DNO kutter utslipp med gassinjeksjon

DNO kutter CO₂-utslipp i Kurdistan gjennom injeksjon av gass som tidligere ble brent. Nå slipper selskapets felt i snitt ut syv kilo CO₂ per produserte fat, som er lavere enn Equinors gjennomsnittlige utslipp.

Illustrasjonsbilde fra Tawke-feltet i 2013.
Publisert:

Det Oslo-noterte oljeselskapet DNO sier at det er ferdig med det første prosjektet for gassinjeksjon som er gjennomført i den irakiske regionen Kurdistan.

Kostnaden har vært om lag 110 millioner dollar (995 millioner kroner).

Selskapet henter nå ut gass som tidligere ble brent på Peshkabir-feltet gjennom såkalt «flaring», og frakter denne 80 kilometer i rør før den injiseres i Tawke-feltet for å øke trykket i reservoaret.

Avbrenningen av gass på Peshkabir er redusert med 75 prosent og skal videre ned, ifølge DNO.

Lavere snitt enn Equinor

Prosjektet bidrar til å kutte DNOs utslipp til syv kilo CO₂ per fat i snitt, fra tidligere 14 kilo per fat, opplyser selskapet.

I så fall har DNO lavere gjennomsnittlig utslipp enn norske Equinor, som har rapportert om gjennomsnittlige utslipp på 9,5 kilo per fat i sin globale portefølje.

Oljebransjen har satt seg et felles mål gjennom Oil and Gas Climate Initiative om å kutte snittutslippene til mellom 20 og 21 kilo i snitt innen 2025, påpeker selskapet.

– Gassinjeksjon og den tilknyttede fangsten og lagringen av CO₂ fungerer og er praktisk og potensielt lønnsom, sier DNOs styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i en melding.

Henter ut mer olje

DNOs utslipp økte mye fra 2017, fordi oljen har høyt innhold av assosiert gass. Brenning av gass fra feltet bidro til at selskapet slapp ut 639.000 tonn CO₂ i fjor.

DNO opplyser at selskapets årlige utslipp fra egenopererte felt vil falle med 300.000 tonn CO₂-ekvivalenter gjennom dette prosjektet.

Prosjektet gjør det mulig å hente ut 15 til 80 millioner ekstra oljefat fra Tawke, anslår DNO.

Les også

Tallsmell for DNO i andre kvartal

Publisert: