Børsfallet tiltar: – Akkurat nå ser det ganske surt ut

Fallet på Oslo Børs øker i styrke ved lunsjtider og oljeprisen tar et dypdykk. 

TROR PÅ KORTVARIG BØRSFALL: Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Foto: John Thomas Aarø
  • John Thomas Aarø
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Akkurat nå ser det ganske surt ut, sier sjeføkonom og partner Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management til E24.

Fallet på Oslo Børs tiltar rundt lunsjtider mandag.

Hovedindeksen er i skrivende stund ned 2,46 prosent til 710,49 poeng.

– Det er politisk risiko som driver dette, sier han.

Oslo Børs åpnet med betydelig kursnedgang torsdag, etter at børsene på Wall Street fikk en skikkelig smell på 17. mai.

Like etter klokken 11:00 begynte oljeprisen å falle brått. På en halvtimes tid falt prisen med nesten én dollar fra 52,10 til 51,20 på det svakeste. Like etter klokken 12:00 hadde den steget til 51,43 dollar.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sier til E24 at det ikke er noen åpenbare grunner til det markante oljeprisfallet torsdag.

– Det er et generelt fall i mer risikable aktiva, også europeiske og asiatiske aksjer og metaller, som følge av økende politisk usikkerhet i USA, sier Saltvedt.

BEKYMRET? FEM SMARTE TREKK NÅR BØRSEN STUPER! (DINE PENGER+)

Onsdag gjorde oljeprisen et mindre byks oppover da de ukentlige lagertallene fra USA viste en nedgang i de ikke-strategiske lagrene på 1,8 millioner fat til 520,8 millioner fat. Ifølge CNBC var imidlertid fallet i lagerbeholdningen mindre enn ventet.

– Lagerbeholdningen av olje er fortsatt høyere enn fjorårets nivåer. Det er en lang vei å gå før vi når det gjennomsnittlige nivået for de siste fem årene, sier Sukrit Vijayakar, direktør i Trifecta Energy Consultancy, til kanalen.

Les også

Trump-fallet «kostet» verdens 500 rikeste nesten 300 milliarder

Den første røde sirkelen markerer prisoppgangen i nordsjøoljen onsdag, etter at lagertallene fra USA ble offentliggjort. Til høyre i grafen ser du det markante prisfallet torsdag formiddag.

Foto: InFront/E24

– Ikke dyp nedtur

Onsdag hadde New York-børsen den verste dagen på hele åtte måneder, som følge av økt frykt rundt president Donald Trump.

– Med amerikanske aksjemarkeder på «all time high» samtidig som VIX-indeksen er på «all time low», skal det ikke så mye til. Da er markedet utsatt om man får en negativ overraskelse eller negativt fokus, sier han.

– Er det et skifte i markedene vi er vitne til nå?

– Vi er ikke så sikker på at den politiske risikoen som utspiller seg i USA, skal bety så veldig mye for markedene. Det surner litt nå, men dette er ikke begynnelsen på en dyp nedtur.

Det begrunner han med en forventning om at verdensøkonomien generelt og den amerikanske økonomien spesielt vil fortsette den relativt gode utviklingen.

Dette vil trumfe Trump-frykten på litt lengre sikt, mener han.

– Den økonomiske utviklingen er den viktigste driveren i markedet, og vi ser ikke at amerikansk økonomi går i veggen. Derfor tror vi dette (den økte frykten, journ.anm.) er støy, sier Wilhelmsen.

FALLER OG FALLER: Slik har Hovedindeksen utviklet seg torsdag.

Foto: Infront

Overdrevet Trump-fokus?

Makroteamet i Handelsbanken mener at president Donald Trump er blitt brukt som forklaringsfaktor i overkant mye.

«Vi skal ikke overdrive «Trump-effekten», hverken oppover eller nedover», skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i meglerhusets morgenrapport.

Les også

Trump får skylden for dollarfall

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets

Foto: John Thomas Aarø

«Like lite som at hele rente- og børsoppgangen i kjølvannet av presidentvalget kan forklares med Trump, kan vi hevde at enhver negativ markedsbevegelse skyldes den samme presidenten. Det at dollaren har svekket seg så betydelig den siste måneden (...) må ses i lys av litt skuffende amerikanske nøkkeltall (særlig inflasjonen), samtidig som både nøkkeltallene i eurosonen har overrasket positivt, i tillegg til at den politiske usikkerheten i Europa ble redusert etter seieren til Macron (Frankrike)», skriver han, men legger til:

«Men en del dagsbevegelser, som vi har fått i det siste, kan nok henføres til usikkerheten omkring Trump; mer presist, hans gjennomføringsevne, eller mangel på sådan. Det at nevnte president må bruke tiden sin på å forsvare seg selv, gjør at markedet igjen nedjusterer forventningene til at det kommer noen «banebrytende» reformer», skriver Hov.

Les også

Laveste fryktindeks siden 1993

Tøffe tider for Trump

Børsfallet i USA onsdag kom i kjølvannet av New York Times avsløring tirsdag, om at den nå sparkede FBI-sjefen James Comey skal ha skrevet et notat etter et møte med USAs president Donald Trump i februar.

I notatet kommer frem at Trump skal ha bedt Comey om å droppe etterforskningen av den daværende nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn.

At Trump forsøkte å slå tilbake onsdag kveld hadde ikke en betryggende effekt på aksjemarkedet, som bare fortsatte å falle helt til stengetid.

Les også

Trump-uro på Wall Street drar ned Oslo Børs

Les også

Wall Street: Verste dag på åtte måneder

Les også

Politisk usikkerhet gir kraftig børsfall i USA

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. USA
  3. Donald Trump

Flere artikler

  1. Trump-fallet «kostet» verdens 500 rikeste nesten 300 milliarder

  2. – Svekker troen på at han vil få gjennomført endringene han lovet

  3. Senatet ber FBI utlevere Comey-notater

  4. – Et element av panikk

  5. – Må eskalere for at markedet skal reagere mer