Sekretærdagen!

Finn frem blomster og godord: I dag er den internasjonale sekretærdagen.

Publisert:

- Vi er vel som kelnere. Du skal ikke merke at vi er der, men jobben skal gjøres, sier Ummu Can.

Hun er sekretær i advokatfirmaet Rieber-Mohn, og blant de mange kontormedarbeiderne som får hjulene til å gå rundt i både nærings- og samfunnslivet.

Dette er dagen deres. I USA, sekretærdagens hjemland, er denne merkedagen blant ti på topp når det gjelder blomstersalg, og nesten like høyt når det gjelder salg av kort.

Administrativt ansattes dag, som den nå er omdøpt til i på andre siden av Atlanteren, ble innstiftet i 1952. Dagen er ment som et tiltak for å styrke oppslutningen om, og rekrutteringen til, sekretæryrket.

Ukjent i Norge

Her i Norge har ikke sekretærdagen vært særlig kjent, iallfall ikke hos Can og yrkesfellen Siw Bøvollen Jensen i Tekon Salgskontor. Men tanken slår godt an.

- Det er bare hyggelig med en ny merkedag. Men det beste hadde vært om man ble satt pris på i hverdagen, og ikke bare få en ekstra kaffepause en gang i året, sier Bøvollen Jensen til Næringsliv24.

Våre to sekretærer forteller riktignok at de både synes og verdsettes for jobben de gjør. Men kunne de tenke seg noe ekstra på selveste sekretærdagen?

- En spadag er perfekt. Når man sitter på kontoret og skriver hele dagen, blir man sliten, sier Can.

- Jeg ville gjerne hatt coaching eller videreutdannelse. Det er fint å få bygget opp selvtillit og lære å utnytte mulighetene man har, sier Bøvollen Jensen.

Vil helst ha blomster

Akkurat hva sekretærkorpset ønsker seg på dagen, har administrerende direktør Sven Thome i sekretærtjenesteleverandøren Toolbox forsøkt å finne ut av.

Han sendte en spørreundersøkelse til 1000 bedrifter, og både daglige ledere og sekretærer fra rundt 500 selskaper svarte.

På sekretærenes ønskeliste troner blomster (28 prosent) foran bonus (21 prosent), mens 17 prosent ønsker seg en betalt fridag og 14 prosent ønsker seg kompetansegivende kurs.

Blant arbeidsgiverne er også blomster mest populært å gi (28 prosent), mens like mange kunne tenke seg å bla opp for et kurs i anledning sekretærdagen, viser Toolbox' rundspørring.

Selv synes Thome at søkelyset på kontorsliterne er det viktigste, og at en sekretærdag passer perfekt.

- Det kan bli en viktig synliggjøring av en yrkesgruppe med ganske lav profil, sier han.

Publisert: