Nettmøte med Asia-økonom: – Mye som indikerer Kina-krise

Dette svarte Asia-økonomen E24s lesere under dagens nettmøte.

NETTMØTE: Asia-økonom Ole André Kjennerud svarte på spørsmål onsdag.
  • John Thomas Aarø
Publisert:

«Ja, det er mye som indikerer at det kan bli en krise i Kina. Erfaringen fra andre land med en tilsvarende kredittvekst som Kina har hatt siden 2008 er at det vil ende med bankkrise.»

Det svarte DNB Markets Asia-økonom Ole André Kjennerud på spørsmål om det kan bli finanskrise i Kina.

Kjennerud svarte onsdag på lesernes spørsmål om det som er blitt omtalt som «den perfekte stormen» i Kina.

Ole André Kjennerud i DNB Markets

«Men: Ofte har slike kriser blitt utløst av at internasjonale investorer har trukket seg ut av markedene på kort tid. Den risikoen står ikke Kina overfor i så stor grad, siden det meste av gjelden er holdt innenlands», svarte Kjennerud.

«Men del II: Ubalansene i Kina er så store nå, og de potensielle tapene i banksystemet vil bli et problem for økonomien i flere år fremover. Det gjør oss urolige for veksten fremover».

NETTMØTET: Les alt fra nettmøtet under spørsmål og svar-seksjonen i E24 Aksjelive

Kina gir markedsuro

Kina har hatt en turbulent børssommer, med store fall.

Nervøsiteten har vedvart, og denne ukens første handelsdag startet med børsfall på opptil 8,5 prosent i Asia, og fortsatte med det kraftigste børsfallet siden finanskrisen i Norge.

Europa trakk også kraftig i revers og smitten var åpenbar ved handelsstart i USA.

Tirsdag fortsatte børsene i Kina ned, mens resten av de asiatiske markedene og Europa beveget seg opp i grønt lende.

«Den viktigste grunnen var utvilsomt at aksjene i Kina etter hvert ble ekstremt dyre. Mye av oppgangen var dessuten lånefinansiert. Det betyr at markedet blir mer sårbart for små skift i sentimentet. Når børsene så begynte å falle i juni var det nærmest uunngåelig med en korreksjon», svarte Kjennerud en leser som lurte på den viktigste årsaken til fallet.

Les også

Slik ble Kina verdens nest største økonomi

Usikkerheten som har kommet rundt Kina var også utløsende faktor for det internasjonale børsfallet vi så mandag, mener DNB Markets-økonomen.

«Men samtidig har flere ment at markedet lenge har vært overmodent for en korreksjon, og med så mye uro vi har sett fra Kina den siste tiden, er det nok mange som benyttet muligheten til å komme seg ut av posisjonene sine.»

«Det spesielle med mandagen var at nesten alt av aktivaklasser falt mye, og det gjorde at mange ble ekstra nervøse. Om det faller fremover vet jeg ikke helt; så langt er det nok litt tidlig med å konkludere med at vi har nådd bunnen.»

NETTMØTET: Les alt fra nettmøtet under spørsmål og svar-seksjonen i E24 Aksjelive

Maktesløse myndigheter?

Kina har startet veien mot mer markedsdrevne finansmarkeder, men fortsatt er det usikkert hvor lang denne veien er, og hvor mange ganger kinesiske myndigheter må snu i første rundkjøring.

Da for eksempel myndighetene løsnet på valutagrepet nylig, tok det ikke lang tid før de igjen var inne i valutamarkedet og justerte kursen.

Under børsfallene i sommer tok kinesiske myndigheter mange grep i et forsøk på å dempe børsfallet.

Les også

Kinesiske aksjer svinger etter kutt i styringsrenten

«Myndighetene har fortsatt en del virkemidler de kan ta i bruk for å redusere nedsiderisikoen. Rentene er fortsatt høye, og kan kuttes. Dessuten kan sentralbanken tilføre likviditet gjennom pengetrykking og/eller kutt i reservekrav, som i sin tur vil stimulere til økt kreditt. Jeg er litt mer usikker på om dette er riktig medisin: Problemet i Kina er knyttet til a) overkapasitet og overinvesteringer, b) ekstremt høy kredittvekst over en lengre periode, c) institusjonelle trekk som legger begrensninger på hvordan kapitalen fordeles.»

«Myndighetene må gjennomføre reformer for å løse disse problemene, men en konsekvens blir nok også at man må gi fra seg noe av den makten man har hatt til nå», skrev Kjennerud.

Senest tirsdag svarte Kina uroen med ytterligere rentekutt og lemping av reservekrav til bankene.

Les også

Dette betyr Kina-fallet for Norge

Tviler på stor smitte

Onsdag slo Den kinesiske sentralbanken til og varsler at den vil sprøyte inn 140 milliarder yuan i de finansielle systemet, tilsvarende rundt 180 milliarder norske kroner.

– Så når Kina nå låner 180 milliarder for å brannslukke børsen vil finanskrisen bli utsatt litt lenger? Når tror dere det endelige krakket kommer, spurte en leser.

«Jeg har vært veldig kritisk til myndighetenes redningspakke, men tror ikke at fall på Kina-børsene ville ha utsatt et krakk i resten av verden. Kina er en stor økonomi, og viktig for råvaremarkedene, men er lite integrert med finansmarkedene i resten av verden. Vestlige investorer har svært lite investeringer i Kina, og kinesiske investorer har tilsvarende lite investeringer her i Vesten, svarte Kjennerud, og la til:

«Så lenge ikke børsfallet i Kina ikke er drivende for veksten i Kina, bør ikke et fall utløse et krakk her i Vesten».

Les også

- Ikke alle land har masse penger på bok som Norge til å ri unna den perfekte stormen

Les også

Slik ble Kina verdens nest største økonomi

Les også

– Det ringer alvorlige alarmklokker for den oljeavhengige norske økonomien

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Kan se frisører som er gjort om til meglerhus

  2. Derfor er Kinas problemer også våre problemer

  3. Rentekutt i Kina

  4. Tror kinesiske aksjer kan fortsette fallet

  5. – Det ringer alvorlige alarmklokker for den oljeavhengige norske økonomien