Dagen på Wall Street

Cruisegigant tapte over 180 millioner kroner om dagen

Milliardene fortsetter å renne ut av Carnivals konto. Likevel mener selskapet nå at det har nok penger til å pandemien er over.

CRUISESTOPP: Over store deler av verden har det vært svært liten cruisetrafikk etter at pandemien brøt ut. Det er koster cruiseselskapene mye penger.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Den amerikanske cruisegiganten Carnival har som de fleste andre reiseselskap hatt et svært tøft år, og årets første kvartal ble heller ikke av den lystige sorten.

Fra desember til februar tapte selskapet 1,95 milliarder dollar, tilsvarende 16,5 milliarder kroner. Det viser selskapets kvartalsrapport som ble offentliggjort like før Wall Street åpnet.

Dermed tapte selskapet i snitt 183 millioner kroner hver eneste dag i første regnskapskvartal.

På forhånd ventet analytikerne at selskapet ville tape 1,74 milliarder dollar i kvartalet, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Carnival-aksjen stiger over fire prosent på Wall Street etter tallslippet.

Les også

Norwegian Cruise Line vil åpne for cruise for vaksinerte

– Nok likviditet

En rekke tiltak har likevel gjort at selskapet nå mener det har nok kontanter tilgjengelig. Ved utgangen av kvartalet hadde Carnival 11,5 milliarder dollar i kontanter og kortsiktige investeringer.

– På dette tidspunktet tror vi at vi har nok likviditet til å komme oss tilbake i full drift, og vi vil forfølge refinansieringsmuligheter for å redusere renteutgifter og utvide løpetiden, sier Carnivals finansdirektør David Bernstein i en kommentar.

Etter at pandemien brøt ut har selskapet hentet 23,6 milliarder dollar gjennom en rekke transaksjoner, som blant annet inkluderer lån og emisjoner.

Les også

Hurtigruten tapte 1,7 milliarder kroner i 2020

Flere bestillinger

På bestillingssiden ser det også lysere ut for cruisegiganten nå. I første kvartal økte bestillingene med 90 prosent sammenlignet med kvartalet før. Bestillingsgraden er nå høyere for 2022, sammenlignet med hva den var på samme tid foran 2019, som er det siste året selskapet hadde full drift.

Selv om selskapet ser lyset i tunnelen er veien fremdeles kostbar. I første halvår venter selskapet at kontantforbruket i snitt vil ligge på 550 millioner dollar hver måned. Det tyder på at de dyreste månedene ligger foran selskapet, etter at snittet i første kvartal lå på 500 millioner dollar i måneden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Carnival
 3. Cruiseskip
 4. Resultatrushet
 5. Cruisetrafikk

Flere artikler

 1. Royal Caribbean taper inntil 2,4 milliarder i måneden

 2. Ny nedtur på Wall Street

 3. Gamestop-aksjen falt: Vil hente milliarder etter kaoskvartalet

 4. Ny rekord på Wall Street første dag etter jul

 5. Veksturo senket Wall Street - Freyr debuterte med nedgang