Aker går under vann

Aker Solutions' subsea-divisjon sto for halve omsetningen i selskapet i 2013.

JULESTEMNING: På Tranby produserer Aker Solutions innstallasjonene som oljebransjen av en eller annen grunn kaller juletrær.

  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Kontrakten Aker Solutions har vunnet i Angola gjør at selskapet får stadig mer vann over hodet.

Ikke nødvendigvis i betydningen å ha «tatt seg vann over hodet», men fordi stadig mer av virksomheten er knyttet til produksjon av utstyr som skal brukes under havflaten.

Aker Solutions subsea-divisjon vokser i viktighet.

Stor kontrakt

Kontrakten på 14 milliarder kroner som ble offentliggjort tirsdag morgen, utgjør alene mer enn halvparten av den totale kontraktmengden undervannsdivisjonen i Aker Solutions vant i hele 2013.

- Aker Solutions har i lang tid fremhevet subsea som det området som vokser sterkest innen oljeservice. Aker Subsea har fått en god andel av denne veksten, sier arbeidende styreleder Øyvind Eriksen i Aker Solutions.

- Kaombo-kontrakten er en bekreftelse på denne utviklingen. Det er ikke en utvikling jeg forventer vil stoppe, sier Eriksen til E24.

Øyvind Eriksen er både konsernsjef i Aker og arbeidende styreleder i Aker Solutions.

Lise Åserud

Betydningsfull divisjon

I 2013 fant nesten halvparten av Aker Solutions' omsetning sted i subsea-divisjonen, mens divisjonen bokførte hele 64 prosent av ordreinngangen.

Fra analytikerhold pekes det på at aksjemarkedet verdsetter selskaper innenfor undervannsteknologi høyere enn tradisjonell oljeservicevirksomhet

- Kontrakten fører til at subsea-delen av Aker Solutions får en større betydning i selskapet. Aker Solutions blir dreid mer mot høyteknologisk subsea-virksomhet. Det er bra fordi markedet priser subsea høyere og kan føre til at hele Aker Solutions blir priset høyere i markedet, sier finansanalytiker Petter Narvestad i Fondsfinans til E24.

Les også

Gigantkontrakt sender Aker Solutions til topps

Tror på strukturgrep

Ved utgangen av 2013 utgjorde subsea-divisjonens ordrereserve hele 56 prosent av konsernets samlede ordrereserve.

Med kontrakten på Angola på 14 milliarder kroner bare øker subsea-divisjonens betydning.

- Tror du det kan bli aktuelt å skille ut subsea-delen av Aker Solutions?

- Nå har Aker Solutions gjort en del salg til gode priser, selv om markedet ikke alltid har verdsatt det. Men Aker Solutions er fortsatt et konglomerat av virksomheter. Vi tror det det vil skje flere strukturelle grep i selskapet, sier Narvestad som understreker at han ikke tror nye strategiske grep er like rundt hjørnet.

I november solgte Aker Solutions sin brønnintervensjonsdivisjon, mens virksomheten som leverer ankringsutstyr, lastesystemer og dekksmaskineri til olje- og shippingindustrien ble solgt måneden før.

Begge salgene økte subsea-divisjonens betydning i Aker Solutions.

- Vil ikke spekulere

Eriksen i Aker Solutions betoner heller fordelene med dagens struktur i selskapet:

- Kan det bli aktuelt å skille ut subsea-virksomheten i et eget selskap?

- Det vil jeg ikke spekulere på. Det som er en viktig faktor er den fordelen subsea-divisjonen har i samspillet med engineering- og prosjektstyringsvirksomheten i andre deler av Aker Solutions. Det g ir oss et konkurransefortrinn som setter oss i stand til å vinne nye kontrakter, sier Eriksen.

- Argumenterer du nå mot en deling?

- Jeg vil ikke spekulere på endringer, men heller fremheve potensialet som ligger i et enda tettere samarbeid mellom de relevante virksomhetsområdene i Aker Solutions, sier Eriksen.

Større enn ventet

Det var langt fra uventet at Totalt ga Aker Solutions kontrakten for levering av undervannsutstyret til Kaombo-feltet i Angola.

- Basert på det som har blitt skrevet i fagpressen og det Aker Solutions signaliserte på siste resultatpresentasjon, så har det vært antatt at Aker lå godt an til å få jobben, men kontrakten var større enn ventet. Det var en hyggelig nyhet at kontrakten var så stor, sier Narvestad.

Han sier det var ventet at kontrakten skulle være på i overkant av en milliard dollar, mens det nå viser seg at kontrakten er på i overkant av to milliarder dollar.

- Så vidt jeg vet er dette den største kontrakten for subsea-utstyr noensinne, sier Narvestad.

- Risikoreduserende

Han tror kontrakten kan gi et solid bidrag til Aker Solutions virksomhet i årene som kommer.

- Vi forstår at fabrikasjonen skal foregå i Europa, noe som er risikoreduserende. Vi forstår også at levering muligens skal skje frem mot 2020 slik at risikoen for at de får for mye å gjøre på for kort tid ikke er stor, sier Narvestad.

Ifølge informasjonsdirektør Bunny Nooryani i Aker Solutions skal arbeidet med kontrakten ufører lokalt i Angola samt i Norge og Storbritannia, uten at hun vil spesifisere den nøyaktige arbeidsinndelingen.

Arbeid i Norge

Hun opplyser at prosjektstyringen og ingeniørarbeidet skal skje fra Fornebu hvor Aker Solutions har sitt hovedkontor. Arbeidet med «juletrærne», som er fagsjargongen for undersjøiske produksjonssystemer, skal skje på Tranby og på Stokke mens virksomheten i Egersund som arbeide med manifoldene.

De vil få bistand fra servicebasen på Ågotnes.

Aker Solutions kontorer i London og Aberdeen vil arbeide med kontrollsystemene, opplyser Nooryani.

«Alle disse komponentene blir del av et produksjonssystem som skal ligge på havbunnen,» skriver hun i en e-post til E24.

Les også:

Gigantkontrakt sender Aker Solutions til toppsAker Solutions sikret milliardkontraktDisse subsea-grepene må oljeindustrien gjøre for å tilpasse seg fremtiden

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aker Solutions

Flere artikler

  1. Aker Solutions og Baker Hughes inngår allianse

  2. Betalt innhold

    Egersund med stor bit av gigantkontrakt

  3. Sikret Angola-kontrakt til 14 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. - En modell vi har erfart skaper store verdier

  6. Røkkes Aker Solutions splittes i to