Telenor omsatte for 2,5 milliarder mer enn ventet

Telenor overgikk forventningene i fjerde kvartal, og toppsjefen kaller det en rekord. Norge og Danmark bremser imidlertid festen for Telenor-sjef Baksaas.

- REKORD: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor, kaller driftsoverskuddet i 2013 en rekord. Arkivbilde.
Publisert:

Telenor-konsernet omsatte for 28 milliarder kroner i fjerde kvartal, hele 2,5 milliarder mer enn de 25,5 milliardene som analytikerne hadde ventet seg på forhånd, ifølge konsensustall fra Dow Jones.

Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) overrasket også. Det lå 750 millioner over forventningene og endte på 8,99 milliarder norske kroner i de siste tre månedene av 2013. Driftsmarginen endte på 32,6 prosent.

- EBITDA-marginen for 2013 var 34,5 prosent, en to prosentpoengs økning fra året før. Inntektsvekst kombinert med forbedre marginer resulterte i en rekordhøy EBITDA på 36 milliarder for hele året, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i en pressemelding.

Både i fjerde kvartal og i hele 2013 hadde Telenor en organisk omsetningsvekst på én prosent (vekst uten eventuelle oppkjøp eller nedsalg).

Hele konsernet omsatte for 104 milliarder i fjor, mot 101,7 milliarder i 2012. Driften gikk 35,9 milliarder i pluss (EBITDA), mot 32,8 milliarder året før.

Gode datter-tall

Telenor har de siste dagene rapportert resultatene for flere av sine virksomheter i Asia. Tallene fra fra Malaysiske DiGi var ifølge DNB Markets over forventning, og Telenor-aksjen steg med 1,94 prosent tirsdag etter at Dtac-tallene fra Thailand ble sluppet.

Grameenphone-tallene fra Bangladesh var noe svakere enn ventet, men ikke nok til å nøytralisere de to andre positive tallene, ifølge meglerhuset.

- Gjennom året økte antallet abonnenter med 17 millioner, hvorav fem millioner kom i de siste tre månedene alene. Denne veksten var hovedsaklig drevet av India, Pakistan og Bangladesh, sier Baksaas, og legger til at de landene fortsatt utgjør et stort potensialet for videre vekst.

Øker utbyttet

Basert på resultatet i 2013 foreslår styret i Telenor å øke utbyttet med 17 prosent for 2013 til syv kroner aksjen, sammenlignet med 2012.

Som selskapet indikerte ved forrige kvartalspresentasjon i slutten av oktober, anslår de en organisk omsetningsvekst i en lav, ensifret størrelsesordenen, og en stabil driftsmargin.

Norsk-dansk nedtur

I oktober pekte konsernsjefen på at den norske virksomheten ikke presterer godt nok. I onsdagens pressemelding virker imidlertid Baksaas mer fornøyd:

- I Norge øker antallet abonnenter og vi ser økende etterspørsel etter store datapakker (mobildata, journ. anm.), som fører til en forbedret salgsmiks, sier Baksaas.

Antallet mobilabonnenter økte med 15.000. Totalt er nå 66 prosent av abonnementene på såkalte pakkeabonnement, som er mer lønnsomme for selskapet.

Les også

Tele2 tapte auksjonskampen mot Telenor og Netcom

Regnskapstallene viser på sin side lite tegn til bedring i Telenors hjemmemarked.

Mobilinntektene falt fra 3,52 til 3,43 milliarder i fjerde kvartal sammenlignet med året før. Sammen med annet salg og fasttelefoni, bredbånd og TV endte omsetningen på 6,48 milliarder, en nedgang fra 6,52 milliarder.

Driftsoverskuddet før avskrivninger endte på 2,54 milliarder, ned fra 2,72 milliarder.

Tallene for den danske virksomheten viser også nedgang i både omsetning og driftsresultat.

Inntjeningen per kunde i Norge (ARPU) sank med fire prosent eller 11 kroner, hvorav fire kroner kan forklares med lavere roaminginntekter og termineringspriser.

Kapitalutgiftene og investeringene økte derimot fra 1,26 til 1,62 milliarder i fjerde kvartal, mot fjoråret. Det skyldes hovedsaklig utrulling av fibernett og 4G-mobilnett.

Telenor vant før jul kampen om de nye norske mobilfrekvensene sammen med Netcom og Telco Data (Access Industries), noe Telenor bladde opp 453 millioner for å være med på.

Les også:

Telenor løftes etter tall fra sterke døtreMå stille 1,2 milliarder i Myanmar-garantiTelenor varsler økte investeringsbehov i Malaysia471.000 nye abonnenter til Telenor-datterNå får Tele2s storbrukere 4G

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om