Japan holder på rekordtiltakene

Øker pengemengden med inntil 70 billioner yen i året.

PUMPER INN PENGER: Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda.
Publisert:

De fleste asiatiske børsene reagerer ned torsdag, samtidig er det ble det klart på dagens pengepolitiske møte i den japanske sentralbanken at de velger å fortsette de rekordstore pengepolitiske lettelsene sine i kampen for å få opp inflasjonen.

Samleindeksen MSCI Asia Pacific Index er ned 0,2 prosent.

Slik ser det ut på de viktigste børsene i skrivende stund:

Japans Nikkei 225 er ned 0,1 prosent

Hong Kongs Hang Seng er ned 0,3 prosent

Kinas Shanghai Composite er opp 0,3 prosent

Sør-Koreas Kospi er opp 0,2 prosent

Australias S&P/ASX 200 er ned 0,5 prosent

Stødig kurs

Bank of Japan valgte på sitt pengepolitiske møte som ventet å ikke gjøre noen endringer på sitt stimuliprogram som har som mål om å få opp inflasjonen i landet og få økonomien skikkelig i gang igjen.

Programmet øker pengemengden i den japanske økonomien med svimlende 60-70 billioner yen årlig, noe som tilsvarer 3,6-4,1 billioner norske kroner. De «nye pengene» vil pumpes inn i økonomien ved å kjøpe statsobligasjoner.

Målet er å få inflasjonen opp i to prosent så raskt som mulig.

- Vinden snur seg mot Bank of Japan. En lav forbruksvekst og produksjon gjør det vanskelig for sentralbanken å nå sitt mål ,sier Tsuyoshi Ueno, økonom ved NLI Research Institute i Tokyo, til Bloomberg.

De seneste makrotallene har ikke vært mye å klappe i hendene for. Husholdningenes forbruk og industriproduksjonen viste seg svakere enn ventet i juli, mens salget av biler falt til det laveste nivået på tre år i august.

Dagens beslutning bidro ikke til noen store endringer for yenen, som holder seg tilnærmet uendret på 104,80 mot dollaren.

ESB på trappene

Det er ikke bare Bank of Japan som vil oppdatere markedet i dag, det er ventet pengepolitiske beskjeder både fra Den europeiske sentralbanken og den britiske sentralbanken.

Det mange spør seg om er når sentralbanksjef Mario Dragi og ESB også legger kvantitative lettelser på bordet, gitt at eurosonen nå synes å bevege seg mot deflasjon.

- Det er par mulige sjokk som kan føre til at markedet bryter ut av komfortsonen si. Investorene ser mot de geopolitiske risikofaktorene i Ukraina og Irak, men det er en følelse av ro i markedet da de økonomiske dataene fra USA er sterke. Det er ventet at den europeiske sentralbanken vil komme med stimulitiltak da Europa ser ut til å være i deflatorisk situasjon.

Publisert:

Her kan du lese mer om