Fra milliardoverskudd til minus på tre måneder

DNB Markets-sjef Ottar Ertzeid trodde dette kvartalet skulle bli like kjedelig som et hvilket som helst annet sommerferiepreget tredje kvartal. Slik ble det ikke.

DET SVINGER: Konsernsjef Ottar Ertzeid i DNB Markets, her foran bankens meglerhall, har sett resultatene svinge de siste kvartalene.

DNB, Stig B. Fiksdal,
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

– Det har vært et veldig begivenhetsrikt kvartal, sier Ertzeid til E24.

Norges største bank, DNB, leverte torsdag et av sine sterkeste resultater noensinne. Det samme kan ikke sies om storbankens meglerhus, DNB Markets.

Som i foregående kvartal preges resultatet av stormfulle finansmarkeder, denne gang med negativt fortegn.

DNB Markets hadde et resultat på minus 142 millioner kroner. Til sammenligning var samme resultat i tredje kvartal i fjor på litt over en milliard kroner, mens resultatet i annet kvartal var på 1,24 milliard kroner.

Hellas-krise i juli, Kina-uro, ekstrem børsuro i august og forventninger til renteheving i USA i september. I tillegg til en oljepris som har vaket oppunder 50 dollar etter det kraftige oljeprisfallet i juli.

Dette har gjort at det norske kredittmarkedet er blitt kraftig forverret på kort tid.

– Globalt har det vært lavere aktivitet, men det norske kredittmarkedet er enda hardere rammet, sier Ertzeid.

DNB Markets-sjefen peker på at risikopremien på de sikreste, mest kredittverdige obligasjonene er mer enn doblet på få måneder.

Dette har gjort at de såkalte kredittspreadene, risikopremiene i obligasjonsmarkedet, har skutt opp. Som følge av dette justerer DNB Markets ned markedsverdien på obligasjons- og derivatporteføljen, meglerhusets egen beholdning av finansielle instrumenter, med totalt 826 millioner kroner. Det er dette som er hovedårsaken til et rødt resultat i tredje kvartal.

Økte kundeinntektene

Selv om meglerhuset leverer sitt svakeste kvartal siden 2008, er Ertzeid fornøyd med jobben som er gjort i DNB Markets i løpet av kvartalet.

Han viser til at meglerhuset økte kundeinntektene med fem prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

– For oss har markedsuroen også hatt en positiv effekt, sier Ertzeid.

Han trekker frem:

** Meglerhuset har tjent godt på egenhandel med valuta og renter. Det løfter resultat med 474 millioner kroner, ned fra 516 millioner kroner i tredje kvartal 2014.

** Kraftige svingninger i markedet har gjort at DNB Markets har opplevd en sterk økning i etterspørselen fra bedrifter som vil sikre seg mot valuta- og råvareprissvingninger. Inntektene økte til 465 millioner kroner i tredje kvartal, opp fra 367 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

– Svekkelsen av kronen har skapt en mye større oppmerksomhet rundt valutasikring hos bedriftene, både blant dem som eksporterer og dem som importerer, sier han.

Fornøyd Bjerke

DNB-sjef Rune Bjerke fortalte under presentasjonen at han var fornøyd med DNB Markets-resultatet, det til tross for at han tidligere har sagt at han forventer at DNB Markets leverer et overskudd på en milliard i kvartalet.

– Det har jeg sagt med glimt i øyet, sier Bjerke til E24.

– Jeg har sagt det fordi jeg vet at Ottar Ertzeid og resten av gjengen er veldig konkurransedyktig. Jeg synes det har vært imponerende når de har levert én milliard inn i totalen til DNB.

– Men er du fornøyd?

– Jeg er veldig fornøyd med det de har gjort innen den kundedrevne virksomheten. De øker de kundedrevne inntektene fra tredje kvartal i fjor til i år. Jeg er fornøyd med det de har kunnet påvirke. Det de ikke har kunnet påvirke, har rammet dem. Jeg har stor tro på at DNB Markets kommer tilbake.

– Må vi forvente mer svingninger i resultatene til DNB Markets når finansmarkedene er så stormfulle som nå?

– Ja, når det er volatilitet, vil man ha noen veldig gode kvartaler og man vil ha noen mindre gode kvartaler. Jo mer volatilitet, jo større svingninger vil det være i denne typen resultat. På den annen side har DNB Markets en forretningsmodell som er slik at jo mer volaitiltiet det er i markedet, jo større er DNB Markets' muligheter til å tjene penger. Hvis rentene svinger mye, valutakursene svinger mye, råvareprisene svinger mye, vil flere bedrifter sikre seg mot dette. Det pleier å generere gode inntekter.

Svakere fra corporate

Ikke en eneste norsk børsnotering har det vært i årets tredje kvartal, noe som legger en demper på inntjeningen til corporate finance-virksomheten i DNB Markets.

Corporate finance hadde et resultat på 243 millioner kroner, ned fra 327 millioner i tredje kvartal i fjor. Det iskalde obligasjonsmarkedet har også ført til at uvanlig få selskaper har hentet kapital.

– Det har vært tilnærmet full stopp i Norge, men noe bedre utenfor Norge, sier Ertzeid.

Les også

Styrer unna «oljebremsen»: – Det er fortsatt vekst i norsk økonomi

Les også

Notabene ble tapssluk for DNB

Les også

Tjente fett på stormfulle markeder

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. DNB

Flere artikler

  1. Resultatfall for Rune Bjerkes meglere – men bikket milliarden

  2. Rune Bjerkes meglere dro inn halvannen milliard: – Et usedvanlig kvartal

  3. – Har blitt større kamp om pengene

  4. Annonsørinnhold

  5. Rune Bjerkes finansmeglere håvet inn milliardoverskudd

  6. Ottar Ertzeid tjente mest av DNB-toppene i 2019