Oljemilliardær mangler hundrevis av ansatte

STAVANGER (VG) Norges nye oljeboom fører til at oljegründer og milliardær Ståle Kyllingstad (51) ikke klarer å skaffe folk til sine bedrifter.

MANGLER ARBEIDERE: IKM-sjef Ståle Kyllingstad får ikke tak i nok arbeidskraft. – Det blir mye ledig, særlig offshore, sier han. Her i et av IKMs verksteder på Sola sammen med mekaniker Trond Horpestad (33).

Marie von Krogh
  • Jonas Tjersland
  • Marie Von Krogh (foto)
Publisert:

Nå roper Stavangers «self made man» et kraftig varsko til politikerne og unge:

– Vi må slutte med lystbetont utdanning og gå tilbake til behovsprøvd utdanning. Det er en skrikende mangel på realfagsutdannede. Tar du realfag er det fem år med mye å gjøre, og 40 år med mye moro. Tar du feil valg, får du fem år med lite å gjøre, og 40 år med bekymring sett i forhold dagens boligpriser og arbeidsmarked, sier Ståle Kyllingstad.

Jærbuen har slått seg opp som leverandør til olje- og offshorebransjen, og gjennom det heleide selskapet IKM Gruppen sysselsetter Ståle Kyllingstad om lag 2500 sysselsatte. Men det er ikke nok.

Kyllingstad trenger alt fra ingeniører og oljeoperatører til mekanikere, og i disse dager jakter IKM-systemet etter om lag 200 personer.

- Må tilpasse

– Myndighetene må tilpasse utdanningssektoren etter behov – ikke hva ungene vil studere. Vi trenger elektrikere, sveisere, rørleggere, automatikere og prosessteknikere i haugevis, sier Ståle Kyllingstad.

Ifølge NAVs bedriftsundersøkelse fra i høst mangler det 16.000 personer innen ingeniør- og ikt-fag, og spesielt innen olje- og bergverksnæringen er ingeniørmangelen prekær: Det meldes om mangel på 5500 ingeniører og sivilingeniører.

Gode tider i olje- og offshorebransjen og funnene av Avaldsnesfeltet og Aldous Major Sør har også ført til en aldri så liten klondykestemning i Rogaland.

Milliardinvesteringer og pågående produksjon krever oppbemanning, og oljebransjen får allerede skylden for å støvsuge resten av Norge for ingeniører og teknisk utdannede.

– Det er mye å gjøre både på ingeniørsiden og på fagsiden. Det er mye å gjøre når det gjelder boring og brønner, mye å gjøre på felt og feltutbygging, og mye å gjøre innen drift og modifikasjoner. Du får en periode som varer i minimum fem til seks år – med høyt nivå på alle områder. Det gjør at folk er bekymret for ressursmangelen, sier Ståle Kyllingstad.

– Det må løses med utenlandsk arbeidskraft?

– Den utviklingen har vart noen år, og det vil øke. Det er høyere aktivitet enn det vi klarer å løse alene på norsk sokkel, sier han.

Språkproblemer kan være et hinder for folk som vil jobbe offshore. Men også på ingeniørsiden er det språkutfordringer.

– Vi er avhengig av engelskspråklige ingeniører, og derfor er det ikke like enkelt å rekruttere en franskmann eller en spanjol, for mange av dem snakker jo ikke engelsk, sier Kyllingstad som tror bemanningskrisen vil tilta i styrke.

– Aldous og Avaldsnes gjør intet arbeid i 2012 og 2013. De årene er drevet av andre ting. Jeg tror 2014 og 2015 blir de mest hektiske årene. Men det avhenger selvsagt av hva som skjer i Norge og i utlandet, sier Ståle Kyllingstad.

God for 2,8 milliarder

Odelsgutten fra Klepp angrer ikke på at han selv utdannet seg til petroleumsingeniør ved Universitetet i Stavanger. Beslutningen tok han etter å ha jobbet som ryddegutt i Nordsjøen som tenåring.

- Jeg ryddet i pornoblader og vasket toaletter og dusjer. Da bestemte jeg meg for å jobbe i bransjen, men ikke med akkurat det, sier Kyllingstad.

I 1989 kjøpte han sin egen arbeidsgiver, Hydrotech Laboratorium. Kjøpet la grunnlaget for IKM Gruppen som i fjor omsatte for drøyt 3,3 milliarder kroner. Oljeservicegründeren er ifølge Kapital god for 2,8 milliarder kroner, og IKM er en betydelig aktør i Rogalands offshoreklynge.

– Jeg så at det var muligheter og tenkte at det måtte være bra. Og det er fremdeles store muligheter i vår industri, sier Kyllingstad.

– Dine venner på Kapital-listen er stort sett kjøpemenn?

– Rema-Reitan gjør kanskje mange kjøpemenn til millionærer. Men det er i industrien du finner mangemillionærene. Det er kanskje få milliardærer, men IKM har kjøpt mange selskaper hvor folk sitter igjen med 10-20-30 millioner, sier Ståle Kyllingstad.

– Du har tre barn. Får de velge utdanning selv?

– Ja, men udner sterk påvirkning. Men alle går realfagsveien! sier Kyllingstad. Og legger til:

– Så må de være innstilt på å jobbe underveis i studietiden for å få muligheter etterpå. De må ikke ha topp karakterer. Jeg vil ha mangfold i aktivitetsnivå når de studerer. Men det er lett for meg å si, for jeg brukte ikke all tid på skolebenken selv. Men hvis det kun er skole som er viktig, mister du en del folk med bredere erfaring, sier Ståle Kyllingstad.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Fagforeningstopp:- Kyllingstad bommer fullstendig

  2. Tora Aasland ut mot oljemilliardær

  3. Må ansette polakker

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Katastrofe at folk utdannes til oljejobb

  6. Venstre: Katastrofe at folk utdannes til oljejobb