SAS til angrep på Norwegians USA-tillatelse

SAS' advokat går kraftig ut mot Norwegian i høringsuttalelse.

USA-DRØMMEN: Norwegian-sjef Bjørn Kjos var selv i Seattle i USA da flyselskapet mottok sin første 787 Dreamliner i Seattle i juni 2013.

Foto: Jostein Matre VG
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

SAS går i sin høringstillatelse kraftig ut mot amerikanske myndigheters foreløpige godkjennelse av søknaden om flylisens fra Norwegians irske datterselskap.

E24 har tidligere omtalt fagforeningenes motstand i deres høringsuttalelser. Også presidentkandidatene Hillary Clinton og Bernie Sanders har uttrykt ønske om at det ikke blir noe av Norwegians foreløpige «ja».

I SAS-uttalelsen, som er signert advokat Michael F. Goldman, heter det at konkurentens søknad vil være i strid med artikkel 17 i «Open Skies» avtalen mellom EU og USA, en avtale som regulerer luftfarten til og fra stormakten.

Les også

Norwegian-rettssak gjelder hele arbeidslivet, mener Parat

– Strider mot avtale

Artikkelen er ment å sikre at det holdes høy standard på arbeidsforholdene til de flyselskaper som skal fly mellom USA og Europa.

Og hvis amerikanske myndigheter likevel vil gi Norwegian tillatelsen, så skriver at tillatelsen bør bli gitt med forbehold om at flymannskapene skal være basert i Irland og med irske arbeidskontrakter basert på irsk lovgivning.

Ifølge SAS sine innvendinger er det ikke det Norwegian har i tankene.

SAS-advokaten hevder at Norwegian kommer til å bemanne flyene med Asia-basert mannskaper som ansettes på betingelser under nivået i EU og USA, og dermed få et konkurransefortrinn i forhold til konkurrenter som forholder seg til europeisk og amerikanske standarder.

Les også

USA har brukt to år på å behandle Norwegians søknad - nå kan de hale ut tiden igjen

De viser til at Norwegian allerede har benyttet seg av thailandsk mannskap som er ansatte på singaporske arbeidskontrakter. Og når det snakkes om å bruke amerikanske eller europeiske mannskaper, så vil det skje på kontrakter basert på asiatiske regler.

Norwegian tror på godkjennelse

Den danske avisen Børsen omtaler tirsdag høringsuttalelsen fra SAS.

Norwegian avviser overfor Børsen beskyldningene, og mener SAS bevisst lyver til amerikanske myndigheter.

– Vi har sagt at Norwegian Air International vil bruke amerikansk og europeisk besetning på transatlantiske ruter. Vi har i dag over 400 amerikanske kabinansatte ved basene i New York og Fort Lauderdale, samt over 200 kabinansatte basert i London som betjener rutene mellom Europa og USA, skriver Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i en e-post til E24.

Les også

Eksperter: Derfor vil Hillary stanse Norwegians USA-lisens

Les også

Fagforeninger: Norwegians USA-lisens må avslås

Les også

– Vi kan ikke tillate det å skje

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian
  2. Scandinavian Airlines (SAS)
  3. Arbeidsliv
  4. Luftfart

Flere artikler

  1. Langer ut mot USAs «ja» til Norwegian

  2. Fagforeninger: Norwegians USA-lisens må avslås

  3. Norwegian får foreløpig ja på USA-søknad

  4. Norwegian får USA-tillatelse

  5. EU er lei av at Norwegian må vente: Går til sak mot USA