Nasa tapte seks milliarder på feilede romprosjekter: Legger skylden på Hydro-selskap

To satellitter gikk tapt og Nasa tapte seks milliarder kroner etter at rakettene feilet i 2009 og 2011. Nasa skylder på defekte produkter fra Sapa, som nå eies av Norsk Hydro.

GIKK TAPT: Her forbereder Nasa oppskytningen av Glory-satellitten, som skulle sendes i bane rundt jorden ved hjelp av en Taurus XL-rakett, men som gikk tapt under oppskytingen 4. mars 2011. Nå mener Nasa at rotårsaken til to feilede satellittoppskytinger var defekte materialer fra nå Hydro-eide Sapa. Hendelsene bidro til at Hydro i forrige uke inngikk en avtale med USAs myndigheter om å betale rundt 400 millioner kroner, en regning som deles med tidligere Sapa-eier Orkla.

Foto: Nasa
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Nasa tapte 700 millioner dollar (drøye seks milliarder kroner) da raketter feilet under oppskyting i 2009 og 2011, og satellittene Orbiting Carbon Observatory og Glory gikk tapt.

Da Taurus-rakettene feilet, brant trolig de og satellittene opp i atmosfæren. Tidligere granskinger har ikke funnet den tekniske årsaken til hendelsene.

Men etter mange års gransking har Nasa nå konkludert med at årsaken var defekte materialer som ble levert av tidligere Orkla-eide Sapa Profiles, Inc.

Selskapet var eid av Orkla frem til 2013, men heter i dag Hydro Extrusion Portland og er et datterselskap av aluminiumsgiganten Norsk Hydro.

Oppdatering 3. mai 2019: Nasa har i ettertid endret sin melding, og legger til at Sapa bestrider Nasas konklusjoner. Nasa legger også til at dette kun er anklager, og at Justisdepartementet i USA ikke har fastsatt noen skyld i saken for Sapa.

Koblet seg ikke fra

Taurus-rakettene som skulle frakte de to satellittene ut i bane rundt jorden skal ifølge en fersk Nasa-rapport ha feilet da den skjellaktige beskyttelsen fremst på rakettene ikke koblet seg fra som den skulle.

Dermed ble rakettene for tunge og fikk ikke nok fart til å bryte gjennom atmosfæren. Nasa regner med at de brant opp i atmosfæren.

Nasa mener at Sapas leveranser av defekte aluminiumsprodukter til Taurus-produsenten Orbital Sciences Corporation er årsaken. Sapa har innrømmet at ansatte har forfalsket testresultater for ekstruderte produkter fra selskapets anlegg i Oregon.

– Når testresultater endres og sertifiseringer blir forfalsket, går prosjekter feil. I vårt tilfelle førte feilene i Taurus XL-rakettene for OCO- og Glory-prosjektene til et tap på mer enn 700 millioner dollar, samt årevis av folks vitenskapelige arbeid, sier Nasas oppskytingsdirektør Jim Norman ved Nasa-hovedkvarteret i Washington ifølge Nasas melding.

– Det er viktig at vi kan stole på at industrien vår produserer, tester og sertifiserer materiale etter våre standarder. Dette tilfellet var et alvorlig brudd på vår tillit, sier Norman.

Skal ha forfalsket tester

Produktene som endte opp i rakettene skulle ha vært grundig testet av Sapa, men ifølge Justisdepartementet i USA skal Sapa ha forfalsket testene av ekstruderte aluminiumsprodukter over en periode på 19 år, noe som omfattet hundrevis av kunder.

– I nesten 20 år forfalsket Sapa Profiles og Sapa Extrusions avgjørende tester på aluminiumet de solgte – tester som kundene deres, inkludert USAs regjering, var avhengige av, sa assisterende statsadvokat Brian Benczkowski i Justisdepartementets krimavdeling i en melding i forrige uke.

Justismyndighetene ble involvert etter Nasas gransking, og i forrige uke varslet USAs justisdepartement en enighet med det tidligere Sapa Profiles Inc. Selskapet som nå eies av Norsk Hydro skal betale rundt 46 millioner dollar (nær 400 millioner kroner) til blant andre Nasa og det amerikanske forsvarsdepartementet.

– Bedriftens og personers grådighet forlenget denne svindelen av regjeringen og andre private kunder, og denne avgjørelsen gjør disse selskapene ansvarlige for skaden opplegget deres har ført til, sa Benczkowski.

Inngikk forlik

USAs justisdepartement har etterforsket ekstruderte produkter produsert av Sapa mellom 1996 og 2015. Da Sapa i 2015 oppdaget at ansatte hadde endret tester, ble praksisen ifølge Hydro stanset umiddelbart, og myndighetene ble varslet.

– Etter å ha oppdaget uredeligheten og rapportert den til myndighetene og kunder, har vi investert betydelig tid og ressurser i en komplett gjennomgang av organiseringen av kvalitet og etterlevelse, sa lederen for Hydros amerikanske ekstruderingsvirksomhet, Charlie Straface, i en melding i forrige uke.

Hydro oppgir til E24 at selskapet ikke har anledning til å kommentere ytterligere detaljer i saken, som følge av enigheten med USAs justisdepartement.

Har ryddet opp

Det har vært en opprydning i Hydros amerikanske ekstruderingsvirksomhet de siste årene. En Sapa-ansatt ble i 2017 fengslet i tre år etter å ha innrømmet skyld for å endre testresultater, og bedriften skal ha kvittet seg med andre som deltok i forfalskningen, ifølge Justisdepartementet i USA. En fabrikksjef ble derimot frikjent for svindel.

I perioden frem til 2013 var Sapa eid av Orkla, som hadde tatt over Elkem og datterselskapet Sapa i 2005.

Norsk Hydro gikk inn i Sapa i 2013, og tok halvparten av eierskapet mens Orkla beholdt den andre halvdelen. I 2017 kjøpte Hydro ut Orkla og tok over hele Sapa, som nå er integrert i Hydros enhet for ekstruderte løsninger.

Deler på regningen

Orkla og Hydro vil dele på regningen på rundt 400 millioner kroner etter forliket med Justisdepartementet i USA. Hydro bokførte i fjerde kvartal i fjor en utgift på 157 millioner knyttet til enigheten.

Orkla overlater til Hydro å kommentere saken.

Saken har også følger for dagens Hydro-virksomhet i USA. Siden 2015 har nemlig Hydros datterselskap Hydro Extrusion Portland Inc. (tidligere Sapa Profiles Inc.) vært ekskludert fra å delta i offentlige kontrakter i USA.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. NASA
  2. Norsk Hydro
  3. Orkla
  4. Sapa

Flere artikler

  1. Orkla leverer sterkere resultater enn ventet

  2. Skår i gleden etter sterke Orkla-tall: Dagligvare-konkurrenter rammer skjønnhetsproduktene

  3. Cyberangrep koster opptil 450 millioner

  4. Hydro: Sivil domstol hever produksjonsforbud i Brasil

  5. Hydro ett skritt nærmere oppstart i Brasil