Vindemisjon drøyer for Merkur-kandidat

Et feberhett kapitalmarked for fornybar energi ser ikke ut til å hjelpe den danske havvindentreprenøren Ziton, som jakter 1,1 milliarder kroner før Merkur-opptak.

JAKTER PENGER: Danske Ziton har negativ egenkapital etter store tap hittil i 2020, og forsøker å få nye investorer på kroken.

Ziton
 • Lage Bøhren
Publisert:

En drøy måned er gått siden havvindentreprenøren Ziton annonserte at det undersøkte muligheten for en emisjon på 1,1 milliarder kroner, med planer om påfølgende opptak på Merkur Market.

Pengene skulle brukes til å «støtte selskapets strategiske mål», og Pareto Securities var engasjert som tilrettelegger i en prosess rettet mot både industrielle og finansielle investorer.

Til tross for at de fleste fornybarprosjekter tilsynelatende får kastet penger etter seg i dagens marked, er det fortsatt ikke kommet noen statusoppdatering fra Ziton.

Les også

Dansk vindentreprenør mot børs – skal hente 1,1 milliarder

– Status er uendret, prosessen pågår fortsatt og vi har ikke dårlig tid, sier Ziton-sjef Thorsten Jalk til E24.

Han melder om betydelig interesse fra investorer, og tror på en avklaring innen 2–3 uker.

– Hadde dere forventet å ha pengene på plass på dette tidspunktet?

– Nei, dette er en tidkrevende prosess. Vi opererer i et forholdsvis nytt segment, og det tar tid for investorene å sette seg inn i selskapet og markedet vi opererer i. Vi forventer å få på plass den kapitalen vi trenger, sier Jalk.

Negativ egenkapital

Ziton har hovedkontor i danske Horsens, og opererer en flåte på fire jack-up-fartøy som leverer servicearbeid og vedlikehold på offshore vindturbiner.

Største eier er det danske investeringsselskapet BWB Group med 57 prosent av aksjene.

Utgangspunktet for emisjonen var aldri spesielt lystig. Ziton hadde negativ egenkapital på 13,7 millioner euro ved utgangen av andre kvartal, etter akkumulerte tap på 10,4 millioner euro hittil i 2020.

Les også

Over 110 «grønne» milliarder på Oslo Børs: Har blitt dobbelt så mye verdt som oljeleverandørene

I rapporten for andre kvartal publisert i slutten av august, kom det frem at ledelsen evaluerte strategiske muligheter for å sikre at gruppen opprettholdt tilstrekkelig likviditet for å møte sine gjeldsforpliktelser.

Her ble det også opplyst at Pareto var engasjert for å vurdere tiltak for å styrke likviditeten og kapitalstrukturen, inkludert å hente ny egenkapital og/eller sørge for endringer i lånebetingelsene på obligasjonsgjelden.

Ziton er ikke det eneste selskapet med grønn profil som tilsynelatende sliter med å vekke investorenes interesse.

I slutten av september måtte nederlandske MPC Energy Solutions legge sin emisjonsprosess og påfølgende Merkur-plan på vent, etter at tilrettelegger Fearnley Securities ikke hadde klart å få på plass hele emisjonsbeløpet på nær en milliard kroner.

Les også

Tungsolgt emisjon for grønn børskandidat

Vil kvitte seg med «dyr» gjeld

– Vi ønsker å styrke vår balanse. Ziton har vært eid av et kapitalfond i ni år, og har en finansiering som er ganske dyr. Vi sikter mot en belåningsgrad som er bedre tilpasset driften, på maksimum tre ganger EBITDA (driftsresultat før avskrivninger, red. anm.), sier Jalk.

Ifølge Jalk vurderes det også å benytte deler av emisjonsprovenyet til å kjøpe servicefartøyet J/U Wind Enterprise, som for øyeblikket leies inn på en bareboat-avtale til utgangen av mars 2021.

Les også

Meglersjef om noteringsrush: – Skyter oss selv i foten om vi slurver med kvaliteten

Ziton har en kjøpsopsjon på Enterprise, og hvis den ikke benyttes før 20. desember i år, må Ziton betale en såkalt «breakaway fee» av ukjent sum.

Ziton hadde total gjeld på 211 millioner euro ved utgangen av andre kvartal. Akkumulert driftsresultat ved utgangen av første halvår 2020 var på 4,6 millioner euro.

Selskapet har blant annet obligasjonsgjeld på totalt 125 millioner euro notert på Oslo Børs, med rente på 6,5–11,5 prosent, avhengig av sikkerhetsgrad.

Her kan du lese mer om

 1. Emisjon
 2. Merkur Market
 3. Fornybar energi
 4. Pareto Securities
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dansk vindentreprenør mot børs - skal hente 1,1 milliarder

 2. Meglerhus rir børsbølge: Honorarfest på 870 mill.

 3. Meglersjef om noteringsrush: – Skyter oss selv i foten om vi slurver med kvaliteten

 4. Annonsørinnhold

 5. ABG Sundal Collier med beste tredje kvartal siden 2007

 6. Norske meglerhus: Dette er nøkkelen til årets noteringsfest