London mister rollen som forsikringsmetropol: Milliarder i poliser må flyttes med brexit

De globale forsikringskjempene må flytte virksomhet fra London til finanssentre innenfor EU, når Storbritannia etter planen forlater EU senere i høst. En hard brexit kan gjøre erstatningsutbetalinger fra Storbritannia ulovlige.

DEMONSTRASJONER: I helgen var de nye demonstrasjoner mot en hard brexit i Storbritannia.

Foto: Daniel Leal-olivas AFP
 • Camilla Knudsen
Publisert:

EUs forsikrings- og pensjonsregulator har beordret alle forsikrere i Storbritannia til å overføre poliser holdt av europeiske kunder til EU-land før brexit 31. oktober, skriver Bloomberg.

Selv om flere av de store forsikringsselskapene allerede har flyttet sin europeiske virksomhet til kontinentet i forkant av den opprinnelige brexit-datoen 29. mars, har London fortsatt rundt ti prosent av verdens forsikringsmarked.

Forsikringsvirksomhet for opptil 61 milliarder pund, nær 700 milliarder kroner, flyttes ut uansett om Storbritannia forlater EU med eller uten overgangsavtale.

Les også

Johnson vil suspendere Parlamentet før 14. oktober

Tapte skatteinntekter

I tillegg til at selskapene får flyttekostnad på mange millioner pund, betyr det også at landet går glipp av enorme skatteinntekter. Virksomhetene flyttes til land som Belgia, Luxembourg, Irland og Spania.

Admiral Group er et av selskapene som har måttet flytte. Til Bloomberg opplyser forsikringsselskapet at det har brukt totalt 4–5 millioner pund på å overføre poliser til Madrid.

Les også: (+) Dette er en hard brexit, og derfor er risikoen nå større for at den inntreffer

Mange vil imidlertid ikke rekke å flytte sin virksomhet før fristen 31. oktober. Ifølge den engelske sentralbanken vil poliser for rundt fem milliarder pund fortsatt være i landet.

Forsikringsselskap som ikke flytter innen fristen, vil trenge nye tillatelser fra myndigheter i hvert av de 27 andre EU-landene for å betjene kunder der. Uten en slik tillatelse, kan forsikringsselskapene ikke lovlig betale krav eller tilby andre tjenester.

Lloyd's of London, en av verdens største forsikringsvirksomheter, er blant dem som fortsatt har mye i England. Ifølge Bloomberg har selskapet om lag tre milliarder pund i poliser som ikke er flyttet.

Les også

Nord-Irland forbereder seg på brexit-smell: 40.000 jobber truet

Hvis Storbritannia skulle forlate EU uten en omfattende overgangsavtale, i en såkalt hard brexit, vil Lloyd's ikke kunne garantere at det lovlig kan betale ut erstatninger på de europeiske polisene.

Selv sier Lloyd's at det vil ha overført de gjenstående polisene innen oktober neste år.

Lloyd's har også uttalt at EUs medlemsland har tiltak på plass for å sikre at 90 prosent av polisene kan utbetales også i tilfelle av hard brexit.

Økt sannsynlighet for hard brexit

Sannsynligheten for at Storbritannia faktisk forlater EU uten avtale, har økt den siste tiden. Statsminister Boris Johnson fikk nylig tillatelse av dronningen til å suspendere parlamentet til midten av oktober, i et forsøk på å gjøre det vanskeligere for opposisjonen å blokkere en hard brexit.

Denne uken kan imidlertid avgjøre hvor lenge Johnson får beholde statsministerposten. Parlamentet åpner etter sommeren på tirsdag, men vil nå bli suspendert fra 12. september. Det gir politikerne svært liten tid til å få gjennomslag, og mange vil dermed sørge for å benytte de kommende ukene aktivt.

Uken kan ende med triumf for Johnson, som EU må forhandle om brexit med, eller det kan sende Storbritannia med kurs for nok et nyvalg.

Labour-leder Jeremy Corbyn sier mandag at hans opposisjonsparti, vil gjøre alt i sin makt for å hindre en hard brexit, ifølge Reuters.

I helgen har tusenvis over hele Storbritannia demonstrert mot suspenderingen av parlamentet med slagord som «Stopp kuppet!».

Her kan du lese mer om

 1. Forsikring
 2. Brexit
 3. Storbritannia
 4. Boris Johnson

Flere artikler

 1. I dag kan Boris ta over: DNB frykter «mye ståhei»

 2. Johnson vil suspendere Parlamentet

 3. Norsk fiskeeksportør om brexit: – Uten overgangsavtalen blir det svarte natta

 4. Annonsørinnhold

 5. Danske Bank tror Johnson må snu: Mest sannsynlig at brexit blir utsatt

 6. Angela Merkel gir Boris Johnson 30 dager: – Håper mer enn jeg tror det blir en utsettelse