Analytiker tror Equinor kan sluke Scatec Solar: – Tror de har lyst på hele selskapet

Kjøpet av solaksjer for 700 millioner passer som hånd i hanske for Equinors fornybarsatsing, mener analytikere. De tror oljekjempen kan ta en større jafs eller sluke hele Scatec Solar.

SOLKRAFT: Scatec Solar utvikler solanlegg over hele verden. Dette er solkraftverket Dreunberg i Sør-Afrika på 75 megawatt.

Foto: Scatec Solar
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Med aksjekjøpet på 700 millioner kroner seiler Equinor opp som en av de største aksjonærene i solenergiselskapet Scatec Solar, som oljeselskapet allerede samarbeider med på flere prosjekter i Sør-Amerika.

E24+: Equinor satser på en vekstmaskin med utsikter til å bli en utbyttemaskin

Selv sier Equinor at kjøpet passer bra med strategien om å satse mer innen fornybar energi, og viser til at solbransjen har vokst kraftig over flere år, mens kostnadene har falt hurtig.

Også analytikere peker på at Scatec Solar passer godt inn strategien til Equinor-sjef Eldar Sætre. Selskapet utvikler, bygger, eier og drifter solenergianlegg, og har prosjekter over hele verden, blant annet i Egypt, Malaysia, Sør-Afrika, Jordan, Brasil og Argentina.

Analytikerne tror i tillegg at Equinor kan tenke seg å øke eierandelen i solselskapet.

Vi tror at de har lyst på hele selskapet, men at de må gjøre det trinnvis. Det viktige, hvis de tar det skrittet, er at de får med seg nøkkelansatte over, siden Equinor ikke sitter på samme kompetanse, sier analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux til E24.

Anders Torgrim Holte, analytiker i Kepler Cheuvreux.

Foto: Kepler Cheuvreux

Les også: (+) Fanget i stormaktenes brytekamp: Kan Rec Silicon reddes?

– Kan øke eierandelen

For kjøpet av posten på 11,02 millioner aksjer betaler Equinor 63,54 kroner per aksje. Etter handelen sitter Equinor med en eierandel rett over ti prosent, medregnet aksjer som allerede er eid i Equinor-systemet.

– Dette er en konsekvens av strategien som Eldar Sætre har lagt. Selskapet kan ikke bare drive med olje og gass. Da er dette helt etter boken, sier Holte.

Les også: Statoil om havvind: Kan bruke 12 mrd. per år

På Oslo Børs sendes imidlertid Scatec Solar-aksjen enda høyere enn kursen Equinor betalte, til 66,8 kroner torsdag formiddag.

– Markedet ser ut til tolke at kjøpet av ti prosent kan brukes som en byggeblokk for å kjøpe seg ytterligere opp, slik som de for eksempel gjorde i Lundin. Dette er også en måte å blokkere potensielle oppkjøp på og en måte å få en plass ved bordet ettersom de nå bli en av de største aksjonærene i selskapet, sier analytiker Jo Erlend Korsvold i SEB.

– Vi synes dette gir mening for Equinor, og ser det som sannsynlig at de kan øke eierandelen, sier han.

Analytiker Jo Erlend Korsvold i SEB.

Foto: SEB

Heller ikke Christian Yggeseth, analytiker i Danske Bank, tror Equinor vil være fornøyd med å bli sittende med dagens eierandel.

– Jeg tror ikke de skal eie ti prosent over tid, de skal nok ha en høyere eierandel, men ikke nødvendigvis 100 prosent, sier han.

Les også: Equinors nye Tokyo-kontor satser på havvind: – Et nøkkelland

Solsatsinger

Equinor har satset milliarder innen havvind, og med Scatec Solar har oljekjempen samarbeidet siden 2017. Da gikk Equinor inn i sitt første utviklingsprosjekt for solenergi i Brasil, et land som er utpekt som et kjerneområde.

Les mer: Kaster seg på solbølgen

Oljekjempen gikk da inn med en eierandel på 40 prosent i Apodi-prosjektet til Scatec Solar på 162 megawatt, til en prislapp på 25 millioner dollar.

Les også

Equinor fyller opp lommeboken: Dette gjør han med pengene

Dette ble etterfulgt av et annet fellesprosjekt i Argentina i juni i år, da Scatec Solar og oljekjempen Equinor inngikk kontrakt med portugisiske Martifer Renewables om et prosjekt på 117 megawatt.

– Et godt case

– Nå har kostnadene i sol og utsiktene kommet så langt at man kan si ganske sikkert at solenergi er en del av fremtidens energimiks. Da er Scatec Solar et godt case, sier Holte.

– De kjenner hverandre godt ved at de har et joint venture i Sør-Amerika. Kjøpet passer bra med Equinors strategi om å satse på fornybar energi, mener Korsvold i SEB.

Heller ikke Yggeseth i Danske Bank er overrasket.

– Det er ikke veldig overraskende at Equinor gjør dette, men det er fortsatt offshore vind jeg tror de vil satse mest på. Det er klart at de ønsker en større andel i fornybar. For Scatec Solar er det gunstig å ha en støttende partner.

Les også

Equinor kjøper seg opp i solenergiselskap

Les også

Fersk klimarapport: Oljeselskapene gjør for lite

Les også

Oljefondets infrastruktur-planer: Vind og sol i USA og Europa

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Scatec Solar
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Equinor kjøper seg opp i solenergiselskap

 2. Satser på vind i nytt marked: Equinor inn i milliardprosjekt

 3. Betalt innhold

  Equinor har kjøpt aksjer for 700 mill. i Scatec Solar

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Norsk solselskap nesten tredobler inntektene

 6. Betalt innhold

  Equinor kjøper andel i Argentina for 1,64 milliarder