Nel varsler oppkjøp til halv milliard og emisjon

Nel inngår avtale om kjøp av amerikansk hydrogenselskap for en verdi på tilsvarende 585 millioner kroner med oppgjør i kontanter og aksjer. Samtidig vil Nel trykke opp inntil 65 millioner nye aksjer.

VARSLER OPPKJØP: Nel har inngått avtale om kjøp av et amerikansk hydrogenselskap. Her fylles en hydrogenbil med drivstoff.

Foto: Nel Hydrogen
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Hydrogenselskapet Nel melder at det har inngått en avtale om kjøp av det amerikanske hydrogenteknologiselskapet Proton Energy Systems, og varsler samtidig en rettet emisjon på inntil 65 millioner nye aksjer.

Oppkjøpet vil skape verdens største hydrogenelektrolyseselskap, skriver selskapet i en børsmelding.

Kjøpsprisen tilsvarer en selskapsverdi på 70 millioner dollar. Det tilsvarer 585 millioner kroner med dagens valutakurs.

20 millioner dollar av oppgjøret for kjøpet er i kontanter, mens resten gjøres opp i form av nye aksjer i Nel betalt i like installeringer etter 12 måneder og 24 måneder til en aksjepris på 2,72 kroner, skriver Nel.

Vil bli større i USA

Proton OnSite produserer hydrogengeneratrorer og har installert over 2.600 enheter verden rundt. Selskapet tilbyr elektrolysesystemer til forskjellige markeder, ifølge meldingen.

Les også

Nel leverer til Shell

I for hadde selskapet, som har hovedkontoret i Wallingford, Connecticut, en omsetning på 27 millioner dollar. Det har rundt 90 ansatte.

Ifølge Jon André Løkke, administrerende direktør i Nel, passer det amerikanske selskapet bra til Nel både med tanke på teknologi og marked. Han viser til at Nel gjennom oppkjøpet får et sterkt fotfeste i USA og andre markeder utover hva selskapet allerede har i dag.

- Proton Onsite er og Nel er en sterk strategisk tilpasning, med synergier knyttet til salg og kommersialisering, produktportefølje, forskning og utvikling og beste praksis i det kombinerte selskapet, sier Løkke i meldingen.

For en uke siden annonserte Nel at det hadde sikret seg sin største enkeltordre noensinne, noe Jon André Løkke anså som selskapets gjennombrudd i USA.

Også Proton Onsite-sjef Robert Friedland trekker frem de strategiske fordelene, og han peker blant annet på at veksten kan akselereres i det kombinerte selskapet.

Vil trykke opp nye aksjer

I den rettede emisjonen vil prisen blir bestemt gjennom en bokbyggingsprosess, som starter i dag og avsluttes i morgen tirsdag klokken 08. Prosessen kan imidlertid lukkes eller forlenges på kort varsel.

Les også

Gjennombrudd for Nel Hydrogen i California

Antallet aksjer tilsvarer omtrent 9,5 prosent av den utestående kapitalen i Nel.

Carnegie er engasjert som finansiell rådgiver i oppkjøpet og vil sammen med Arctic Securities være tilrettelegger i emisjonen.

Det vil bli vurdert om selskapet skal gjennomføre en reaparasjonsemisjon rettet mot de aksjonærene som ikke får allokert aksjer i den rettede emisjon, opplyser Nel.

Provenyet fra emisjonen skal benyttes til å sikre finansieringen av oppkjøpet, samt til generelle selskapsformål som strategiske vekstinitiativ.

Oppkjøpsavtalen er såkalt ikke-bindende. Avtalen er avhengig av at det forhandles frem en aksjekjøpsavtale, og oppkjøpet må blant annet få nødvendige offentlige godkjennelser.

Les også

Giek kan bli storeier i Røkke og Fredriksens supplygigant

Les også

Konkurransetilsynet varsler stans av Telias oppkjøp av Phonero

Les også

Warren Buffett eier Apple-aksjer for 142 milliarder

Her kan du lese mer om

 1. Nel
 2. Teknologi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nå er de verdens største på sitt felt

 2. Betalt innhold

  Nel inntar det koreanske markedet

 3. Betalt innhold

  Nel får kontrakt verdt «flere milliarder» med Nikola

 4. Annonsørinnhold

 5. Nel i mål med rettet emisjon: Henter 1,3 milliarder

 6. Seismikkjempen TGS sluker Spectrum