Derfor falt Tesla-aksjen som en stein

Wall Street setter store spørsmålstegn ved Tesla-sjefens planer om å bygge på elbilimperiet med et «one-stop-shop» solenergiselskap. Torsdag tapte Elon Musk 6,5 milliarder kroner i papirverdier på børsen.

MOTBØR: Investorene på Wall Street har ennå ikke gitt tommel opp for Tesla-sjef Elon Musks kjøp av solcelleselskapet Solar City.

Foto: Marcio Jose Sanchez AP
Publisert:

Torsdag falt Tesla-aksjen 5,30 prosent på Nasdaq.

Investorer straffer selskapet og toppsjef Elon Musk for planene om å kjøpe opp solcelle-selskapet SolarCity, skriver Marketwatch.

Problemet er at selv om Musk står hardt på at kjøpet vil skape synergier for begge parter, så betrakter investorer hele planen mer som en redningsplanke for SolarCity.

En veldig dyr planke.

Trenger penger fort

Solar City falt også på børsen torsdag, hele 9,1 prosent. Selskapet er i ferd med å gå tom for penger, og har akkurat tatt opp nye lån på 124 millioner dollar til stiv rente på 6,5 prosent. Långiver var selskapets styreleder Elon Musk og to andre i toppledelsen.

Samtidig kom det onsdag en melding fra Tesla til det amerikanske børstilsynet SEC, der det fremgår at selskapet ser seg nødt til å reise mer kapital før 2016 er omme.

Det fremgår i klartekst at dersom kjøpet av Solar City går igjennom, så skal pengene Tesla henter inn kunne brukes for å dekke behovene til det sammenslåtte selskapet.

Med andre ord: for Teslas investorer står det tydeligvis skrevet i stjernene at høsten vil bli brukt for å få det gjeldstyngede solcelleselskapet på fote - blant annet. Solar City har omlag 3 milliarder dollar i gjeld.

Tapte 6,5 mrd. på én dag

Elon Musk selv er ikke kjent for å gi opp, og ingenting tyder på at det vil skje denne gang heller. Finansverden er blitt vant til hans visjonære ideer, og mange heier på Musk og investerer av den grunn.

Men trøbbelet som rir Tesla og Solar City i forbindelse med fusjonsplanene, svir også for hans personlige økonomiske andel i selskapene.

Bloomberg har beregnet at Musk bare i løpet av torsdag hadde papirtap på 779 millioner dollar - altså vel 6,5 milliarder kroner!

Det er summen av torsdagsfallet i Tesla- og SolarCity-aksjene, pluss aksjer i begge selskap verd 489 millioner dollar som han har stilt som garanti for lån.

(Som om ikke det var nok, eksploderte torsdag en av SpaceX' romraketter (Falcon 9) og brant opp på utskytingsrampen.)

Fusjonen hos Børstilsynet

På sikt antydes det i flere amerikanske finansmedier at den største trusselen mot både Musk og alle andre Tesla-investorers fortjeneste vil være om solcelleselskapet trekker elbileventyret ned.

Ifølge Blomberg har Musk omtrent halvparten av pengene sine i Tesla, der han også er administrerende direktør, og 46 prosent av hans aksjeverdier er investert i SpaceX, selskapet som er på kontrakt med Nasa om kommersiell romfart. Han har også en større aksjepost i Solar City.

Solar City har godtatt budet om oppkjøp fra Tesla, og fusjonen er nå til behandling hos det amerikanske børstilsynet, før fusjonen skal stemmes over hos aksjeeierne.

Les også

Milliardtap for Tesla

Les også

Tesla hevder de lager verdens raskeste serieproduserte bil

Les også

NASA bestiller nytt bemannet oppdrag fra SpaceX til ISS