Oljemilliardær mangler hundrevis av ansatte

STAVANGER (VG) Norges nye oljeboom fører til at oljegründer og milliardær Ståle Kyllingstad (51) ikke klarer å skaffe folk til sine bedrifter.

MANGLER ARBEIDERE: IKM-sjef Ståle Kyllingstad får ikke tak i nok arbeidskraft. – Det blir mye ledig, særlig offshore, sier han. Her i et av IKMs verksteder på Sola sammen med mekaniker Trond Horpestad (33).

MANGLER ARBEIDERE: IKM-sjef Ståle Kyllingstad får ikke tak i nok arbeidskraft. – Det blir mye ledig, særlig offshore, sier han. Her i et av IKMs verksteder på Sola sammen med mekaniker Trond Horpestad (33).

Marie von Krogh
Publisert:

Nå roper Stavangers «self made man» et kraftig varsko til politikerne og unge:

– Vi må slutte med lystbetont utdanning og gå tilbake til behovsprøvd utdanning. Det er en skrikende mangel på realfagsutdannede. Tar du realfag er det fem år med mye å gjøre, og 40 år med mye moro. Tar du feil valg, får du fem år med lite å gjøre, og 40 år med bekymring sett i forhold dagens boligpriser og arbeidsmarked, sier Ståle Kyllingstad.

Jærbuen har slått seg opp som leverandør til olje- og offshorebransjen, og gjennom det heleide selskapet IKM Gruppen sysselsetter Ståle Kyllingstad om lag 2500 sysselsatte. Men det er ikke nok.

Kyllingstad trenger alt fra ingeniører og oljeoperatører til mekanikere, og i disse dager jakter IKM-systemet etter om lag 200 personer.

- Må tilpasse

– Myndighetene må tilpasse utdanningssektoren etter behov – ikke hva ungene vil studere. Vi trenger elektrikere, sveisere, rørleggere, automatikere og prosessteknikere i haugevis, sier Ståle Kyllingstad.

Ifølge NAVs bedriftsundersøkelse fra i høst mangler det 16.000 personer innen ingeniør- og ikt-fag, og spesielt innen olje- og bergverksnæringen er ingeniørmangelen prekær: Det meldes om mangel på 5500 ingeniører og sivilingeniører.

Annonsørinnhold

Gode tider i olje- og offshorebransjen og funnene av Avaldsnesfeltet og Aldous Major Sør har også ført til en aldri så liten klondykestemning i Rogaland.

Milliardinvesteringer og pågående produksjon krever oppbemanning, og oljebransjen får allerede skylden for å støvsuge resten av Norge for ingeniører og teknisk utdannede.

– Det er mye å gjøre både på ingeniørsiden og på fagsiden. Det er mye å gjøre når det gjelder boring og brønner, mye å gjøre på felt og feltutbygging, og mye å gjøre innen drift og modifikasjoner. Du får en periode som varer i minimum fem til seks år – med høyt nivå på alle områder. Det gjør at folk er bekymret for ressursmangelen, sier Ståle Kyllingstad.

– Det må løses med utenlandsk arbeidskraft?

– Den utviklingen har vart noen år, og det vil øke. Det er høyere aktivitet enn det vi klarer å løse alene på norsk sokkel, sier han.

Språkproblemer kan være et hinder for folk som vil jobbe offshore. Men også på ingeniørsiden er det språkutfordringer.

– Vi er avhengig av engelskspråklige ingeniører, og derfor er det ikke like enkelt å rekruttere en franskmann eller en spanjol, for mange av dem snakker jo ikke engelsk, sier Kyllingstad som tror bemanningskrisen vil tilta i styrke.

– Aldous og Avaldsnes gjør intet arbeid i 2012 og 2013. De årene er drevet av andre ting. Jeg tror 2014 og 2015 blir de mest hektiske årene. Men det avhenger selvsagt av hva som skjer i Norge og i utlandet, sier Ståle Kyllingstad.

God for 2,8 milliarder

Odelsgutten fra Klepp angrer ikke på at han selv utdannet seg til petroleumsingeniør ved Universitetet i Stavanger. Beslutningen tok han etter å ha jobbet som ryddegutt i Nordsjøen som tenåring.

- Jeg ryddet i pornoblader og vasket toaletter og dusjer. Da bestemte jeg meg for å jobbe i bransjen, men ikke med akkurat det, sier Kyllingstad.

I 1989 kjøpte han sin egen arbeidsgiver, Hydrotech Laboratorium. Kjøpet la grunnlaget for IKM Gruppen som i fjor omsatte for drøyt 3,3 milliarder kroner. Oljeservicegründeren er ifølge Kapital god for 2,8 milliarder kroner, og IKM er en betydelig aktør i Rogalands offshoreklynge.

– Jeg så at det var muligheter og tenkte at det måtte være bra. Og det er fremdeles store muligheter i vår industri, sier Kyllingstad.

– Dine venner på Kapital-listen er stort sett kjøpemenn?

– Rema-Reitan gjør kanskje mange kjøpemenn til millionærer. Men det er i industrien du finner mangemillionærene. Det er kanskje få milliardærer, men IKM har kjøpt mange selskaper hvor folk sitter igjen med 10-20-30 millioner, sier Ståle Kyllingstad.

– Du har tre barn. Får de velge utdanning selv?

– Ja, men udner sterk påvirkning. Men alle går realfagsveien! sier Kyllingstad. Og legger til:

– Så må de være innstilt på å jobbe underveis i studietiden for å få muligheter etterpå. De må ikke ha topp karakterer. Jeg vil ha mangfold i aktivitetsnivå når de studerer. Men det er lett for meg å si, for jeg brukte ikke all tid på skolebenken selv. Men hvis det kun er skole som er viktig, mister du en del folk med bredere erfaring, sier Ståle Kyllingstad.

Annonsørinnhold