Reuters: ExxonMobil selger seg ut av norsk sokkel for 36 mrd.

ExxonMobil er i eksklusive forhandlinger med Vår Energi om et salg av deres norske virksomhet, erfarer E24.

UT AV NORGE: ExxonMobil hadde stand på oljemessen ONS i Stavanger.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix
Publisert:,

Kjøpesummen for Exxons norske virksomhet skal være 4 milliarder dollar, tilsvarende 36 milliarder norske kroner, ifølge tre uavhengige kilder Reuters har snakket med.

Etter det E24 erfarer er Vår Energi og ExxonMobil i forhandlinger om et oppkjøp av ExxonMobils resterende virksomhet i Norge. Prosessen skal ha kommet så langt at det ikke lenger er andre parter involvert.

Etter det E24 får opplyst er partene ennå ikke enige, og det er ikke landet en avtale ennå. Hvor lang tid det kan ta før partene kan lande en avtale er dermed ikke avklart ennå.

Går salget igjennom til summen Reuters kilder oppgir, blir dette det største private salget på norsk sokkel noensinne – langt over Marathons salg til Aker BP (den gang Det norske) i 2014 på 12,6 milliarder kroner.

Avstår fra å kommentere

Exxon hverken bekrefter eller avkrefter ryktene om at Vår Energi kjøper virksomheten.

– I henhold til vår vanlige forretningspraksis, ønsker vi ikke å kommentere forhold relatert til Selskapets kommersielle diskusjoner, uttaler Anne Fougner, som er informasjonsdirektør i ExxonMobile Norge, til E24.

Vår Energi ønsket tidligere på kvelden ikke å kommentere meldingen fra Reuters.

– Vi kommenterer av prinsipp ikke spørsmål knyttet denne typen kommersielle forhold, sier Andreas Wulff, kommunikasjonsdirektør i Vår Energi til E24.

Hvis avtalen med Exxon blir en realitet vil den amerikanske giganten forlate Norge, og Vår Energi vil vokse seg til å bli en enda mer sentral spiller på norsk sokkel.

Vår Energi ble til gjennom sammenslåingen av Point Resources og den italienske oljegiganten Enis norske virksomhet i fjor.

Bak Point Resources står det suksessrike norske oppkjøpsfondet HitecVision som året før fusjonen med Eni Norge hadde sikret seg ExxonMobils opererte felt på norsk sokkel.

Konsernsjef Kristin Kragseth i Vår Energi har selv jobbet i Exxon i 27 år.

Foto: Rosenberg WorleyParsons

Nå forhandler de altså med Exxon om å kjøpe resten av lisensene de eier i Norge.

Vår Energi er allerede en av de store aktørene på norsk sokkel og opererer blant annet Goliat-feltet i Barentshavet, samt Balder-, Ringhorne- og Jotun-feltene i Nordsjøen. I Nordsjøen jobber selskapet nå med et omfattende oppgraderingsprosjekt kalt BalderX, der levetiden til Balder og Jotun skal forlenges og det skal bores nye brønner

Selskapet planlegger å investere rundt 20 milliarder i prosjektet.

– En trend

Exxons salg av sine siste lisenser på norsk sokkel, inkludert eierandelen i Sleipner-feltet har fattet interessen til flere aktører i bransjen. Et sentralt spørsmål har vært om Exxon ville selge alt i en pakke eller åpne opp for et salg i deler.

– Det har vært ventet, og det er en trend at de store aktørene er på vei ut av norsk sokkel. Exxon har tidligere solgt ut en del av porteføljen på norsk sokkel til Vår Energi, sier oljeanalytiker Trond Omdal til E24.

Han mener det er naturlig at de store aktørene trekker seg ut når sokkelen blir mer moden, og at det da kommer nye aktører inn.

– Nye aktører bidrar ofte med frisk kapital i større grad enn noen av gigantene, noe som forlenger levetiden på feltene.

Oljeanalytikeren sier at Exxon er at av selskapene med de kraftigste vekstambisjonene, og de ser at veksten er større andre steder.

– Noe av utfordringen til norsk sokkel er at den såpass moden, og at de nye feltene er mindre. Johan Sverdrup, som skal komme i produksjon i oktober, er unntaket snarere enn regelen. Når trenden er at det er mindre felt, er det noen som vurderer exit, slik som BP og Shell, sier Omdal.

NB! Vårs toppsjef Kristin F. Kragseth sluttet i nettopp ExxonMobile i 2017. Hun hadde da jobbet i selskapet i 27 år.