Strømgründer tar ny satsing på børs: Spår kraftig press på lønnsomheten i bransjen
Skandia Green Power vil utfordre de etablerte strømgigantene, men var selv et av selskapene som justerte praksis etter anklager om prisjuks i bransjen.
TAR STRØMSELSKAP PÅ BØRS: Gunnar Norheim er administrerende direktør og grunnlegger av Skandiaenergi.
Gunnar Norheim startet NorgesEnergi i 1999, og Skandiaenergi i 2016. Nå skal sistnevnte på børs etter å ha hentet inn 165 millioner kroner.
Morselskapet Scandia Green Power blir notert mandag på markedsplassen Euronext Growth, og er dermed en av de mange børsnykommerne som utnytter et hett marked til å finansiere vekstprosjekter.
Etter noen timer i handel er kursen tilnærmet uendret. Ved 11.30-tiden står aksjen i 15,39 kroner etter å ha åpnet på 15,52.
Aker Horizons vil børsnotere nysatsingen Aker Clean Hydrogen
Spår kraftig press på lønnsomhet
Norheim sier det skjedde et stort skifte i bransjen rundt år 2000 med gratis bytte av strømleverandør.
Han mener bransjen de neste årene står foran et stort paradigmeskifte med digitale lavprisselskaper på vei inn i markedet – et område Skandia Green Power satser på.
En av konsekvensene er kraftig press på lønnsomheten i strømbransjen i årene fremover, tror Norheim.
– Det kommer en helt ny kategori selskaper med lave kostnader, under halvparten av enhetskostnader per kunde enn den tradisjonelle bransjen.
– Den etablerte bransjen kommer ikke til å klare å møte dette uten å bli veldig tøft utfordret på lønnsomhet, sier han.
Fjordkraft ser «intens» konkurranse – økte likevel marginene i fjor
Nytt strømselskap vil avsløre konkurrentenes «prisjuks og lureri»
Prisanklager
Skandia Green Power markedsfører seg som en utfordrer i strømbransjen med satsingen på en digital modell med lave kostnader og priser, men var også et av de 29 selskapene Forbrukerrådet anklaget for prisjuks i fjor høst.
Forbrukerrådets klage til Forbrukertilsynet gikk ut på at selskapene markedsførte innkjøpsprisavtaler hvor det ble lagt til et ekstra priselement som ikke kundene ble opplyst om.
Tilsynet behandlet klagen og ba 17 strømleverandører, deriblant Skandiaenergi om å endre praksis. Selskapet har gjort justeringer, bekrefter Norheim.
– Bransjen har reagert med litt undring. Fordi det var veldig store bokstaver. Så har det falt ned på veldig lite.
– Etter det jeg kjenner til har alle justert seg inn etter den praksisen de vil etablere, sier Norheim, som kaller det en «teknisk sak».
– Har kunder blitt skadelidende som følge av praksisen som har vært tidligere, før tilsynet ba om endringer?
– For vår del er det absolutt ingen. Vi har oppfylt kravene fra tilsynet, har full informasjon og har hatt det hele tiden.
Fjernet Fjordkraft-refs fra strømportal etter Energi Norge-trussel
Sitter med aksjer for 23 mill.
Selv sitter strømgründeren med aksjer verdsatt til 23 millioner kroner i Skandia Green Power, men har ikke skutt inn penger i emisjonen selv. Han eier rett over ni prosent gjennom to selskaper, viser noteringsdokumentet.
– Jeg har gründet selskapet og har min eierandel gjennom det, sier han.
De friske pengene kommer fra fond som Nordea og Firstfondene, ifølge Norheim, i tillegg til at investor Grunde Eriksens Altitude Capital, Varner og investeringsfondet Viking er nye investorer.
Blant dagens eiere har såkornfondet Skagerak Maturo Seed og Skeie Alpha Venture skutt inn penger.
– Responsen i markedet for oss var veldig bra, sier Norheim.
Prisen i emisjonen før børsnoteringen verdsetter Scandia Green Power til 265 millioner kroner medregnet kapitalinnhentingen på 165 millioner.
Spetalen var hjørnesteinsinvestor i Kingfish: Solgte aksjer med nær 20 prosent rabatt
Luftige mål
Regnskapstallene viser at den solide veksten stoppet i fjor. Nettoinntektene landet på 48 millioner kroner i 2020 etter at de hadde steget fra 30,6 millioner i 2018 til 51,3 millioner i 2019.
Samtidig gikk selskapet med underskudd i alle de tre årene.
Norheim forklarer vekstbremsen med at selskapet skiftet fokus fra vekst i den tradisjonelle strømvirksomheten til nye satsinger. I tillegg var strømforbruket lavere på grunn av coronasituasjonen, påpeker han.
– Vi har prioritert å bare ligge flatt og bruke overskuddsmidlene generert av driften for å bygge opp den nye forretningsmodellen.
Hvis strømselskapet lykkes med sine satsinger med blant annet et nytt digitalt lavprisselskap, ligger det an til kraftig vekst igjen. Målet er netto inntekter på 450 millioner i 2025.
Her kan du lese mer om
Flere artikler
DNV GL skal sertifisere aktørene i strømbransjen: – Målet er å gjøre kunden til sjefen
Fjordkraft ser «intens» konkurranse - økte likevel marginene i fjor
Kundeskrell etter jukseanklager: Fjordkraft skylder på corona
- Annonsørinnhold
Nytt strømselskap vil avsløre konkurrentenes «prisjuks og lureri»
Anklager hundrevis for lovbrudd – gir nesten ingen straff