Oktober-sluttspurt på børsene: Solid oppgang i USA

USA-børsene har steget to dager på rad, men oktober måned har vært krevende. Den brede S&P 500-indeksen hadde sin verste måned siden 2011, ifølge CNBC.

SOLID SLUTTSPURT: Det har vært kraftig kursfall på de store indeksene i USA i oktober, men i månedens to siste dager har det vært oppgang.

Foto: Brendan Mcdermid Reuters
Publisert:,

Akkurat som Oslo Børs leverte også USA-børsene onsdag en solid innspurt på oktober måned.

Dermed hentet indeksene seg noe inn igjen etter betydelige kursfall tidligere i måneden, som blant annet har rammet teknologiaksjene.

Les mer: Råsterk oktober-avslutning på Oslo Børs

Slik stengte børsene i USA onsdag:

  • Dow Jones er opp 0,97 prosent
  • Nasdaq Composite er opp 2,01 prosent
  • S&P 500 er opp 1,09 prosent

Visa og Goldman Sachs

Dow Jones-indeksen lister opp de 30 største børsnoterte selskapene i USA, og Visa, Caterpillar og Goldman Sachs var aksjene som bidro mest til oppgangen, sammen med Microsoft.

Blant dem som bidro mest negativt var Walmart, Intel, Verizon, IBM og McDonald's.

Dow Jones begynte året på 24.719 poeng, og hadde steget til 26.458 poeng ved slutten av september. Så kom fallet, og indeksen avsluttet oktober på 25.115 poeng – en nedgang på godt over 1.000 poeng denne måneden.

Les også

Råsterkt på Oslo Børs

Flere analytikere ser lyst på situasjonen etter to dager med positive tall på børsene, og etter at blant andre Facebook og General Motors har levert bedre tall enn ventet.

– Resultatene hopper mellom veldig bra og ganske bra, sier Personal Capitals investeringssjef Craig Birk til CNBC.

Han sier at det også er optimisme i markedet til at det kan komme et gjennombrudd i handelssamtalene mellom USA og Kina.

– Fallet denne måneden kom fra ingenting. Det er vanligvis et tegn på en korreksjon og ikke et varig pessimistisk marked, sier han.

Les mer: Oslo Børs startet uken med oppgang: Tror det verste er over

(saken fortsetter under figuren)

FLERE NEDTURER: Slik har Dow Jones-indeksen utviklet seg så langt i 2018. Det har vært flere nedturer, først i månedsskiftet januar-februar, og nå i oktober har det også vært en solid smell i aksjemarkedene.

Foto: Infront

Netflix og Amazon steg

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen ble blant annet hjulpet oppover av T-Mobiles oppgang på 7,51 prosent og Netflix' oppgang på 5,78 prosent, mens spillprodusenten Electronic Arts falt fire prosent etter å ha sluppet tall.

Teknologigiganten Amazon.com hentet seg også noe inn igjen onsdag etter kraftige fall tidligere i måneden, og steg med 4,56 prosent. Aksjen har falt med rundt 500 dollar fra toppen på over 2.000 dollar i forrige måned, etter å ha startet året på 1.169 dollar.

Facebook kunne også glede seg onsdag, med en oppgang på 3,8 prosent etter at selskapet tirsdag la frem bedre tall enn ventet.

Den brede indeksen S&P 500 ble særlig hjulpet av General Motors, etter at selskapet onsdag la frem bedre kvartalstall enn ventet. Også bryggeriet Molson Coors leverte solid oppgang.

Svakeste måned på årevis

S&P-indeksen startet året på 2.673 poeng og avsluttet september på 2.913 poeng, men falt gjennom oktober og stengte onsdag på 2.711 poeng.

Fallet på 6,9 prosent i oktober gjør dette til den svakeste måneden for S&P 500 på syv år, ifølge CNBC. I september 2011 falt indeksen 7,2 prosent, ifølge nettstedet.

Nasdaq Composite begynte året på 6.903 poeng, og avsluttet september på 8.046 poeng. Ved utgangen av oktober ligger indeksen på 7.305 poeng.

Det utgjør et fall på 9,2 prosent denne måneden, og det er indeksens kraftigste fall på én måned siden november 2008, ifølge Marketwatch.

Her kan du lese mer om