Teslas fremtid

Analytiker: «Alle shortskvisers mor» kan gi mer Tesla-rally

På to uker har spekulantene som satser på Tesla-kollaps tapt over 25 milliarder kroner, like mye som gjennom hele fjoråret. Verre kan det bli, ifølge analytiker.

Tesla-sjef Elon Musk har tidligere gått hardt ut mot short-spekulantene i selskapets aksje, og har på Twitter pekt på at han mener de kommer til å «brenne seg».
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

– Forvent at Tesla-rallyet vil sette turbofart til enda høyere nivåer når shorterne begynner å dekke inn av størrelse, skriver analysesjef Ihor Dusaniwskyi S3 Partners i et ferskt notat, og omtaler Tesla som «alle shortskvisers mor».

Tesla-aksjen har skutt i været på Wall Street siden årsskiftet og gitt de såkalte shorterne, som vedder på kursfall, sviende tap.

Frem til og med mandag hadde de mistet 2,8 milliarder dollar, eller 25 milliarder kroner, på to uker, ifølge S3 Partners. Tirsdag steg Tesla-aksjen videre og presset tapet ytterligere opp.

Tapet på 25 milliarder er omtrent like mye som gjennom hele fjoråret.

Mest shortet av bilprodusentene

En shortskvis er noe som skjer i aksjer som har en stor andel investorer som vedder på kursfall. Når slike aksjer plutselig stiger, faller verdien av disse investeringene, og dette kan føre til at shortselgerne enten ønsker eller blir tvunget til å kvitte seg med posisjonen.

Det skaper et unaturlig stort positivt trykk på aksjen, som gjerne fører til en betydelig kursoppgang.

Dusaniwsky, som følger markedet for shortsalg tett, venter at den seneste kursutviklingen vil skape nettopp denne effekten for Tesla-aksjen, fremgår det.

– Mandagens kursbevegelse kan være det siste «tipping point» for alle shortskvisers mor, skriver han.

E24 har tidligere omtalt at shortinteressen i Tesla er på vei ned, men fortsatt er en stor andel av aksjene lånt ut til denne praksisen.

– De langsiktige Tesla-shorterne med sterk overbevisning vil definitivt henge med lengst, skriver i notatet.

Samlet er det shortet Tesla-aksjer for rundt 12 milliarder dollar, som tilsvarer 20 prosent av de utestående aksjene, ned fra 28 prosent i oktober, ifølge S3 Partners. Det gjør aksjen til den mest shortede blant verdens bilprodusenter.

Blant Tesla-shorterne er porteføljeforvalter Jan Petter Sissener, som overfor E24 har sagt at han ikke har planer om å dekke inn posisjonen, tross milliontap på papiret.

Leverte rekordmange biler

Elbilaksjen nådde 500 dollar for første gang denne uken og selskapets markedsverdi er nå rundt 96 milliarder dollar. I sommer var aksjekursen nede på 179 dollar.

Forrige uke passerte Teslas markedsverdi den samlede verdien av bilprodusentene GM og Ford. Det gjorde også selskapet til tidenes høyest verdsatte amerikanske bilprodusent, ifølge Business Insider.

Oppgangen startet da selskapet i oktober overraskende kunne fortelle om et positivt resultat i tredje kvartal. Justert resultat per aksje endte den gang på pluss 1,86 dollar, mot analytikernes spådommer på et tap på 42 cent.

Senere har selskapet blant annet startet leveransene fra fabrikken i Shanghai, og opplevd at en rekke meglerhus har hevet kursmålet på aksjen. I tillegg overrasket selskapet med å levere rekordmange biler i fjerde kvartal.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Teslas fremtid
 2. Tesla
 3. Wall Street
 4. Jan Petter Sissener
 5. Elon Musk

Flere artikler

 1. Øker veddemålene på Tesla-knekk: – Forventer fall fra overopphetet marked

 2. Veddet mot Elon Musks Tesla: Spekulantene har tapt 220 milliarder i år

 3. Shortsmell i Tesla – taper over 20 mrd.

 4. Steve «Big Short» Eisman dropper veddemålet mot Tesla: – Det er ikke noe heder i å tape penger

 5. Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt