Telenors kvartalsrapport

Telenor gikk med overraskende tap i tredje kvartal

Telenor har lagt bak seg et hektisk tredje kvartal. Storfusjonen i Asia har blitt lagt i skuffen samtidig som Telenor har sikret seg full kontroll over det finske teleselskapet DNA. Sist, men ikke minst, skal Canal Digital og Viasat Consumer slås sammen.

Konsernsjef Sigve Brekke og finansdirektør Jørgen A. Rostrup (t.h.) i Telenor. Arkivbilde.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Telenor slapp onsdag resultatene for tredje kvartal der omsetningen var omtrent som ventet, mens resultat etter skatt endte med et overraskende underskudd på 436 millioner (ikke medregnet IFRS 16-regnskapsstandarden).

Det er milevis under analytikernes forventning om et fall fra 5,88 til 3,20 milliarder kroner, ifølge konsensustall fra Infront.

Resultat etter skatt har falt hele 6,3 milliarder kroner mot samme periode i fjor. Dette skyldes blant annet 1,8 milliarder i valutatap som en følge av den svekkede norske kronen og dette slår særlig ut på Telenors gjeld i amerikanske dollar. I tillegg er det en skatteregning på 2,5 milliarder kroner.

Skatteregningen ble varslet i august og handler om at norske skattemyndigheter ikke mener Telenor kunne skrive av alt de tapte på India-satsingen i 2012. Selskapet har anket vedtaket og avventer en endelig avklaring.

Etter at valutaeffekten og skatteregningen er trukket fra er altså resultat etter skatt to milliarder kroner dårligere enn tredje kvartal i fjor. Selskapet opplyser at kostnadsnivået er uendret hvis man holder kostnader knyttet til oppkjøp utenfor.

Utviklingen i selskapets inntekter og brutto driftsresultat er imidlertid langt mer positiv enn bunnlinjen.

Inntektene gjorde et byks fra 27,57 til 29,46 milliarder kroner, omtrent akkurat det samme som var ventet.

Brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 12,15 til 13,28 milliarder kroner, mens det var ventet 12,02 milliarder. Det justerte EBITDA-tallet før engangsposter falt fra 12,41 til 12,09 milliarder.

Telenor melder at de beholder prognosene sine for 2019 som ble lagt frem i sommer. Da kuttet selskapet prognosen som tidligere innebar en inntektsvekst i år.

– Basert på resultatene så langt i år og våre forventninger for fjerde kvartal, opprettholder vi utsiktene for 2019. Å levere på den strategiske agendaen er fortsatt vårt fokus og nøkkeldriver for verdiskapning fremover, sier Sigve Brekke, konsernsjef for Telenor ASA.

Det betyr null vekst i egne trafikk- og abonnementsinntekter (organisk, før oppkjøp) og en ensifret prosentmessig nedgang i brutto driftsresultat (også organisk). Investeringene er fortsatt ventet å ende på mellom 16 og 17 milliarder kroner, før oppkjøpet av finske DNA og frekvensutgifter er medregnet.

Les også

Telenor og Nent slår sammen Canal Digital og Viasat Consumer

Finsk oppkjøp til 27,3 milliarder

Telenor har hatt et svært hektisk år så langt.

Selskapet varslet i mai at de var i forhandlinger Malaysias Axiata Group Berhad om å etablere det som kunne blitt en global telegigant i Asia, men planene ble lagt i skuffen etter komplikasjoner.

Tirsdag kveld, bare timer før Telenor slapp kvartalsrapporten, kom i tillegg nyheten om at Telenor og Nent (Nordic Entertainment Group) vil slå sammen Canal Digital og Viasat Consumer for å skape en ny nordisk TV-gigant innen satellitt- og fiberdistribusjon.

Sammenslåingen av de to til et felles TV-selskap skal gi besparelser på 600 millioner kroner årlig fra 2022, ifølge Telenor.

Dette er imidlertid ikke den eneste avtalen Telenor har landet i Norden i det siste.

I starten av april overrasket Telenor mange da selskapet annonserte en avtale om å kjøpe opp 54 prosent av det finske teleselskapet DNA.

Etter en avtale med to storaksjonærer skulle Telenor komme med et tilbud på resten av aksjene i henhold til regelverket. Den endelige prisen på oppkjøpet kunne dermed variere kraftig.

Responsen på Telenors tilbud på 20,9 euro per DNA-aksje var overveldende og selskapet har nå sikret seg nærmere 98 prosent av aksjene. Telenor opplyser at de har bokført dette oppkjøpet til 25,9 milliarder og at det er satt av 1,5 milliarder til for å innløse de siste aksjonærene.

Prislappen ender dermed på drøyt 27,3 milliarder norske kroner. På toppen kommer 93 millioner kroner i transaksjonskostnader som er gått med til å betale advokater, meglerhus og dekke andre kostnader.

– Vi har startet samarbeidet blant annet ved at DNA kan bruke Telenors globale innkjøpsprosesser, og vi ser nå etter muligheter for å utvide tjenestetilbudet til finske bedriftskunder, skriver Telenor.

Kunderekord i Myanmar – Tøft i Pakistan

Telenor økte antallet kunder med 5,2 millioner til 183 millioner i tredje kvartal. 2,7 millioner kom inn via DNA-oppkjøpet, mens det kom inn hele 1,8 millioner nye kunder i Myanmar.

Det gir ny kunderekord i Myanmar. Telenor opplevde en kundeflukt i landet i fjor etter at en ny konkurrent suste inn i markedet med kunstig lave priser. I sommer ble det imidlertid klart at utviklingen hadde snudd i riktig retning igjen.

I det viktige hjemmemarkedet i Norge var kundeutviklingen ganske stabil med et fall på 7.000 mobilkunder (antallet abonnement økte med 3.000, men antallet kontant- og datakortkunder falt).

I Thailand mistet Telenor 200.000 kunder, mens de fikk inn 400.000 i Bangladesh og 500.000 i Pakistan.

Mens Telenor i Thailand, Malaysia, Myanmar og Bangladesh kan vise til stigende resultater, så er bildet i Pakistan ikke så pent.

Der falt omsetningen med litt over en halv milliard kroner til 1,42 milliarder, selv med langt flere kunder. Brutto driftsresultat (EBITDA) før engangsposter falt fra 1,56 milliarder til 606 millioner kroner.

– I Pakistan har gjeninnføring av særskatt på televirksomhet og et vanskelig makroøkonomisk klima skapt en utfordrende situasjon, skriver Telenor.

Børsmelding – Telenor Q3 2019
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenors kvartalsrapport
  2. Telenor
  3. Telekom
  4. DNA

Flere artikler

  1. Telenor rammet av store kundetap i Asia: Men Myanmar vokser fortsatt

  2. Telenor jekker opp egne prognoser: Tror driftsresultatet vil vokse i 2020 likevel

  3. Telenor og Nent slår sammen Canal Digital og Viasat Consumer

  4. Telenor gjør corona-kutt i investeringene

  5. Telenor skriver ned hele Myanmar-investeringen på 6,5 mrd.