Nytt fra børsselskapene

Kansellerer møte: Tror ikke på grønt lys for redningsplan

Obligasjonseierne er ventet å si nei til kriseplanen. Nå må selskapet gå inn i forhandlinger for å sikre at Sverige og Danmark skyter inn penger.

Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

I forbindelse med rekapitaliseringsplanen fra SAS la selskapet opp til at en del gjeld skulle gjøres om til aksjer. Det dreide seg om et ikke sikret obligasjonslån på 2,25 milliarder svenske kroner, samt et hybrid obligasjonslån på 1,5 milliarder svenske kroner.

Fredag opplyser selskapet at det kansellerer de planlagte obligasjonseiermøtene hvor planen skulle godkjennes.

Det skjer som følge av at selskapet ikke tror det ville fått godkjent planen.

«SAS har dratt slutningen om at majoritetskravene for respektive konvertering ikke forventes å bli oppnådd, basert på informasjon fra InterTrust,» skriver selskapet.

InterTrust er agent for eierne av obligasjonslånet og hybridobligasjonene. Agenten har fått beskjed fra et ukjent antall obligasjonseiere om at de ikke vil stemme for forslaget.

På bakgrunn av dette har selskapet sett seg nødt til å kansellere de nødvendige obligasjonseiermøtene.

Les også

Sverige, Danmark og Wallenberg redder SAS: Sprøyter inn 12,5 mrd. i frisk kapital

Vil starte diskusjoner

– Dette var en dårlig start på rekapitaliseringsplanen for SAS, skriver flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir til E24.

– Disse obligasjonseierne må stemme for planen, hvis ikke henger milliardstøtten fra den svenske og danske staten i en tynn tråd, fortsetter han.

Selskapet har tidligere gjort det kjent at den svenske og danske staten har kommet med enkelte krav for å være med på planen som skal gi selskapet 12,5 milliarder svenske kroner i frisk kapital. Dette inkluderer blant annet at det gjennomføres tiltak som fordeler den økonomiske belastningen.

Disse tiltakene inkluderer altså blant annet at selskapet får konvertert gjeld til aksjer.

«Dette vilkåret gjenstår som en hjørnestein i rekapitaliseringsprosessen styret har godkjent,» skriver selskapet.

«Selskapet kommer nå til forsøke å stille i stand diskusjoner med representanter for eierne av obligasjonene og de eksisterende hybridobligasjonene for å finne en løsnings om oppfyller dette kravet samt er tilfredsstillende fra EU-kommisjonens perspektiv», skriver selskapet.

Det gjøres samtidig klart at selskapet vil offentliggjøre utfallet av samtalene så snart det er mulig.

– Har ikke noe valg

Elnæs sier at han regner med at hovedårsaken til obligasjonseiernes nei til planen er at konverteringskursen ikke var tilfredsstillende og at SAS må komme med et nytt tilbud.

– Her har SAS faktisk ikke noe valg. Obligasjonseierne må med og det vet jo disse aktørene. Dermed har SAS presset på seg til å sukre avtalen god nok, sier Elnæs.

Han understreker samtidig at han venter at obligasjonseierne vil komme til å si ja til planen før selskapet skal få den godkjent av sine aksjonærer på en ekstraordinær generalforsamling i slutten av august.

Les på E24+

Børskommentar: Redningsplanen til SAS fremstår som robust, men gir ingen grunn til å kjøpe aksjen nå

Redningsplan

30. juni ble det kjent at SAS hadde kommet frem til en redningsplan, som skal sikre fremtiden til flyselskapet. Denne innebærer at det hentes inn 12 milliarder svenske kroner, tilsvarende 12,5 milliarder norske kroner i frisk kapital.

Utover planen om gjeldskonvertering innebærer planen å gjennomføre kostnadsforbedringer på fire milliarder svenske kroner innen 2022.

Det skal også gjennomføres en rettet emisjon hvor de største aksjonærene spytter inn i overkant av to milliarder svenske kroner.

I tillegg skal det utstedes en ny hybrid gjeld for totalt seks milliarder svenske kroner.

Sverige, Danmark og Wallenberg-familien er de største eierne i SAS, og står alle bak pakken, ifølge flyselskapet.

Start dagen med Morgengryn fra E24! Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene og dagens kalender. Meld deg på nyhetsbrevet HER

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nytt fra børsselskapene
  2. Aksjelive
  3. Scandinavian Airlines (SAS)

Flere artikler

  1. SAS utsetter rentebetalinger på milliardlån

  2. SAS med nye endringer i redningspakken: Sverige og Danmark tilbys økt rente

  3. Obligasjonseierne i SAS godkjenner redningsplan

  4. Annonsørinnhold

  5. SAS-aksjonærene har bestemt seg: Godkjente redningsplanen

  6. Sverige, Danmark og Wallenberg redder SAS: Sprøyter inn 12,5 mrd. i frisk kapital