Børskollaps i USA – Nasdaq offisielt i korreksjon
Dow Jones falt over 600 poeng og mistet hele årsoppgangen. Men det var teknologiaksjene som stupte mest i panikkartet børsinnspurt i USA.
– Det er litt overraskende. Normalt skal det dårligere nyheter til før aksjeeierne kaster kortene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets til E24.
– Hva forteller det oss?
– At mange er nervøse. Etter seks års børsoppgang under Obama, og to med Trump, er aksjer allerede dyre. Og nå er rentene på vei opp.
Børsene faller igjen: Sjefstrateg ser fire faktorer som gir markedsuro
Verste Nasdaq-dag siden 2011
Ved veis ende onsdag hadde Nasdaq-indeksen stupt 4,4 prosent og tilbakelagt sin verste dag siden 2011. Indeksen står nå i offisiell korreksjonsmodus, etter å ha svekket seg over ti prosent fra august.
S&P 500 falt 3,1 prosent, mens Dow Jones falt 2,4 prosent, eller 606 poeng. Begge indeksene fikk onsdag barbert hele sin oppgang for året.
Børsfallet kommer etter blandene resultatfremleggelser fra amerikanske bedrifter, og nye tall fra handelsdepartementet som viser at nyboligsalget går kraftig tilbake for fjerde måned på rad.
Men ellers har det manglet på nyheter som normalt skulle sette i gang slike bevegelser, poengterer Andreassen.
– Dette skjer uten sjokknyheter fra hverken selskaper eller om den amerikanske økonomien. Men det var svake tall for boligmarkedet, understreker han.
Trump angriper sentralbanksjefen. Igjen...
– Helt hårreisende stort
Amazon falt 4,16 prosent, mens Apple falt 2,2 prosent. Netflix stupte 8,71 prosent.
Marketwatch beskriver onsdagens innspurt på Wall Street som panikkartet. De bruker NYSE ARMS-indeksen, som vanligvis stiger når det brede markedet faller. Verdier på ARMS over 2.000 blir betraktet som panikk. Ved stenging var denne indeksen på 2.200 poeng.
– Jeg tror det som skjer nå, at investorene begynner å se fremover. De ser at flere selskaper rapporterer om trøbbel grunnet handelskrigen. De ser uroen rundt Italia. Og jeg tror det har oppstått usikkerhet om finanspolitikken til USA, som jeg mener er mer på bærtur enn jeg har sett tidligere i mitt analytikerliv, sier Andreassen, og fortsetter:
– USA har et strukturelt budsjettunderskudd som er helt hårreisende stort. Det er ikke bærekraftig. Det er som å pisse i buksa. Det varmer umiddelbart, men så blir det kaldt.
– Tror du investorene begynner å føle på kulda?
– De føler ikke kulda, men de har begynt å tenke på det.