New York-børsen vaket nervøst

Hentet inn et innledende fall og endte lite endret.

BRENDAN MCDERMID
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

De amerikanske børsene fulgte utviklingen i Asia og Europa fra start med nedgang i kursene blant annet uro for finansielle ubalanser i Kina og fortsatt spenning i Ukraina frem mot folkeavstemningen om løsrivelse fra Ukraina på Krim som etter planen skal avholdes søndag.

Men etterhvert klatret kursene litt opp igjen, uten at stemningen egentlig ble noe bedre.

Investorene bekymrer seg fortsatt både for utviklingen i Ukraina og for utsiktene for den kinesiske økonomien.

Håper på Kerry

At USAs utenriksminister John Kerry skal møte sin russiske kollega Sergei Lavrov i London fredag har imidlertid gitt et lite håp.

- Folk finner det betryggende. De ser på overskriftene og tenker at det kanskje ikke går mot en katastrofe i Russland og Ukraina. Det er bra at de snakker sammen og bra at Kerry reiser før helgen. Hvis de kan finne på noe på fredag som kan fjerne frykten i løpet av helgen, er det en god ting, sier direktør Ken Polcari i O'Neil Securities til Reuters.

Les også

EU trapper opp presset før Krim-avstemning

Da handelen stengte på New York-børsen klokken 21.00 norsk tid var dette situasjonen for de viktigste indeksene:

** Dow Jones var ned 0,07 prosent til 16.340 poeng.

** S&P500 var opp 0,02 prosent til 1.868 poeng.

** Nasdaq var opp 0,37 prosent til 4.323 poeng.

Av selskapene som kom i fokus var selskapet Herbalife, som selger slankeprodukter og kosttilskudd, som falt med 7,36 prosent.

- Pyramide

Kursfallet kommer etter at Wall Street Journal meldte at selskapet er satt under etterforskning av US Federal Trade Commission. Det er imidlertid ikke kjent var etterforskningen handler om.

Selskapet er imidlertid tidligere beskyldt for i realiteten å være en pyramidevirksomhet basert på direktesalg. Finansmannen Bill Ackman i Peshing Capital Management har i en årrekke drevet en kampanje mot selskapet, skriver Marketwatch.

Nytt boliglånsfall

De delvis statlig eide boliglånsgigantene Fannie Mae og Freddie Mac fortsetter kursfallet på New York-børsen.

Les også

Boliggiganter stupte på Wall Street

Tirsdag falt de ordinære aksjene i Fannie Mae og Freddie Mac med henholdsvis 27,9 og 23,13 prosent.

Onsdag falt de nye 11,91 prosent og 18,07 prosent.

Preferanseaksjene, som har større rett til utbytte, falt henholdsvis 5,49 og 4,47 prosent tirsdag og nye 8,40 og 8,57 prosent.

Fallet kommer etter at politikerne i Senatets bankkomite tirsdag varslet om at de er kommet til enighet om en avvikling av de to institusjonene og at avtalen om dette vil bli presentert om kort tid.

Gammelt nytt

Det pussige er at det voldsomme kursfallet først startet noen timer etter at meldingen om politisk enighet kom. Det er også en gammel nyhet at politikerne ønsker å avvikle Freddie Mac og Fannie Mae.

«Under finanskrisen i 2008 ble det klart at Fannie og Freddie manglet reservekapital for å dekke tapene, og staten måtte ta over. Etter at boligmarkedet snudde har lønnsomheten vært høy. Myndighetene har dermed mottatt store utbyttebetalinger. Det har ikke endret politikernes syn på at systemet må endres. I det nye systemet skal boliglånsobligasjoner være forsikret av staten, men private investorer pålegges å ta tap før statsgarantiene trer i kraft,» skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Les også:

Her inngår de tidenes boliglånskuppRussland støtter Krims uavhengighetserklæringKrim erklærer uavhengighet fra UkrainaKerry avviser møte med Putin

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Ny kurssmell for boliglånsgiganter

  2. Boliggiganter stupte på Wall Street

  3. Vrir seg fra aksjer til gull

  4. Stjerneanalytiker ser 2008 gjenta seg

  5. Rød børsdag for Norge og Europa