Barclays-sjef får svi for rentetriksing

Rentetriksingen i Barclays koster den britiske storbankens tidligere toppsjef Bob Diamond 20 millioner pund. Det skulle han hatt i bonus i år, men pengene sier han nå fra seg.

I SKUDDLINJEN: Tidligere Barclay-sjef Bob Diamond forlater det britiske underhuset etter en høring i forrige uke.

LEFTERIS PITARAKIS
Publisert:,

Barclays' styreleder Marcus Agius fortalte at Diamond gir avkall på bonusen til en verdi tilsvarende nesten 190 millioner kroner, da han tirsdag forklarte seg for finanskomiteen i Underhuset i London. Både Diamond og Agius gikk av fra sine sjefsstillinger i forrige uke.

De valgte å trekke seg etter at det ble avslørt at ansatte i Barclays hadde trikset med den såkalte Libor-renten, en styringsrente som bygger på rentesatsene for lån britiske banker imellom. Agius fortsetter som fungerende styreleder inntil Diamonds etterfølger er funnet.

Les også: Barclays-sjefen går

«Toppen 20 millioner»

– Bob Diamond har frivillig bestemt seg for å greie seg uten eventuelle bonuser og andre vederlag han eventuelt ville hatt rett til, sa Marcus Agius tirsdag.

– Det blir vel toppen 20 millioner pund, svarte han da han ble spurt hvor mange penger det dreide seg om.

Men Diamond slipper foreløpig å gå på sosialen. Den 60 år gamle amerikaneren, som sies å være «svært utadvendt» – ikke noe kompliment i Storbritannias fornemmere bankkretser – får med seg en full årslønn på rundt 17,7 millioner pund eller vel 167 millioner kroner.

– Diamond er ikke personlig skyldig i manipulering av renter. Men han innser mer enn noen annen at dette har skapt svært mye negativ oppmerksomhet, og han har tatt en tilsvarende sterk beslutning om å ta følgene, framholdt styreleder Agius.

Les også: Moody's nedgraderer Barclays

Straffet

Barclays har tidligere måttet punge ut med 290 millioner pund eller rundt 2,75 milliarder kroner i straffeavgifter til myndighetene i Storbritannia og USA. Avgiftene gjaldt manipulering av Libor og den tilsvarende referanserenten for eurosonen, Euribor, mellom 2005 og 2009.

Ved å tilby en urealistisk lav Libor-rente, kan en bank lure markedet til å tro at den står sterkere økonomisk enn den egentlig gjør. Bob Diamond sier at han fryktet at den britiske staten i 2008 ville bruke Barclays' høye Libor-satser som påskudd til å overta banken.

Banken hadde på den tiden penger nok til å greie seg. Diamond påpeker at det samme ikke kunne sies om konkurrenten Royal Bank of Scotland RBS, som i 2008 måtte reddes fra sammenbrudd gjennom det som i praksis var en nasjonalisering.

Les også: Trader: - Slik manipulerte jeg verdens viktigste rente

Les også: Barclays hevder Bank of England oppmuntret til juks