Nel og Statkraft jakter EU-finansiering til hydrogenprosjekt

Nel og Statkraft skal levere hydrogen til stålproduksjon i Mo Industripark, men først må prosjektfinansiering skaffes til veie. – Paradoksalt nok må man gå til Europa, sier Nel-sjefen.

Nel-sjef Jon Andre Løkke
Publisert: Publisert:

Stålprodusenten Celsa i Mo i Rana, Statkraft og Mo Industripark la i sommer frem planer om å lage en verdikjede for hydrogen.

Nå blir også Nel med på satsingen. Hydrogenselskapet inngikk fredag en intensjonsavtale med Statkraft om å utvikle et hydrogenprosjekt ved industriparken.

Men først må prosjektet finansieres.

Les på E24+

Dette er NELs mektige konkurrenter

– Må til Europa

Nel-sjef Jon Andre Løkke sier at selskapene nå jobber med finansieringen av prosjektet, og at de har søkt støtte fra et EU-program.

– Målsettingen er å få det finansiert, men paradoksalt nok må man gå til Europa fordi det ikke er tilgjengelige finansieringsverktøy i Norge, sier han til E24.

EU-støtte vil ifølge Nel-sjefen kunne gi et bidrag til finansieringen av prosjektet.

I tillegg finnes programmet som kalles «Important projects of common European interest» (IPCEI). Denne ordningen har tidligere vært tilgjengelig for batteriindustrien, men også hydrogenindustrien er nå invitert inn.

Løkke sier at Norge foreløpig ikke har meldt seg på denne ordningen

– Her må Norge rekke opp hånden, men det har ikke myndighetene gjort enda. Da kunne Norge bidratt direkte.

Intensjonsavtalen mellom Nel og Statkraft går ut på å benytte elektrolyse i produksjonen av hydrogen, en prosess som splitter ut hydrogen fra vann ved hjelp av strøm.

Planen er et anlegg med kapasitet 40 til 50 megawatt, og at hydrogen skal erstatte fossil energi i produksjonsprosessen av armeringsstål ved Mo Industripark, melder Nel.

Les på E24+

Nel-sjefen: – Tilfredsstillende når man kan redde verden og samtidig tjene penger

Smelter om stål

Stålprodusenten Celsa har i dag et stålverk og et valseverk i industriparken. Selskapet smelter om skrapstål til armeringsjern som brukes i betong og andre produkter til bygg og anlegg.

Celsas anlegg smelter om 700.000 tonn stål hvert år, tilsvarende to Eiffeltårn i uken.

Bruken av hydrogen i produksjonsprosessen skal gjøre Celsa i stand til å produsere armeringsstål med lavere klimautslipp, ved at det erstatter mer forurensende energikilder.

Produksjonen medfører i dag utslipp på rundt 100.000 tonn CO₂ i året.

Nel skriver utslippene kan kuttes med potensielt 60 prosent hvis man introduserer grønt hydrogen i prosessen. Grønt hydrogen er laget med elektrolyse av vann og drevet av fornybar energi.

Nel skriver videre at selskapene også har funnet andre industrielle muligheter for hydrogen i industriparken, og at de har til hensikt å øke elektrolysekapasiteten frem mot 2030.

Les på E24+

Hvor godt skodd er Nel for hydrogenkappløpet?

Ny fabrikk

Elektrolysørene til hydrogenprosjektet vil komme fra den nye fabrikken Nel bygger på Herøya.

– Vi bygger en helt ny produksjonslinje på Herøya. Alle fremtidige leveranser vil komme derfra, sier Løkke.

I dag lager Nel elektrolysører på anlegget sitt på Notodden, men har store ekspansjonsplaner. Selskapet skal bygge en ny fabrikk på Herøya i Porsgrunn, med 12 ganger høyere kapasitet i første omgang og planen er deretter ytterligere kapasitetsutvidelse.

Publisert:

Her kan du lese mer om