Equinor vil kjøpe tilbake aksjer for 45 milliarder kroner

Starter allerede torsdag. 

Equinor-sjef Eldar Sætre på NHOs årsmiddag tidligere i år.
 • Martin Hagh Høgseth
 • Eivind Bøe
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

I en periode som varer til utgangen av 2022, skal Norges største selskap gjennomføre et program for tilbakekjøp av aksjer for inntil 5 milliarder dollar.

Etter dagens valutakurs tilsvarer dette 45 milliarder kroner.

– Equinor prioriterer kapitaldistribusjon til våre aksjonærer. Gjennom de siste årene har vi bygget en sterk finansiell posisjon med solide kredittratinger og en netto gjeldsgrad på om lag 20 prosent, sier konsernsjef Eldar Sætre i en uttalelse.

– Den nært forestående oppstarten av verdensklasse-feltet Johan Sverdrup, kombinert med flere nye felt i produksjon, gir økt trygghet for våre utsikter for produksjonsvekst og styrket kapasitet for kontantgenerering. Vi er derfor i en god posisjon til å øke kapitaldistribusjonen, samtidig som vi fortsetter å investere i vår attraktive prosjektportefølje, fortsetter Sætre.

Selskapet opplyser at den første transjen av programmet på om lag 1,5 milliarder dollar vil starte torsdag, og avsluttes senest 25. februar 2020.

I den første transjen vil aksjer for inntil 500 millioner dollar bli kjøpt i markedet, mens det resterende vil bli innløst fra staten. Equinor har en avtale med Olje- og energidepartementet om at staten deltar i tilbakekjøp av et proposjonalt antall aksjer, for å sørge for at statens eierandel forblir på 67 prosent.

Equinor-aksjen stiger over seks prosent fra start på Oslo Børs etter nyheten.

– Har økt kvartalsutbyttet med 13 prosent

Basert på sluttkursen i Equinor-aksjen og dollarkursen onsdag, vil hele tilbakekjøpsprogrammet omfatte om lag 292 millioner aksjer, tilsvarende rundt 8,7 prosent av aksjekapitalen. Alle aksjer som kjøpes gjennom programmet vil bli slettet, opplyser selskapet.

– Som følge av sterke driftsforbedringer de siste årene har vi økt kvartalsutbyttet med 13 prosent i år. Bruk av tilbakekjøp av aksjer som et supplerende verktøy for å styrke kapitaldistribusjonen er i tråd med vår utbyttepolitikk, sier Equinors konserndirektør for økonomi og finans, Lars Christian Bacher i en kommentar.

Selskapet opplyser at gjennomføring av ytterligere transjer vil bli opplyst senere, og at man da er avhengig av fornyet fullmakt fra fremtidige generalforsamlinger, samt fornying av avtalen med staten. Equinor tar samtidig forbehold om at de fremtidige transjene er avhengig av råvarepriser og selskapets finansielle styrke.

Fremskynder Sverdrup-start

Like før meldte Equinor også det at vil starte produksjonen på gigantfeltet Johan Sverdrup allerede i oktober, sammen med partnerne Lundin Norway, Petoro, Aker BP og Total.

Det er en måned tidligere enn planlagt, skriver oljekjempen i en pressemelding.

Equinor oppdaterer også om driftskostnader og kontantstrøm. Driftskostnadene vil være på under 2 dollar per fat når produksjonen fra første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen når platåproduksjon som planlagt i løpet av sommeren 2020.

Operatøren forventer også en kontantstrøm fra driften på rundt 50 dollar per fat i 2020, basert på en reell oljepris på 70 dollar per fat, som delvis skyldes fasereguleringen av skattebetalinger i opptrappingsfasen.

Equinor begrunner fremskyndelsen med god fremdrift gjennom de siste driftsforberedelsene.

– På denne tiden i fjor fremskyndet vi den forventede produksjonsstarten på Johan Sverdrup til november 2019. Når vi nå går inn i den siste etappen av prosjektet, mener vi at det er mulig å starte produksjonen inntil én måned tidligere, sier Anders Opedal, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Equinor.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Equinor bruker 45 milliarder på egne aksjer

 2. Betalt innhold

  Equinor leverer svakere tall

 3. Equinor kutter investeringer og reduserer leteaktivitet

 4. Betalt innhold

  Equinor låner 52 milliarder kroner

 5. Betalt innhold

  Kraftig nedgang for Equinor