Scatec Solar sikrer Giek-garanti i Sør-Afrika: – Gir oss mye større kapasitet

Giek gir nye garantier til Scatec Solar, denne gang 450 millioner til solprosjekter i Sør-Afrika. Slike garantier gjør selskapet i stand til å vokse raskere, sier konsernsjefen.

NYE PROSJEKTER: Dette er Scatec Solars solkraftprosjekt Dreunberg i Sør-Afrika. Selskapet bygger nå ut tre nye prosjekter på til sammen 258 megawatt i landet, og sier at det å ha Giek-garantier i ryggen gjør det lettere for selskapet å vokse. Selskapet har planer om å bygge ut ytterligere 1.700 megawatt i afrikanske land.

Foto: Scatec Solar
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Solen har stått i senit for Scatec Solar den siste tiden.

Selskapet har prosjekter under utbygging i Afrika, Asia og Sør-Amerika, fallende kostnader for solkraft gjør at markedets appetitt for nye prosjekter er stor – og nylig kom oljekjempen Equinor inn på eiersiden i solkraftutbyggeren.

Nå kommer konsernsjef Raymond Carlsen med flere gode nyheter. Selskapet har sikret seg garantier for nær en halv milliard fra statlige Giek for tre nye prosjekter i Sør-Afrika, etter tidligere å ha fått garantier til et større prosjekt i Egypt.

– Vi har jobbet med Giek i mange år, de har fulgt oss og blitt kjent med vår måte å utvikle prosjekter på. De har sett at de tidlige garantiene våre ikke har ført til noen belastning, sier Carlsen til E24.

Selskapet bruker Gieks garantier i rollen som hovedentreprenør for store solkraftverk.

– Disse har vært viktig for å kunne vokse så raskt som vi har gjort. Vi vet at mange av våre konkurrenter som ikke har tilgang på slike garantier ikke har kunnet svelge unna så mye som vi har, sier han.

Les også

Analytiker tror Equinor kan sluke Scatec Solar: – Tror de har lyst på hele selskapet

I november gikk Equinor inn på eiersiden i Scatec Solar, med en andel på drøye 10 prosent. Oljekjempen har tidligere gått direkte inn i Scatec-prosjekter i Brasil og i Argentina, og enkelte analytikere tror oljeselskapet kan være interessert i å øke beholdningen i Scatec ytterligere.

FÅR GARANTI: Raymond Carlsen, konsernsjef i Scatec Solar

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Sør-Afrikas største solprosjekt

Tidligere har Scatec Solar fått Giek-garantier til prosjekter i flere land, blant annet utbygginger på totalt 400 megawatt i Egypt. Nå står prosjekter i Sør-Afrika for tur.

– De neste prosjektene som skal startes opp i Sør-Afrika er på 258 megawatt, det er nord langs grensen til Namibia på et sted som heter Upington, med et fantastisk antall soltimer sammenlignet med Norge, sier Carlsen.

– De tre anleggene vi holder på å bygge blir til sammen Sør-Afrikas største solprosjekt, sier han.

– Hvordan ville dette gått uten Giek-garantiene?

– Jeg vil ikke si at det ikke ville ha blitt noe av. Men hvis du ser på Scatec Solar, så ville vi ha vært et annet selskap. Vi ville ikke klart å vokse så mye som vi har gjort, sier han.

Vil bygge mer i Sør-Afrika

– Nå er vi den største spilleren i Afrika innen solkraft. Når vi har ferdigstilt 258 megawatt i Sør-Afrika og 400 megawatt i Egypt har vi til sammen installert over 1.000 megawatt i Afrika. Det er mye, og det sier også noe om at afrikanernes appetitt på solkraft er sterkt økende, sier Carlsen.

Scatec Solar har planer om flere utbygginger i Sør-Afrika. Landet skal ifølge Bloomberg stenge ned en rekke eldre kullkraftverk, og har både omfattende planer for fornybar energi som vind og sol i tillegg til planer om nye kullkraftverk. Det kan gi muligheter for Scatec.

– I tillegg til solparkene som er under bygging, jobber vi med nye prosjekter i Afrika på rundt 1.700 megawatt, sier Carlsen.

– Gir større kapasitet

Han sier at selskapet som hovedentreprenør ofte må garantere for kontraktene selskapet inngår, noe som kan være dyrt for et selskap av Scatec Solars størrelse. Da er Giek-garantiene nyttige.

– Garantiene er knyttet til at vi bygger anleggene selv. Så det koster veldig mye for oss å gi garantier på for eksempel 10 prosent av utbyggingskontrakten. Det å samarbeide med Giek og Nordea for å etablere disse garantiene, det gir oss mye større kapasitet som selskap, sier Carlsen.

Scatec Solar har for tiden utbygginger på gang i land som Egypt, Sør-Afrika, Malaysia, Argentina og Mosambik. I mange av prosjektene har statlige Giek gitt garantier som sikrer tillit til finansieringen og gjennomføringen av prosjektene.

Med dagens planer vil selskapets installerte kapasitet kunne dobles til 3.500 megawatt innen utgangen av 2021.

– Gir ringvirkninger

Gieks administrerende direktør Wenche Nistad påpeker at solprosjektene i Sør-Afrika vil føre til kutt i CO2-utslippene i Sør-Afrika tilsvarende ti prosent av de årlige utslippene fra Norges veitrafikk.

I tillegg til eksporten, har prosjektet store lokale og globale ringvirkninger. 1.000 gigawattimer (1 terawattime, journ. anm.) i ny kapasitet er sårt tiltrengt i Sør-Afrika som i dag er avhengig av kullkraft, sier Nistad.

Garantiene er sikret i et samarbeid mellom Giek og et internasjonalt banksyndikat inkludert Nordea, som har vært Scatec Solars bankforbindelse gjennom mer enn ti år.

– Et tett samarbeid med selskapet og Giek har ført til at vi har funnet løsninger som bidratt til selskapets globale vekst, sier Mona Tørudstad, Head of Renewable Energy i Nordea.

– Jeg gratulerer Scatec Solar med en viktig kontrakt. Det er ekstra hyggelig at dette skjer innen fornybar energi, som er en prioritert sektor for regjeringen, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Her kan du lese mer om

 1. Scatec Solar
 2. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ukraina satser på norsk solkraft

 2. Scatec Solar ser store muligheter: Bygger sitt første solanlegg med batterier

 3. Fra olje og gass til fornybar kraft, ferger og cruise

 4. Annonsørinnhold

 5. Ny norsk milliardgaranti til havvind

 6. Bygger Nordens største solcellepark