diamond at han ikke villedet parlamentet under høringen.

– Jeg står for alt jeg har sagt tidligere, sier han til kringkasteren.

Tucker har ikke besvart BBCs henvendelser.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bank of England
 2. Finanskrisen
 3. Bank
 4. Storbritannia
 5. Rente

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Libor-renten er død

 2. Tar ikke gjenvalg etterkatastrofevalg

 3. Rent flertall for Boris Johnson: – Det er et historisk valg

 4. Brexit-siden skeptisk til økonomiadvarslene

 5. Dette skjer denne uken: PMI gir svar på effekten av gjenåpning