Større underskudd enn ventet for Norwegian

Første kvartal ga et større underskudd for Bjørn Kjos og co., som likevel gleder seg over bedring på den underliggende driften.

Publisert:

Flyselskapet Norwegian har torsdag morgen lagt frem sitt resultat for første kvartal, og tross solid topplinjevekst år over år er resultatet for perioden svakere enn ventet.

Mye av dette skyldes verdiendringer på valuta og drivstoffkontrakter, og administrerende direktør Bjørn Kjos gleder seg over bedring på den underliggende driften.

– Førstekvartalsresultatet viser at vi har en underliggende resultatforbedring på 400 millioner kroner, sammenlignet med samme kvartal i fjor, sier Kjos.

Les også

– Dersom disse fire ikke leverer, må alle andre levere for å redde situasjonen

Selskapets inntekter i perioden ble 4.960,6 millioner kroner, opp fra 4.034,3 millioner.

Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) ble minus 606,1 millioner, mot et driftsunderskudd på 502,0 millioner på samme tid i fjor. Bunnlinjen viser et tap på 800,0 millioner, mot minus 538,3 millioner i første kvartal 2015.

Det var på forhånd ventet inntekter på 4.894 millioner kroner, EBITDA på minus 253 millioner og et resultat etter skatt på minus 495 millioner, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

Underliggende forbedring

Justert for valutakursendringer og tap på drivstoffkontrakter ble EBITDA minus 78,2 millioner kroner, mot minus 504,6 millioner i samme kvartal året før.

– Fyllingsgraden vår er fortsatt veldig høy. Langdistanseoperasjonene har blitt betydelig viktigere. Vi ser også vekst i Norden og Europa generelt. Vi ser også at det skandinaviske og europeiske rutenettverket begge spiller en viktigere rolle i vår langdistansestrategi, ettersom mange av våre passasjerer flyr videre fra kortdistanse til langdistanse og vice versa, sier Kjos.

Bedringen i den underliggende driften speiles i forbedring på yielden (inntekt per passasjerkilometer), som økte til 40 øre fra 39 øre i perioden. Samtidig falt enhetskostnaden til 43 øre fra 45 øre.

Selskapet fraktet 5,82 millioner passasjerer i perioden, opp fra 4,96 millioner i første kvartal 2015. Bedringen på yielden finner sted samtidig som produksjonen økte med 17 prosent. Fyllingsgraden steg med to prosentpoeng til 85 prosent.

Les også

Norwegian får foreløpig ja på USA-søknad

Varsler fortsatt vekst

For tiden fremover trekker Norwegian frem tregheten i norsk økonomi, samt økt konkurranse i Danmark. Likevel meldes det om et tilfredsstillende antall bestillinger i første kvartal.

«Norwegian vil fortsatt utnytte sin økte konkurransekraft som realiseres gjennom løpende kostnadseffektivitet, og gjennom å introdusere større fly med lavere driftskostnader», skriver selskapet.

Norwegian får levert 17 nye 737-800W-maskiner og fire nye 787-9 i 2016, samt fire Airbus 320 neo, som skal leases til HK Express.

Det guides en produksjonsvekst på 18 prosent for 2016, samt kostnad per tilgjengelig setekilometer på rundt 37 øre. Til grunn for sistnevnte ligger en drivstoffprisforventning på 350 dollar per tonn, et forhold mellom dollaren og kronen på 8,25 og mellom euro og kronen på 9,0.

Les også

Norwegian får foreløpig ja på USA-søknad

Les også

Påskegevinst for Norwegians trafikktall

Les også

Norwegian med pen vekst i viktig segment

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om