Trader: - Slik manipulerte jeg verdens viktigste rente

En innsider i Libor-skandalen forteller en britisk avis hvordan han og resten av banken manipulerte renten som påvirker hele verden.

INNSIDER: En anonym trader i en anonym bank forteller The Telegraph hvordan han manipulerte Libor-renten.

Francisco Seco
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Tirsdag morgen måtte toppsjefen i Barclays gå som følge av omfattende manipulering av den såkalte Libor-renten.

Men det var ikke bare Barclays som manipulerte renten.

I den britiske avisen The Telegraph står en anonym trader i en anonym bank (ikke Barclays) frem og forteller hvordan han var med på omfattende manipulasjon av Libor-renten.

Les også: Barclays-sjefen går

Libor was dislocated with itself

«Det var i forbindelse med en økonomisk gjennomgang i banken tidlig i 2008 at jeg først hørte uttrykket. En bankansatt fortalte de fremmøtte at Libor was dislocated with itself. Det hørtes så meningsløst ut at det forvirret alle, og ble til og med møtt med latter», sier traderen.

Kort tid etter begynte traderen å lage presentasjoner hvor uttrykket ble brukt og han brukte det åpenlyst i samtaler med bankens kunder.

«Det jeg forklarte [med uttrykket], var at banken manipulerte Libor. Det var bare slik at jeg ikke viste det da», sier han til avisen.

Internt i banken ble det kommunisert at «banken ikke kunne se ut som den lånte ut til høye renter, så vi puttet inn lave Libor-innmeldinger, som alle andre».

(Saken fortsetter under bildet)

GÅR: Sjefen i Barclays Bank, Bob Diamond (t.v.) har gått av etter en av tidenes største bankskandaler. Bak han er nå heltids-styreleder i Barclays, Marcus Agius, som skal finne Diamonds etterfølger.

DYLAN MARTINEZ

Les også: Gigantsvindel - ble lovet champagne

Åpenlys svindel

«Hvordan kunne vi gjøre det? Lett. The British Bankers' Association, som samler inn Libor-tallene, ba om renten, men de sjekket aldri noe. Det var generelt akseptert at man senket prisen med et par basispunkter hver dag».

I henhold til traderen var manipuleringen av Libor-renten velkjent i markedet og «alle drev med det».

Han mener at ingen følte at de gjorde noe galt. Det var 20-30 personer tilstede når manipulasjonen ble gjennomført, i tillegg til de som deltok via telekonferanse.

«Diskusjonene var så åpne at oppførselen virket å være helt lovlig. På ingen må var dette et lugubert møte», sier traderen til avisen.

Traderen sier at «alle visste at vi ikke kunne låne til Libor-renten».

«Når jeg ser tilbake på det, skammer jeg meg over naiviteten min. Hadde jeg skjønt hva som foregikk, hadde jeg varslet om det», sier den anonyme traderen, som påpeker at ledelsen i banken deltok i Libor-manipulasjons-møtene.

«Libor ble dislocated with itself av en god grunn - for å hindre de store problemene i banken».

Les også:

  • Ti ting du bør vite om markedet
  • Bank-aksjer i London stuper

Flere artikler

  1. - Jeg elsker Barclays

  2. Barclays-sjefen går

  3. Barclays-topp går av

  4. Annonsørinnhold

  5. Ble lovet champagne for gigantsvindel

  6. Tre arrestert i London etter rente-manipulasjon