Storbank advarer om renteboble

Økt inflasjon vil få obligasjonsboblen til å briste, sier Bank of America-strateg – som viser til det han mener er «verdens viktigste graf».

Amerikanske tiårige statsrenter har ligget i en fallende trend siden 1980-tallet. Bank of America mener bunnen er nådd, og advarer om at en boble i obligasjoner vil sprekke.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Bank of America mener det kraftige rentefallet har skapt en boble som kommer til å sprekke, og at den viktigste grafen å følge med på er amerikanske ti års statsrenter, ifølge Marketwatch.

Bakgrunnen er renter som har nådd stadig nye bunner, delvis som følge av forventninger om blodfattig vekst og inflasjon.

Obligasjoner, altså rentepapirer, med en verdi på 17.000 milliarder dollar hadde negativ rente i august, og storbankens strateg Michael Hartnett kaller denne utviklingen for en boble i et analysenotat.

Storbankens advarsel om en renteboble som vil briste betyr i praksis at de ser en risiko for kraftig renteoppgang. Det er et syn som står i skarp kontrast til dagens situasjon:

 • Notatet kommer nemlig etter at sentralbanker verden rundt har endret sine planer i den største snuoperasjonen siden 2009.
 • De har kuttet renten 40 ganger så langt i år, senest amerikanske Federal Reserve denne uken, i kjølvannet av handelskrig, brexit-kaos og vekstbrems i store økonomier.
 • I eurosonen er inflasjonen langt under målet på litt under to prosent, og sentralbanken (ESB) har igangsatt nye runder med verdipapirkjøp.
Les også

Dansk undring etter rentebeslutningen: Norge er ikke isolert fra «viruset»

Mener «tiåringen» er «verdens viktigste graf»

Strategen mener imidlertid at investorene har posisjonert seg for at rentene vil være lave for alltid, og for at sentralbankene vil mislykkes med å gjenopplive økonomien og inflasjonen.

Men hvis sentralbankene faktisk lykkes med å øke veksten og inflasjonen kan det få stor betydning for rentemarkedene, mener Harnett, som ser tegn til at dette er i ferd med å skje i USA.

Han viser til at mange amerikanere nå bytter jobb, som typisk er forløpet til høyere lønnsvekst, og deretter stigende inflasjon og renter.

Bank of America-strategen kaller videre den tiårige amerikanske statsrenten for «verdens viktigste graf». Denne renten kan ses på som et barometer på temperaturen i verdens største økonomi, følges tett av finansaktører, og ser ut til å ha nådd bunnen, mener han.

Les også

Største rentehopp i pengemarkedet på over fire år

Tror rentene vil snu

Analysesjef for kreditt i Sparebank 1 Markets, Pål Ringholm, trekker en historisk parallell tilbake til 1979, da aksjemarkedets død ble erklært på forsiden av det amerikanske magasinet Businessweek.

Spådommen slo ikke til, aksjemarkedet snudde etter hvert og steg kraftig i flere tiår. Eksempelet illustrerer at også rentemarkedet kan snu på et tidspunkt, ifølge Ringholm.

– Jeg har mye fokus på hva du skal investere i når renten er null eller lav, og lave renter tror jeg gjerne vi kan ha i flere land i en periode. Men ikke for evig. For selv de mest udyktige av oss klarer å skape inflasjon. Og på et aller annet tidspunkt tror jeg man lykkes med det her i verden, sier analysesjefen til E24.

– Den dagen det kommer noe uventet – inflasjon gjennom at pengepolitikken lykkes eller inflasjon gjennom kriger – da skal renten opp, og da sprekker boblen, sier han.

Analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets.
Les også

USA pumper inn penger etter kraftig rentehopp: – Det er ganske dramatisk

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bank of America
 2. Bobler
 3. Pål Ringholm
 4. Rente
 5. Brexit
 6. Handelskrig

Flere artikler

 1. Virusfrykt gir kraftig rentefall: – Sannsynligheten for global nedtur har økt betydelig

 2. Forvaltere rustet for inflasjonshopp: Satser på råvareboom

 3. Sjeføkonom: – Markedet priser inn et rentekutt fullt og helt

 4. Markert fall for verdens viktigste rente

 5. Sissener om renteuro på børsene: – En korreksjon er bare sunt