Elkem tapte 74 millioner i tredje kvartal

Industrikjempen kan vise til høyere inntekter, men markedene i Europa og Amerika var fortsatt svake og Elkems overskudd snudde til underskudd i kvartalet.

  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Elkem melder at bygg- og bilmarkedene i Kina er i bedring. I Europa og Amerika er imidlertid markedene fortsatt svake på grunn av coronasituasjonen.

– Elkem hadde et sterkt salg i tredje kvartal, og alle divisjonene rapporterte høyere volum sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor. Resultatet ble imidlertid negativt påvirket av svake markedsforhold på grunn av covid-19, sier konsernsjef Michael Koenig i en pressemelding.

Les også

Elkem vil bygge pilotanlegg for biokarbon i Canada

Underskudd

Elkem fikk et resultat før skatt på minus 74 millioner kroner i tredje kvartal, ned fra 282 millioner kroner på samme tid i fjor, viser kvartalsrapporten tirsdag.

Industrikonsernet melder om driftsinntekter på 5,89 milliarder kroner, opp fra 5,54 milliarder i tredje kvartal i fjor.

Samtidig falt driftsresultatet til 82 fra 317 millioner kroner.

Analytikere som følger Elkem hadde i gjennomsnitt ventet et resultat før skatt på 92 millioner kroner i tredje kvartal, av inntekter på 5,62 milliarder kroner, ifølge Infront/TDN Direkt.

Les også

Storsatsing på batterimaterialer: Elkem skal bygge ny fabrikk i Porsgrunn

Lavere priser

De svake markedene har påvirket salget av spesialprodukter, skriver Elkem, som peker på lavere salgspriser og lavere salg innenfor områdene «Silicones» og «Silicon Products».

Samtidig hadde området for karbonløsninger et sterkt kvartal, med bedre resultater til tross for et utfordrende marked, melder konsernet

Elkem er en stor produsent av silisium og produserer dessuten silikon i mange former til ulik industriell bruk. Konsernet leverer produkter til en rekke forskjellige industrier, blant annet til bilbransjen, luftfart og byggebransjen.

Elkem er i gang med et kostnadsprogram med mål om en årlig innsparing på over 350 millioner kroner, og hadde ved utgangen av kvartalet nådd 147 millioner.

Nye satsinger

I løpet av tredje kvartal lanserte Elkem flere satsinger. Konsernet ønsker å bygge en ny fabrikk i milliardklassen i Porsgrunn som skal produsere batterimaterialer som kan brukes i elektriske kjøretøy, og den endelige investeringsbeslutningen skal tas i 2021.

Elkem har også besluttet å bygge et pilotanlegg for biokarbon i Quebec i Canada med en prislapp på 180 millioner kroner, som skal plasseres ved siden eksisterende fabrikkanlegg i området.

Elkem er kontrollert av kinesiske Bluestar, og returnerte i 2018 til Oslo Børs etter noen års fravær. Elkem en stor aktør i kinesisk silikonindustri og har også anlegg i Europa og Norge.

Publisert: