Valutaanalytiker klør seg i hodet over kronekjøp

Valutaanalytiker mener Norges Bank øker forvirringen rundt kronekjøpene. Fraværet kan bidra til å svekke kronen, tror han.

FORVIRRENDE KRONEKJØP: Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets mener sentralbanken øker forvirringen rundt kronekjøpene.

  • John Thomas Aarø
Publisert:

– Jeg har klødd meg forferdelig i hodet over dette, sier valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets til E24.

I slutten av november opplyste Norges Bank at de fortsetter kronekjøpene i desember, men sentralbanken ville bare kjøpe kroner de 10 første handledagene i måneden, ikke alle dagene, som har vært sentralbankens praksis tidligere.

Fredag er siste dag sentralbanken kjøper kroner i desember. I desember har banken daglig kjøpt kroner for 300 millioner kroner.

– Det er noe som skurrer. Det er vanskelig å si at det er automatikk i beregningene av kronekjøpene når det tydeligvis er brukt skjønn, sier han.

Med det mener han at sentralbanken endrer kronekjøpene sammenlignet med de foregående månedene – uten nevneverdig begrunnelse.

Les også

Kronekjøp kan bli Norges Banks kattepine

Sier én ting, gjør en annen

Det var i slutten av september at sentralbanken meldte om det historiske kronekjøpet. Disse kronene brukes til å dekke underskuddet i statsbudsjettet (se faktaboks nederst i saken).

– Det er ikke konsistens mellom det de forsøker å kommunisere, og det de faktisk gjør, sier Østnor.

Selv om sentralbanken til det kjedsommelige har uttalt at kronekjøpene ikke er «en oppgave Norges Bank gjør på vegne av staten», og ikke som et ledd i innretningen av pengepolitikken, styrket kronen seg relativt mye da det ble kjent.

Voksenopplæring til ingen nytte

Østnor forteller at Norges Bank har brukt mye tid på det han beskriver som «voksenopplæring av markedsaktørene», for å få de til å forstå at kronekjøpene ikke er såkalt intervensjon.

Intervensjon er når sentralbanken griper inn for å styre valutakursen ved å kjøpe eller selge valuta i markedet.

Han mener endringen i desember kan føre til økt forvirring blant aktører i valutamarkedet rundt hvorfor Norges Bank kjøper kroner.

– Det er slik at en del utlendinger ser på dette som et pengepolitisk instrument. For en del markedsaktører kan det fremstå som om Norges Bank intervenerer i egen valuta.

Les også

Full kronesmell etter Olsens rentekutt

– Kronen kan svekkes

Norges Banks desember-beskjed kom på et tidspunkt med mange drivende nyheter, deriblant Opecs viktige oljemøte.

– Derfor er det vanskelig å si om det har fått utslag på kronekursen.

– Men fraværet av kronekjøp de neste ukene kan bidra til at en allerede svak krone svekkes ytterligere, sier Østnor.

Han peker på at markedet er svært tynt i ukene før nyttår.

Kronekursen har svekket seg kraftig de siste ukene i kjølvannet av oljeprisfallet.

Torsdag fikk kronen nok en knekk da Norges Bank senket styringsrenten til 1,25 prosent.

– Svekket kronemarked

Tynt marked er årsaken til at Norges Bank ikke velger å kjøpe kroner lenger enn til 12. desember.

«Vurderingen av hvor mye valuta som skal selges i en gitt periode gjøres i god tid i forveien av transaksjonene og forhåndsvarsles til markedet for å gi forutsigbarhet og derigjennom begrense transaksjonenes påvirkning på kursene», skriver kommunikasjonsrådgiver Andreas Andersen i Norges Bank i en e-post til E24.

Les også

Historisk kronekjøp styrker kronen

«Vår vurdering i tilknytning til transaksjonene i desember var at likviditeten i markedet normalt svekkes utover i desember måned, og at Norges Banks transaksjoner dermed vil kunne gi større utslag i kursene enn i andre perioder i året. Derfor har Norges Bank valgt å ikke gjennomføre valutatransaksjoner etter 12. desember 2014, slik vi varslet i slutten av november måned», skriver han.

Les også:

Makrostrateg om Olsens kronekjøp: - Kroneinntektene er blitt for småNoen oljemilliarder for mye kan gi kronehoppHistorikken gir Siv Jensen rett om oljeinvesteringer

Flere artikler

  1. Norges Bank jekker ned kronekjøp

  2. Kronekjøp kan styrke kronen på nyåret

  3. Olsen fortsetter kronekjøpene

  4. Annonsørinnhold

  5. Norges Bank overrasket med økte kronekjøp

  6. Norges Bank kan ha «avslørt» gigantsvikt i statens oljeinntekter