Norske Hydro-verk trues av Brasil-trøbbel: Du kan få strømrabatt

Vedvarer Hydros Brasil-krise, kan kraftkrevende norske smelteverk bli stengt. Det kan gi nordmenn strømrabatt, sier kraftanalytiker.

PÅVIRKER PRISEN: Norske smelteverk kan stenge ned kapasitet og dermed kutte strømforbruk hvis ikke Hydros aluminaraffineri i Brasil starter opp igjen produksjonen med det første. Det kan gi lavere strømpriser i Norge. Dette er Norsk Hydro på Karmøy.
Publisert:

Hydro har den siste tiden gitt positive signaler om forhandlingene med Brasils myndigheter om å få starte opp for fullt på Alunorte.

Onsdag kom det i stedet overraskende nyheter om at verdens største aluminaraffineri i stedet skal stenges 100 prosent, etter at myndighetene i mars påla selskapet å drive anlegget for halv maskin.

Dette sendte Hydro-aksjen ned over 13 prosent på Oslo Børs og kuttet milliarder av kroner i selskapets børsverdi. I verste fall kan dette bli en langvarig krise for selskapet som også påvirker det globale aluminiumsmarkedet.

Hvis Alunorte ikke starter opp igjen snart, vil det kunne føre til at norske smelteverk stenges, skriver bransjebladet Montel.

Det kan også påvirke strømprisene i Norge, og potensielt gi rabatt for andre kraftforbrukere. Hydros smelteverk bruker nemlig betydelige mengder kraft.

– Ja, det vil være en priskonsekvens, sier kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy til E24.

Han har ikke regnet på det, men sier at effekten trolig ville ha blitt moderat, siden forbruket av kraft er stort om vinteren, både i Norden og i nabolandene.

– Kanskje noen øre per kilowattime, men revolusjonerende lavere priser tror jeg ikke på, sier han.

Den nordiske kraftprisen har vært høyere enn normalt den siste tiden, og ligger nå på 43 øre kilowattimen, ifølge kraftbørsen Nordpool. Den nordiske prisen for kraft med levering i første kvartal 2019 ligger på rundt 47 øre kilowattimen, ifølge Nasdaq-børsen.

Les mer: Må dekke store investeringer: Statnett krever mer nettleie

Tror på økt eksport

Kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Wattsight er enig i at et bortfall av Hydros kraftforbruk vil kunne få effekt på vinterens kraftpriser, men heller ikke han spår noe krakk i prisene.

– Alt annet likt vil dette kunne gi en liten prisnedgang, sier Botnen til E24.

– Vi har ikke gjort noen beregninger på det, men antar en nedgang i strømprisen på 0,3 til 0,5 øre per kilowattime hvis et utfall av Hydros forbruk varer i én til to måneder, sier han.

– Hvorfor blir effekten på prisen så liten?

– Norge har utenlandsforbindelser som er oppe og går , og som har mye forventet ledig kapasitet for eksport fremover med dagens ressurs-situasjon i vannkraftverkene, sier Botnen.

– Et eventuelt bortfall av forbruk i Hydros aluminiumsverk vil trolig føre til at tilsvarende volum mer strøm blir eksportert. Prisen i våre omgivelsesland er såpass høy at det vil være god butikk for kraftprodusentene å eksportere kraften, sier han.

Høye priser i nabolandene

Prisene i det tyske kraftmarkedet ligger for tiden på 61 euro per megawattime, som tilsvarer 58 øre per kilowattime, for kraft som skal leveres i første kvartal.

I Nederland ligger prisen for første kvartal på rundt 65 øre per kilowattime.

– Det er svært høye priser i våre omgivelsesland nå, og dermed vil de lett kunne ta mot mer strøm. Det går lett én ekstra terawattime strøm sørover hvis smelteverkene tar bort én terawattime forbruk, sier Botnen.

Kraftprisene påvirkes av mange faktorer, som været her hjemme. Høstregnet har fylt opp vannmagasinene noe etter en tørr sommer, men også CO2-priser og prisene på kull og gass i Europa påvirker norske kraftpriser.

Store strømforbrukere

Hydros norske anlegg bruker drøye 15 terawattimer strøm i året, altså noe over én terawattime i måneden. Hvis anlegg stenges ned, vil det trolig skje først om noen måneder.

– Først og fremst vil det kunne frigjøre kraft til andre deler av det nordiske markedet. I den situasjonen vi går inn i nå vinterstid, kan det absolutt være en fordel for forbrukerne, sier Brottemsmo.

– Med mindre noe uforutsett skulle skje, vil det i isolasjon betyr at prisene faller noe, men ikke mye, dessverre. På den tiden der må vi regne med at det norske forbruket nok vil være 12-15 terawattimer i måneden. Får du bortfall av en drøy terawattime, vil det nok være nok forbruk ellers til å absorbere de volumene, sier han.

– Skal nok mye til

Botnen tror at prisfallet vil bli mest merkbart hvis Hydros vansker varer riktig lenge og smelteverkene må stenge ned over tid. Da kan norsk kraftpris falle med opptil noen få øre per kilowattime, tror Wattsight-analytikeren.

Hydro har sagt at selskapet forsøker å sikre seg alumina fra verdensmarkedet, for å holde produksjonen i gang.

– Det skal nok mye til at det blir fullt utfall på alle Hydros aluminiumsverk. Hvis dette skjer, blir det nok heller noen få verk som stenger over en viss periode, sier Botnen.

Frykter for norske verk

Fra før har Hydro kuttet produksjonen med 50 prosent på smelteverket Albras like ved Alunorte. Selskapet sa allerede i april at norske smelteverk kunne bli rammet hvis produksjonen i Brasil ikke ble startet opp igjen.

– Vi kan ikke utelukke at dette kan få konsekvenser for norske aluminiumsverk, som i stor grad får alumina fra Alunorte, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro til energibransjebladet Montel.

Det er underskudd på alumina i markedet, og prisene på alumina har steget mye den siste tiden. Nå kan det bli ytterligere kamp om råstoffet.

Les mer: Brasil-bråk, USA-sanksjoner og Australia-streik: Derfor har prisen på råvaren alumina skutt i været

Publisert:

Her kan du lese mer om