Ny Yara-direktør tiltalt

Tidligere konserndirektør i Yara, Tor Holba, er sammen med tre andre tidligere Yara-topper tiltalt av Økokrim for grov korrupsjon.

SKUFFET: Tidligere Yara-topp Tor Holba skal være tiltalt av Økokrim.
 • Anders Park Framstad
 • Thomas Solberg
 • Johann D. Sundberg
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det var først Dagens Næringsliv som meldte om tiltalten av Tor Holba.

Klokken 11.56 melder Økokrim i en pressemelding at totalt fire personer er tiltalt.

De tiltalte er:

 • Tor Holba
 • Thorleif Enger
 • Kendrick Taylor Wallace
 • Daniel Clauw

- Holba er som alle vet den som brakte denne saken frem i lyset ved å varsle sin ledelse da han fikk nyss om korrupsjon. Hans varsling har medført både intern granskning og senere økokrimetterforskning, sier Holbas forsvarer John Christian Elden til DN.

Holba er tidligere leder for Yaras oppstrømssegment. Han er én av tre tidligere Yara-topper som har blitt siktet for korrupsjon.

Tidligere denne uken ble det kjent at tidligere konsernsjef Thorleif Enger i Yara er tiltalt for to tilfeller av grov korrupsjon. Det blir ifølge Aftenposten ikke tatt ut tiltale mot den tredje siktede, tidligere finansdirektør Hallgeir Storvik.

– Jeg føler meg rimelig trygg på at dette kommer til å ende med en frifinnelse for min klient fordi det ikke er snev av beviser mot ham, slik jeg ser det, sier Engers forsvarer, Ellen Holager Andenæs til NRK.

Les også

Yara-saken: – Sikker på at det ender med en frifinnelse

Etter det E24 kjenner til, er både Storvik og Holba fortsatt ansatt i Yara. De måtte imidlertid tre ut av konsernledelsen.

Yara forteller at de ikke har fått tiltalen av Holba bekreftet.

- Vi har ikke fått en offisiell beskjed om det. Vi forholder oss til den offisielle informasjonen fra Økokrim, som kommer klokken 12, og vil ikke kommentere dette før da, sier pressetalsmann Bernhard Stormyr i Yara.

E24 har vært i kontakt med førstestatsadvokat Marianne Djupesland, som ikke ønsker å bekrefte Dagens Næringslivs opplysninger før klokken 12.00.

Fikk bot

Yara, der den norske stat eier 36,2 prosent, har vært etterforsket for korrupsjon i flere år.

Les også

Mæland vil se Yaras hemmelige korrupsjonsrapport

FIKK BOT: Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og styreleder Bernt Reitan (t.h.) i Yara informerte onsdag pressen om Økokrims reaksjon mot selskapet.

Det var i april 2011 at Yara varslet Økokrim om «mulige uregelmessige forhold» og fikk samtidig satt i gang en ekstern granskning. Den ble avsluttet i juni 2012.

Selskapet har selv konkludert med at det er gjennomført «uakseptable utbetalinger» i Libya, India og Sveits. Onsdag vedtok selskapet en bot på 270 millioner kroner. I tillegg blir det inndratt 25 millioner knyttet til tidligere fosfatleveranser.

Yara skal i India og Libya ha bestukket høytstående offentlige tjenestemenn. I Russland skal representanter for selskapet ha bestukket en leverandør via en konto i Sveits.

- Når vi vedtar boten og erkjenner straffskyld er det fordi Økokrims funn er i tråd med resultatene av vår egen granskning. Straffen er hard, men vi aksepterer den, sa styreleder Bernt Reitan i Yara da boten ble kjent.

- Feil ende

I forbindelse med at Økokrim konkluderte sin etterforskning mot selskapet, har flere tatt til orde for at også enkeltpersoner må straffes.

- Å beskytte individer fra straffeforfølgelse for korrupsjon er ikke samfunnet tjent med. Det får nemlig liten forebyggende effekt, sa korrupsjonsekspert Tina Søreide ved Universitetet i Bergen til E24 tidligere denne uken.

Det har også blitt stilt spørsmål ved størrelsen på boten. Den er rekordstor i sammenheng, men ikke spesielt stor målt mot Yaras resultat.

- Økokrim har startet i feil ende, de har begynt nedenfra. De har sett på det historiske, og spurt seg: «hvor har bøtene ligget tidligere? Hvor høyt kan vi gå med denne rekordboten?», sier korrupsjonsekspert Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI.

- De burde heller ha startet ovenfra, og tatt utgangspunkt i selskapets årsresultat.

Les også:

Tidligere Yara-styreleder: - Det var helt klart nulltoleranseVil ta Yara en drøy uke å tjene inn botenTidligere Yara-sjef Enger avviser korrupsjon-skyldYaras gigantbot skremte ikke aksjonæreneYara-eier: - Uakseptabelt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Yara

Flere artikler

 1. Finansdirektør slipper Yara-tiltale:- Godt fornøyd med å bli sjekket helt ut av saken

 2. Yara-saken: Direktører peker på hverandre

 3. Libysk ministersønn på vitnelisten i Yara-rettssaken

 4. Fire tidligere Yara-ledere tiltalt

 5. Reitan: - Ønsker mer tid med familien