Kvartalsrapporter

Adevinta risikerer skattesmell på 190 millioner

Frankrike har sendt heftige skattekrav for digitale tjenester til teknologigiganter som Facebook og Amazon. Norske Adevinta forventer foreløpig å slippe unna.

STORE I FRANKRIKE: Men Adevinta og konsernsjef Rolv Erik Ryssdal tror likevel man vil slippe å betale Frankrikes nye skatt på digitale tjenester.
 • Lage Bøhren
Publisert:

Internasjonale teknologiganters kreative skatteplanlegging har vært en kilde til irritasjon i EU over lengre tid.

I 2019 innførte Frankrike en ny særskatt for digitale tjenester (DST) knyttet til kjøp og salg mellom ulike brukere, samt salg av annonseplass på digitale flater.

I fjor høst begynte det å tikke inn franske skattekrav på «millioner av euro» til aktører som Facebook og Amazon, ifølge Financial Times.

Norske Adevinta er en av de største aktørene innen digital rubrikkvirksomhet i Frankrike med blant annet Leboncoin, en variant av Finn.no.

Adevinta mener imidlertid at virksomheten ikke berøres av den nye skatten, og har derfor ikke gjort noen avsetninger for et krav, ifølge selskapets rapport for fjerde kvartal, som ble publisert torsdag.

«Skulle interaksjonen med franske skattemyndigheter føre til en annen konklusjon, er DST relevant for Adevinta ikke ventet å overstige 18 millioner euro totalt for 2019 og 2020», heter det i rapporten.

Her heter det videre at ledelsen vil «fortsette å jobbe med franske skattemyndigheter for å få en ytterligere klargjøring i saken».

Les også

Adevintas gigantoppkjøp koster nær én milliard

PÅ KRIGSSTIEN: Frankrike og president Emmanuel Macron vil tvinge teknologigigantene til å betale mer skatt til landet.

Truet med handelskrig

Frankrikes skatteinnkreving har skapt raseri i Washington D.C, der flere amerikanske politikere har beskrevet den som urettferdig handelspraksis som primært rammer amerikanske selskaper.

Ifølge Financial Times vurderte USA i fjor høst å slå tilbake med straffetoll på en rekke franske varer, som champagne, oster, håndvesker og sminke.

Frontene er imidlertid blitt mindre steile etter Joe Bidens seier i presidentvalget, og i begynnelsen av januar meldte Reuters at planene om straffetiltak var blitt lagt på is av amerikanske tollmyndigheter.

DST-skatten gjelder for selskaper som omsetter for mer enn 750 millioner euro globalt, og generer minst 25 millioner euro av dette beløpet i Frankrike.

For aktiviteter som blir vurdert til å være produsert eller formidlet i Frankrike, pålegges en skatt på bruttoinntekten på tre prosent.

Adevinta omsatte for 727 millioner euro i 2020, men dette beløpet vil vokse kraftig fremover hvis storoppkjøpet av rubrikkvirksomheten til Ebay gjennomføres som planlagt i løpet av første kvartal.

Frankrike sto for 393 millioner euro av Adevintas totale omsetning i 2020, opp fra 357 millioner året før.

Tre prosent av den kombinerte omsetningen i 2019–2020 på 750 millioner euro er 22,5 millioner euro, altså rett i overkant av Adevintas eget skatteanslag på 18 millioner euro, som tilsvarer nær 190 millioner kroner med dagens kurs.

Hvis DST blir gjeldende for Adevinta i Frankrike, vil det medføre en redusert lønnsomhet på nærmere 120 millioner kroner årlig basert på dagens omsetning.

«Hvis relevant for Adevinta vil DST negativt påvirke selskapets EBITDA (driftsresultat før avskrivninger, red. anm.). DST-beløpet som må betales gir grunnlag for fratrekk på inntektsskatt», heter det i Q4-rapporten.

Spania og Italia følger etter

I tillegg til Leboncoin driver Adevinta også mer spesialiserte rubrikksider som A Vendre A Louer, Agriaffaires, Trucks Corner og Locasun i landet.

Det forestående gigantoppkjøpet av Ebays rubrikkvirksomhet vil ikke påvirke Adevintas størrelse i Frankrike nevneverdig.

I kvartalsrapporten heter det videre at mesteparten av usikkerheten rundt DSTs relevans for selskapet knytter seg til om alle tjenestene levert av hovedeier Schibsted-gruppen, inkludert Adevinta-gruppen, til brukere i Frankrike og andre land omfattes av skatten.

«Den nåværende tolkningen peker på at noen av de nevnte tjenestene ikke skal inkluderes, noe som betyr at den relevante globale omsetningen som omfattes av DST bør være under 750 millioner euro», heter det i rapporten.

Den forestående sammenslåingen med Ebay Classifieds Group vil imidlertid øke konsernets omsetning til over 1,6 milliarder euro, ifølge prospektet som Adevinta has publisert i forbindelse med oppkjøpet.

Adevinta har foreløpig ikke besvart E24s spørsmål per e-post om hvorvidt en sammenslåing garantert vil utløse fransk DST for konsernet.

I tillegg til Frankrike har også Italia og Spania innført en DST på tre prosent de siste par årene, og grunnet ulik utforming anser Adevinta disse som relevante for selskapet.

Av disse vil Spania gi den klart største effekten når den trer i kraft for inntektsåret 2021.

Adevinta omsatte for 182 millioner euro i Spania i 2020, noe som tilsvarer en økt DST-belastning på i overkant av 5,5 millioner euro.

E24 er et datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister har aksjer i Schibsted, gjennom deltagelse i konsernets aksjespareprogram for ansatte. Noen av disse har også aksjer i Adevinta, etter at selskapet ble skilt ut fra Schibsted i 2019.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Adevinta
 3. Frankrike
 4. Schibsted
 5. Ebay
 6. Rolv Erik Ryssdal

Flere artikler

 1. Adevinta-resultatet i minus

 2. Adevinta satser mer i Europa, vil ut av Sør-Afrika og Australia

 3. «Vurder det sannsynlig» at Adevintas oppkjøp vil bli godkjent

 4. Adevinta må ta grep for å få grønt lys til oppkjøp av Ebays rubrikkvirksomhet

 5. Ebay øker tilbakekjøp med 25 milliarder etter Adevinta-salg