Visma i mål med Mamut-oppkjøp

Kontrollerer nå 96 prosent av aksjene i det norske IT-selskapet, etter å ha lagt på fire prosent på budet.

KJØPER MAMUT: Konsernsjef Øystein Moan i Vismaser ut til å ha vunnet drakampen om regnskapsleverandøren Mamut etter å ha lagt 30 millioner ekstra på bordet.
Publisert: Publisert:

Etter at de annonserte planer om å kjøpe Mamut, som utvikler og selger regnskapstjenester til små og mellomstore bedrifter, i midten av juni har Visma strevd med å overbevise alle Mamut-aksjonærene.

Storinvestoren Ole Peter Ludvig Lorentzen hamstret tvert i mot Mamut-aksje, og gjorde det klart at prisen måtte betraktelig opp fra budet på 11,50 kroner per aksje.

- Jeg selger ikke til elleve og en halv, sa han til E24 21. juni.

Budet verdsatte Mamut til 750 millioner kroner.

Økte budet

Nå tyder alt på at Lorentzen har latt seg overtale til å selge aksjene til 12 kroner stykket.

Mandag kjøpte nemlig Visma 22 millioner aksjer, eller rundt 34 prosent av selskapet, for 12 kroner stykket.

Siden de økte prisen med femti øre da de kjøpte denne aksjeposten kan også de resterende aksjonærene glede seg over at prisen de får for aksjene sine stiger med drøye fire prosent.

Dermed er prisen Visma betaler for Mamut steget med 33 millioner kroner.

LES OGSÅ: Storaksjonær spolerer Vismas oppkjøpsfest

Kontrollerer 96 prosent

Innen 4. juli hadde Visma fått aksept fra aksjonærer som representerer 62 prosent av aksjene i Mamut på budet på 11,50 kroner.

Med kjøpet av 34 prosent til kontrollerer dermed den nordiske IT-giganten nå 96 prosent av Mamut, og da kan de tvangskjøpe de resterende aksjene, og slik kontrollere hele selskapet.

Deretter vil de innkalle til en ekstraordinær generalforsamling for å ta selskapet av børs og bytte ut styret, ifølge børsmeldingen.

TJENER 80 MILL: Mamut-gruner Eilert Hanoa.

Gründer håver inn

Gründer og administrerende direktør Eilert Hanoa sitter selv på 10,12 prosent av aksjene i Mamut. Dermed innkasserer han snaue 80 millioner kroner på oppkjøpet.

- Alt i alt, gitt den kursen selskapets aksjer har hatt i det siste, er det en god pris, sa han da budet ble kjent i juni.

- Det er spennende muligheter for både ansatte i selskapet og muligheter for kundene å få et sett av tjenester som er bra på mange områder, sier Hanoa.

På oppkjøpsraid

I februar i år kjøpte Visma OPIC , en av Sveriges største tilbydere innenfor konkurranseutsetting. Det svenske selskapet hadde i forkant av oppkjøpet en årsomsetning på 60 millioner svenske kroner, og er nå en del av Visma Procurement & Collecting.

I juni ble det klart at Visma sluker Sirius IT, et skandinavisk selskap med totalt 400 ansatte. Visma forklarte oppkjøpet med at det var et ledd i satsingen på offentlig sektor og varehandel.

Med de nye 400 softwareutviklere, systemarkitektene og prosjektlederene, håpet Visma at de vil kunne kapre de virkelig store kundene.

Publisert:

Her kan du lese mer om